On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023):
Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin ilk kalkınma planı olan On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023), uzun vadeli bir perspektifle ülkemizin kalkınma vizyonunu ortaya koyarak, milletimizin temel değerlerini ve beklentilerini karşılamak, ülkemizin uluslararası konumunu yükseltmek ve halkımızın refahını artırmak için temel yol haritası oluşturmak amacıyla hazırlanmış ve 23.07.2019 tarihinde yayımlanmıştır.
On Birinci Kalkınma Planı ile Türkiye’nin her alanda verimliliğinin artırılması amaçlanırken, Millî Teknoloji Hamlesi ile uluslararası düzeyde rekabet gücü kazanmasına yönelik daha yüksek değer üreten bir ekonomik ve sosyal kalkınma süreci öngörülmektedir. Planın hedef ve politikaları “İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi”, “Rekabetçi Üretim ve Verimlilik”, “Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum”, “Yaşanabilir Şehirler, Sürdürülebilir Çevre”, “Hukuk Devleti, Demokratikleşme ve İyi Yönetişim” olmak üzere beş ana başlık altında toplanmıştır.
On Birinci Kalkınma Planında yer alan politika ve tedbirler; 2019, 2020, 2021, 2022 ve 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına yansıtılmış ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Başkanlığımıza verilen görev ve yetkiler doğrultusunda sorumluluğu verilen tedbir ve faaliyetlerin takibi sağlanmış ve sağlanmaya devam edilmektedir.
2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı:
25.10.2022 tarih ve 31994 sayılı 1. Mükerrer Resmî Gazete'de yayımlanan "2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı"nda makroekonomik, mali ve sektörel politikalar ile bunların hayata geçirilmesine yönelik uygulamalar belirlenmiştir.
İhtiva ettiği politikaları somut ve ölçülebilir tedbirler vasıtasıyla hayata geçirmeyi hedefleyen söz konusu programın 2023 yılında gerçekleştirilmesi hedeflenen 24 adet faaliyetinden Başkanlığımız sorumludur. Somut, ölçülebilir ve bir yıllık zaman diliminde tamamlanabilecek faaliyet, proje, iş ve işlemlerden oluşan Yıllık Program tedbirleri üçer aylık dönemler halinde izlenip değerlendirilmektedir.
2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında Başkanlığımızın sorumlu olduğu tedbir ve faaliyetler şu şekildedir:
- 468.1.1.Çalışmalarına başlanmış olan, kamu kurumlarının BİT yatırımlarında yerli katma değeri artırmaya yönelik yerli firma ve yetkinlik envanteri çıkarılacaktır.
- 468.2.1.Kamu kurumlarının veri merkezi ve bulut bilişim hizmeti alacağı firmalar için başlatılmış olan akreditasyon çalışmaları tamamlanacaktır.
- 468.2.2.Kamu kurumlarının BİT envanteri ve analizi çalışması yürütülecek, BİT alımlarına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi çalışmalarının koordinasyonu sağlanarak gerekli mevzuat çalışmaları tamamlanacaktır.
- 470.2.1.Bulut bilişim hizmeti sunan yerli firmaların ürün ve hizmet çeşitliliğiyle rekabet olgunluğu analizi çalışması yapılacaktır.
473.1.1.Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi doğrultusunda bilgi paylaşımı yapılması ve içerik sağlanabilmesi için Yapay Zekâ Portali’nin içeriği zenginleştirilecektir.
473.1.2.Yapay zekâ risk yönetişimi çerçevesi geliştirilecektir.
- 474.1.1.Siber güvenlik çerçeve mevzuatı hazırlanacaktır.
474.4.1.Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi güncellenecektir.
475.3.1.Bir uluslararası siber güvenlik iş forumu düzenlenecektir.
475.3.2.Yerli Siber Güvenlik Ürünlerinin Yaygınlaştırılması Platformu hayata geçirilerek ihtiyaç duyulan yerli siber güvenlik ürünlerinin olgunlaştırılması ve ihracatını sağlayacak ekosistemin geliştirilmesi sağlanacaktır.
476.6.1.Siber güvenlik alanında öğretim programı bulunan meslek yüksekokullarının mevcut siber güvenlik müfredatı geliştirilecektir.
476.6.2.Siber güvenlik alanında öğretim programı bulunan meslek yüksekokullarından mezun olacak öğrencilerin meslek unvanları belirlenecek ve standartları hazırlanacaktır.
484.2.1.Dijital Türkiye Endeksi ölçümleme mekanizması oluşturulacaktır.
484.2.2.Uluslararası endeks çalışmalarına yönelik belirlenen veri sorumlusu kurumlarla güncel istatistiklerin oluşturulması sağlanacaktır.
808.2.1.e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan bütünleşik hizmet sayısı 120'ye çıkarılacaktır.
808.4.1.e-Devlet Kapısı'nda yaşlı ve engelli kullanıcılara yönelik hizmet erişilebilirliği seçenekleri artırılacaktır.
809.2.1.e-Devlet Kapısı'nda yapay zekâ temelli çevrim içi destek sistemi hayata geçirilecektir.
810.1.1.Ülkemizin önümüzdeki yıllarda takip edeceği Dijital Devlet Stratejisi hazırlanacaktır.
810.1.2.Kamu kurumlarının bilgi teknolojileri faaliyetlerinden sorumlu üst yöneticilerine yönelik Dijital Dönüşüm Liderleri eğitim programı hayata geçirilecektir.
812.1.1.e-Devlet kurumsal mimarisine ilişkin kapsam, yöntem ve kullanılacak araçlar tanımlanacaktır.
812.2.1.İleri analitik ve yapay zekâ ihtiyaçlarına yönelik idari ve hukuki iyileştirme önerileri raporu hazırlanacaktır.
812.2.2.Kamu Veri Alanı pilot çalışmaları hayata geçirilerek referans mimari oluşturulacaktır.
812.4.1.Merkezî Süreç Otomasyonu Platformu’nun kurulumuna ilişkin pilot çalışma hayata geçirilecektir.
813.2.1.Kamu kurumlarının açık kaynak kodlu yazılım kullanımına geçiş planlarının hazırlanması için ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyonuna yönelik çalışmalar sürdürülecektir.