
Balıkesir Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin katkılarıyla düzenlenen On Talks Teknoloji ve İnovasyon Zirvesi, “Herkes İçin Yapay Zekâ” temasıyla gerçekleştirildi. Tüm disiplinlerden üniversite mezunu gençlerin, katılımıyla gerçekleşen zirvenin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç yaptı. Başkan Koç yapay zekânın giderek artan önemi ve kullanım alanlarına değindiği konuşmasında, Teknofest kuşağının dijital yeteneklerini uzmanlığa çevirerek yeni nesil millî teknolojilere imza atacağını vurguladı.
Makinaların okumakla kalmadığı; yazabildiği, görebildiği, duyabildiği, konuşabildiği ve düşünebildiği bir dönemde yaşandığını ifade eden Başkan Koç; yapay zekâ teknolojilerinin bugün sağlıktan tarıma, güvenlikten oyuna hatta sanata kadar birçok alanda var olmaya başladığının altını çizdi.
Başkan Koç Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile ülkemizin yapay zekâ alanında yol haritasının belirlendiğini ifade ederek bu alanda genç istihdamın destekleneceğini şu sözleriyle ifade etti: “Müreffeh bir Türkiye için hazırladığımız stratejimizde 6 öncelik belirledik. 24 amaç ve 119 da tedbirin bulunduğu stratejimizle inşallah ülkemizde yapay zekânın gayri safi yurt içi hasılaya katkısını yüzde 5’e çıkartacağız. Dijital yeteneklerini yapay zekâ alanında konuşturacak gençlerimizden 50 bin istihdam sağlayacağız.”
2023 yılında blokzincirin yaygın kullanım alanları sıralandığında kripto varlık borsalarının ancak 4’ncü sırada kendisine yer bulabildiğini belirten Başkan Koç, blokzincirin kripto paradan çok daha fazlası olduğunu belirtti: “Bu teknolojilerin doğru ve etkin kullanımını sağladıktan sonra bizlere özgü olmasını, bizlerin doğru şekilde yorumlayabilmesini sağlayabilmek gerekir. Bu sebeple, geçtiğimiz sene hayatımızda daha fazla yer eden ve sıkça duyduğumuz NFT kelimesini TDK ile birlikte Türkçeleştirerek dilimize kazandırdık. Yani artık EN-EF-Tİ değil NE-FE-TE diyoruz, NFT’lerin nitelikli ve fikrî yönlerini vurguluyoruz.”
Yapay zekâ ile geleceğin mesleklerinin şekillendiğine dikkat çeken Başkan Koç, gençleri bu mesleklere hazırlamak için yapılan eğitim çalışmalarından bahsetti: “Teknolojinin gelişmesi, dijitalleşmenin artması, yapay zekâ gibi teknolojilerin yaygınlaşması geleceğin mesleklerinin oluşmasını sağlayacak. Türk Beyin Projesi gibi uygulamalarda gördüğümüz üzere veriyi işleyebilen, veriyi bir elmasa dönüştürebilen nitelikli personellere ihtiyacımız olacak. İşte biz de bu sebeple çalışmalarımıza devam ediyoruz. Örneğin, geleceğin en önemli çalışma alanlarından olacak siber güvenlik alanında Türkiye’nin ilk siber güvenlik lisesini İstanbul Teknopark’ta açtık.”
Nitelikli insan gücünün millî teknolojileri geliştirmede çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Koç, gençlerin edinecekleri dijital yeteneklerin uzmanlığa çevrilmesi gerektiğini şu sözleriyle ifade etti: “Doğru politika ve stratejileri belirleyerek, etkin organizasyon yapıları oluşturarak yeni nesil millî teknolojileri geliştireceğiz. Bunu yaparken de nitelikli insan kaynağımızdan yani sizlerden yararlanacağız. Sizlerin tüm bu alanlarda dijital yeteneklerinizi birer uzmanlığa çevirmenizi sağlayacağız. Dijital yeteneklerin seçenek olmaktan çıkıp zorunluluk olduğu günümüzde nitelikli uzmanlar yetiştirmenin, yerli ve millî ürünler geliştirmek kadar önemli olduğunu biliyoruz. Kızılelma göklere imzasını atarken, karada dünyaya damgasını vuran bu projenin başında ise inşallah siz gençlerimiz olacaksınız.”
e-Devlet Kapısı için de çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirten Başkan Koç, yeni bir giriş yöntemi olarak blokzincir tabanlı giriş uygulaması üzerine çalışmaların sürdüğünü ifade etti: “e-Devlet Kapısı’nı daha güvenli bir hale getirmek için çift doğrulama gibi sistemleri hayata geçirdik. Bunun yanında, yine güvenli giriş yapabilmeniz için blokzincir tabanlı giriş uygulamasını e-Devlet Kapısı’na entegre ediyoruz. Blokzincir ağında oluşturulmuş dijital kimliklerinizle e-Devlet Kapısı’na erişebileceksiniz. Gördüğünüz gibi blokzincir uygulamalarının kriptoparalardan ibaret olmadığının bir diğer ispatı da e-Devlet Kapısı’nda yer almakta.”
Konuşmasının sonunda Başkan Koç, gençlerden destek alarak Türkiye Yüzyılı’nı dijitalin yüzyılı yapacaklarını ifade etti: “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde girmiş olduğumuz Türkiye Yüzyılı’nı aynı zamanda dijitalin yüzyılı haline getireceğiz. Bunu e-Devlet Kapısı’nda sizlerden destek alarak, yenilikçi teknolojilerin her birinden sizlerin fikir ve görüşlerinden, kabiliyetlerinizden, liyakatinizden yararlanarak yapacağız. Sizler ülkemizin siber kahramanları, yazılımcıları, Dijital Türkiye’nin elçileri, büyük veri ve yapay zekâ uzmanları olacaksınız.”