
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Mezunları Forumu, Türkiye’de farklı düzey ve alanlarda eğitim alarak dünyanın çeşitli ülkelerinde kariyerlerine devam eden ve üstün nitelikli çalışmalarıyla kendilerinden söz ettiren kişilerin katılımıyla gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’un moderatör olarak katıldığı Teknolojik Dönüşümler ve Kalıcı Değerler Paneli’nin odak noktası insan, teknoloji ve dijital dönüşüm oldu.
Soru cevap bölümü öncesinde kısaca Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinden bahseden Başkan Koç, dijitalleşmenin bir süreç olduğunu belirterek 15 yıl önce 22 hizmetle başlayan e-Devlet Kapısı’nda bugün 6.700’ün üzerinde hizmet sunulduğunun ve bunun dijitalleşme sürecine dair en güzel örneklerden biri olarak gösterilebileceğinin altını çizdi. Başkan Koç, kullanıcı sayısı e-devlet sistemine sahip olan ülkeler arasında kullanıcı sayısı Türkiye kadar olan başka bir ülke olmadığına vurgu yaparak, geçen bu zaman dilimi içerisinde e-Devlet Kapısı’nın yoğun kullanımına şu sözleriyle dikkat çekti: “Sadece geride bıraktığımız sene e-Devlet Kapısı’na 3,5 milyar kez giriş yapıldı. Yani vatandaşlarımız 3,5 milyar kez kamu kurumlarına gitmek zorunda kalmadı. Kurumlarımıza giderken yakıt tüketmedi, kâğıt harcamadı, kurumlarımızda ise fiziki iş yoğunlukları oluşmadı.”
Başkan Koç, bütüncül bir dijital dönüşümdeki insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarına dikkat çekerek, insan faktörünün önemine değindi: “Dijital dönüşümün üç sac ayağı var bunlar; insan, iş süreçleri ve teknoloji. Bugün burada Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın yaptığı çalışmalarda en önemli unsur insan. Dijital dönüşümde süreçlerin kararını veren, teknolojiyi yazan ve onu kullanan da insan. Bu anlamda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın desteğiyle eğitim alanların gittikleri ülkelerde dijital dönüşümü hayata geçirmek için çalışmalar yapacağına eminiz.”
İnsan odaklı olmayan bir teknolojinin kimseye faydasının olmayacağını sözlerine ekleyen Başkan Koç günümüzde yapay zekâ ile pek çok işlemin yapılabildiğini belirterek bu süreçte önemli olanın insani değerlerin nasıl ayakta tutulabileceği olduğunu dile getirerek Dijitalin Yüzyılı’nda çağa yön veren bir ülke olmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde biz Türkiye Yüzyılı’nı Dijitalin Yüzyılı yapmak istiyoruz. Artık çağı yakalamaya çalışan bir ülke değil çağa yön veren bir ülke olacağız. Bu alanda ise çok başarılı örneklerimiz var özellikle savunma sanayiinde yapmış olduklarımız bize ilham kaynağı oluyor. Şu anda savunma sanayiinde nasıl paradigmaları değiştiren ürünler üretebiliyorsak aynı şekilde dijital teknolojilerde de paradigma değiştiren ürünler üretebileceğimize inanıyoruz.”
Başkan Koç’un moderatörlüğünü üstlendiği panel; Müslüman Mindanao’da Bangsamoro Özerk Bölgesi, Ulaşım ve İletişim Bakan Yardımcısı Muhammad Ameen Midtimbang Abbas, Filistin İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakan Yardımcısı Suhail Madoukh ve Bangladeşli girişimci Masud Kabir Mır’in katılımıyla gerçekleşti. Dijital dönüşüm sürecinden sistemlerin nasıl etkilendiği, bu süreçte yaşanacak değişiklikler, kurumların dijital dönüşüm sürecine ayak uydurabilmesi için yapması gerekenler, dijital dönüşüm ile nelerin değişeceği, ileride bizleri nelerin beklediği ve dışarıdan bakıldığında Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinin nasıl olduğu konuları konuşuldu.