
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisimiz liderliğinde Türkiye Yüzyılı’nı Dijitalin Yüzyılı yapma amacıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu çalışmalarımızdan biri de Türkiye’de hayatımızı her alanda kolaylaştıran, 7200’den fazla hizmeti, 63 milyondan fazla kullanıcısı olan e-Devlet Kapısıdır.2023 yılı e-Devlet Kıyaslama Raporu 27 Eylül 2023 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından yayımlandı. Rapor kapsamına 27 Avrupa Birliği ülkesi ile birlikte Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkeleri ve üyeliğe aday ülkeler olmak üzere toplam 35 ülke alınmıştır.
Avrupa Komisyonu e-Devlet Kıyaslaması 2023 Raporu sonuçlarına göre; Türkiye genel ortalamada 35 ülke arasında 10. sırada yer almıştır. Genel ortalamada ilk 5 ülke Malta, Estonya, Lüksemburg, İzlanda ve Finlandiya olurken; Güney Kıbrıs, Romanya, Arnavutluk, Karadağ ve Kuzey Makedonya son 5 ülke arasında yer almıştır. Ayrıca ülkemiz genel ortalamada Fransa, Almanya, Norveç, İspanya, İtalya ve İsviçre’yi geride bırakmıştır. Endekste e-Devlet Kapısı’nın en iyi performans gösterdiği başlık “Kullanıcı Odaklılık” olurken tüm ülkeler içerisinde Türkiye 3. sırada yer almıştır. Malta ilk sırada, Finlandiya ise 2. sırada yer almıştır. Ülkemizi Danimarka ve İspanya takip etmiştir. Bu başlık kapsamında son 5 sırada yer alan ülkeler ise Romanya, Arnavutluk, Güney Kıbrıs, Karadağ ve Kuzey Makedonya olmuştur. Elde ettiğimiz bu sonuç vatandaş odaklı politikalarımızın dijital dönüşüme başarılı bir şekilde yansıdığının en önemli göstergelerinden biridir.
Raporda Kullanıcı Odaklılık, Şeffaflık, Anahtar Kolaylaştırıcılar ve Sınır Ötesi Hzimetler olmak üzere 4 ana başlık etrafında ülkemizin konumu ve detaylı ülke sıralamalarına ilişkin bilgiler verilmiştir. “Kullanıcı Odaklılık” başlığı alt başlıklarından “Çevrim İçi Erişim” kapsamında Türkiye 4. sırada yer almıştır. Ülkemizi İspanya takip ederken; son 5 ülke ise Romanya, Güney Kıbrıs, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Karadağ olmuştur. “Mobil Uyumluluk” kapsamında Türkiye Hollanda ile birlikte 11. sırada yer alırken; Fransa, Almanya, İspanya, İtalya ve İsviçre gibi ülkeleri geride bırakmıştır. Sıralamada son 5 ülke ise Yunanistan, Güney Kıbrıs, Karadağ, Çekya ve Romanya olmuştur. “Kullanıcı Desteği” kapsamında ise Türkiye Finlandiya, Malta, Yunanistan, İspanya ve İtalya ile birlikte 100 tam puan alarak 1. sırayı paylaşmıştır. Sıralamada son 5 ülke ise İsviçre, Çekya, Bulgaristan, Güney Kıbrıs ve Kuzey Makedonya olmuştur. “Şeffaflık” başlığı kapsamında Türkiye 6. sırada yer alırken; sıralamada ise İsviçre, Karadağ, Güney Kıbrıs, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ülkemizin gerisine kalmıştır. “Şeffaflık” alt başlıklarında “Hizmet Sunumunun Şeffaflığı” kapsamında ise Türkiye 5. Sırada yerini almıştır. Ülkemizin gerisinde kalan ülkeler ise Sırbistan, Kuzey Makedonya, Romanya, Güney Kıbrıs ve Karadağ olmuştur. “Şeffaflık” alt başlıklarından “Kişisel Verinin Şeffaflığı kapsamında Türkiye 14. sırada yer almıştır. Ayrıca bu kategoride Almanya, Norveç ve İtalya ülkemizin gerisinde kalmıştır. Sıralamada son 5 ülke ise Güney Kıbrıs, İsviçre, Slovakya, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya olmuştur. “Şeffaflık” başlığı alt başlıklarından “Hizmet Tasarımının Şeffaflığı” kapsamında Türkiye Danimarka ile birlikte 7. sırayı paylaşırken; Fransa, Norveç, İspanya ve İsviçre ise ülkemizin gerisinde kalmıştır. Sıralamada son 5 ülke ise Almanya, İtalya, Kuzey Makedonya, Güney Kıbrıs ve Arnavutluk olmuştur.
Anahtar Kolaylaştırıcılar başlığı kapsamında Türkiye 6. sırada yer alırken sıralamada Güney Kıbrıs, İsviçre, Romanya, Karadağ ve Kuzey Makedonya ülkemizin gerisinde kalmıştır. Anahtar Kolaylaştırıcılar başlığı alt başlıklarından “e-Kimlik” kapsamında Türkiye 7. sırada yer almıştır. İrlanda, Güney Kıbrıs, Romanya, Kuzey Makedonya ve Karadağ ise ülkemizin gerisinde kalmıştır. “Hazır Form Verisi” başlığı kapsamında Türkiye 1. sırada yer almıştır. Ülkemizi sırasıyla Hollanda, Litvanya, İzlanda, Finlandiya ve Malta izlemiştir. Sıralamada son 5 ülke ise Çekya, Romanya, Hırvatistan, İsviçre ve Karadağ olmuştur.“ Dijital Posta Kutusu” alt başlığı kapsamında ise Türkiye Hollanda, Letonya, Avusturya, Litvanya, Çekya, Lüksemburg, Danimarka, Malta, Estonya, Norveç, Finlandiya, Macaristan ve İzlanda ile birlikte 100 tam puan alarak 1. sırayı paylaşmıştır. Sıralamada son 5 ülke ise Slovenya, İrlanda, Arnavutluk, Romanya ve Kuzey Makedonya olmuştur. Sınır Ötesi Hizmetler başlığının alt başlıklarından olan “Sınır Ötesi Kullanıcı Desteği” kapsamında Türkiye Malta, Hollanda, Estonya, Lüksemburg ile birlikte 100 tam puan alarak 1. sırayı paylaşmıştır. Sıralamada son 5 ülke ise Polonya, Karadağ, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Sırbistan olmuştur.
2023 yılı itibarıyla e-Devlet Kapısı kullanıcısı olabilecek her 10 vatandaşımızdan 9’una ulaşan e-Devlet Kapısı’nı her gün 14 milyondan fazla vatandaşımız kullanmaktadır.