
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’nin ve Siber Kulüpler Birliği ile birlikte organize ettiği, Ankara Üniversitesi iş birliği ile Siber Güvenlik Yaz Kampı kapsamında gerçekleştirilen Siber Dünya Konferansı etkinliğine katıldı. Başkan Koç gerçekleştirdiği konuşmasında; siber güvenlik, yenilikçi teknolojiler, nesnelerin interneti, yapay zekâ ve TEKNOFEST hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bilginin, insanoğlunun varoluşundan bu yana bir güç unsuru olmaya devam ettiğini söyleyen Koç, “Bilginin sağladığı bu güce günümüzde dijital teknolojileri üreterek ulaşabiliriz. Örneğin yapay zekâ, kuantum, blokzincir, bulut bilişim, 5G gibi yenilikçi teknolojileri üretenler, bu teknolojileri sadece kullananlardan üstün olacaklar. Bundan sonra tüketen değil, üreten olmak zorundayız” diye konuştu.
Başkan Koç, “Geçmişte sadece kişilerin iletişim ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretilirken, günümüzde nesnelerin veri üreten birer fabrika haline geldiğini görüyoruz. Her nesnenin birbiriyle haberleşme ihtiyacı 5G haberleşme ağlarını ortaya çıkardı. 6G ile birlikte duyuların interneti kavramı gündemimize girecek. Yakında, hepimiz bir çift 6G retina implantı ile çevrim içi toplantılara katılabileceğiz” dedi.
Siber güvenlik teknolojilerinde dünyaya yön veren konumda olmamız gerektiğini vurgulayarak bunun sağlanması için uluslararası rekabet gücüne sahip bir ekosistem oluşturulması gerektiğini belirten Koç, siber güvenlik ekosistemi hakkında önemli bilgiler verdi.
Birçok teknolojinin bir yandan hayatın kalitesini artırırken diğer yandan da siber tehditlerin çeşitlenmesine yol açtığını vurgulayan Koç, “Yapay zekânın bir algoritması var. Güvenlik temelli tasarım ilkelerine uygun kodlanmadıysa siber saldırıların hedefi olabiliyor. Yapay zekânın güvenliğinden bahsederken, siber güvenlik için yapay zekânın kullanımını da unutmamak gerekir.” diyerek yeni nesil güvenlik tehditleriyle baş edebilmek için yapay zekânın da aktif olarak kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
2023 Güz döneminde kapılarını öğrencilerine açan Siber Güvenlik Meslek Yüksekokullarının önemine değinen Dr. Ali Taha Koç, “Bu okullar siber güvenlik kapasitemizin geliştirilmesine öncülük edecek, aynı zamanda ara eleman değil aranan elemanlar yetiştirecek. Bizler teknolojiyi sadece tüketen ve takip eden değil, üreten ve yön veren bir neslin yetişmesi için çalışıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak, dijital dönüşümün en hayati unsurlarından biri olan siber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağının artırılmasından ulusal strateji çalışmalarına kadar birçok konuda çalışmaya devam edeceğiz, bunları sizlerle beraber yapacağız.” diyerek sözlerine son verirken etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.