TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda "Dijitalin Yüzyılında E-Devlet Kapısı” Konuşuldu

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda "Dijitalin Yüzyılında E-Devlet Kapısı” Konuşuldu
06 Tem 2023
Paylaş:

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç; TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda "Dijitalin Yüzyılında e-Devlet Kapısı” konulu bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

1 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla 63 milyondan fazla kullanıcısı bulunan e-Devlet Kapısı’nın 2008 yılında 9 kurum ve 22 hizmet ile açıldığını belirten Dr. Ali Taha Koç; bugün kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin, il/ilçe belediyelerinin ve kamusal hizmet sunan özel sektör kuruluşlarının yer aldığı 985 kurumun vatandaşlarımıza hizmet sağladığını söyledi. 

Başkan Koç: “2022 sonu itibarıyla e-Devlet Kapısı’na giriş sayısı 3.565.695.577’ye ulaştı. 2023 yılı için hedefimizi 4,5 milyar olarak belirledik. Yaptığımız hesaplamalar neticesinde e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan her bir giriş ortalama 10 TL’lik bir tasarruf sağladı. Dolayısıyla 2023 yılında e-Devlet Kapısı ile 35 milyar TL'ye yakın bir tasarruf sağlandı.”

e-Devlet Kapısı hakkında sosyal medyada ve basında çıkan asılsız veri sızıntısı haberleri hakkında konuşan Koç, komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını da yanıtladı.

"e-Devlet Kapısı’nın hacklenmesi mümkün mü?" sorusunu yanıtlayan Koç, “e-Devlet Kapısı, uluslararası bilgi güvenliği ve iş sürekliliği yönetim standartları uyarınca işletiliyor ve sunulan hizmetlerin güvenliği bağımsız güvenlik kuruluşlarınca, yerli ve millî siber güvenlik firmalarımız tarafından düzenli olarak test ediliyor. Bireysel cihazlara yönelik gerçekleştirilen saldırılar sonucunda hesap güvenliğinin tehlikeye düştüğü tespit edilen kullanıcılara, e-Devlet Kapısı üzerinden gerekli bildirimler yapılıyor.” cevabını verdi.

e-Devlet Kapısı’ndaki hesap  güvenliği ile ilgili konuşan Başkan Koç, Dijital mecraları kullanırken veri mahremiyeti, parola gizliliği ve cihaz güvenliği konularında bireyler tarafından alınacak önlemlerin en etkin koruma yöntemi olduğunu belirterek e-Devlet Kapısı'nda yalnızca hesap ve profil bilgilerinin olduğunu söyledi. Bunların güvenliği için ise kullanıcıların tıpkı bankacılık uygulamalarına girişte olduğu gibi iki faktörlü kimlik doğrulama seçeneğinin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Başkan Koç, 85 milyon kişinin e-Devlet Kapısı verisinin çalındığına dair iddiaların asılsız olduğunu ve  güncel e- Devlet Kapısı kullanıcı sayısının 63 milyon olduğunu belirterek şunları söyledi:  “Bu tip asılsız haberler ortaya atılarak gündem oluşturulmak isteniyor. Üstelik çalındığı iddia edilen verilerin satışa çıkarıldığı web sitelerini teker teker inceliyoruz. Hepsinin Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’yla beraber engellenmesini sağlıyoruz. Söz konusu sitelerin ağırlıklı olarak oltalama içerikli olduğu anlaşılıyor."

Vatandaşların oltalama saldırılarına karşı daha bilinçli olmaları gerektiğini belirten Koç, e-Devlet Kapısı'ndan elde edilmiş gibi sunulan verilerin geçmiş zamanlarda çeşitli kurumlardan çeşitli yöntemlerle elde edilen bazı veriler olduğunu vurgulayarak “Bu verilerin e-Devlet Kapısı üzerinden ele geçirilmiş yeni verilermiş gibi bir algı operasyonu yapıldığını görüyoruz.” dedi.

Fotoğraf Galerisi



Önceki Sonraki