
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Fuat Oktay'ın başkanlığında 14. Dijital Türkiye toplantısı gerçekleşti. 2023 yılının ilk çalışma gününde gerçekleşen toplantıya Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, bakan yardımcıları ve ilgili kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Türkiye Yüzyılı'nı Dijitalin Yüzyılı haline getirecek projelerin görüşüldüğü toplantıda, 2023 yılında e-Devlet Kapısı’na eklenmesi ve geliştirilmesi düşünülen yenilikler konuşuldu.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, e-Devlet Kapısı’nda 7.000’e yakın dijital hizmetin yer aldığını hatırlatarak, 7/24 esasıyla çalışan sistemin yaklaşık 62 milyon vatandaş tarafından kullandığının altını çizdi.
Başkan Koç, sürekli gelişen yapısıyla e-Devlet Kapısı’nda işlemlerin daha kolay gerçekleşmesi için çalışmaların sürekli devam ettiğini, bütünleşik hizmet çalışmalarının ise bunun en net örneği olduğunu belirtti: “Bütünleşik hizmetlerimiz vatandaşlarımız tarafından çok beğenildi. Bu sayede dijital hizmetler ile ilgili işlemler tek bir ekrandan hızlı bir şekilde yapılabilir bir duruma geldi. Araçlarım, İkametgâhım, Çalışma Hayatım, Hac ve Umre İşlemleri ile başladığımız bütünleşik hizmet yolculuğumuza şimdi Askerliğim ile devam ediyoruz. 2023 yılı ilk çeyreğinde askerlik işlemleri ile ilgili dijital hizmetler de tek bir hizmet altında toplanacak. Askerlik çağı öncesi, yoklama, celp ve sevk, muvazzaflık ve yedeklik dönemlerini içeren; tüm askerlik sürecini kapsayan iş ve işlemler tek sayfada yer alacak.”
Başkan Koç Askerliğim bütünleşik hizmeti dışında Varis-Muris, Eğitim Hayatım gibi yeni bütünleşik hizmetlerin çalışmalarının da başlatıldığının müjdesini verdi.
Başkan Koç, e-Devlet Kapısı’na blokzincir tabanlı bir giriş sisteminin getirilmesi için çalışmaların yapılacağının da haberini verdi: “Blokzincir teknolojisini kullanarak üretilecek bir dijital kimliği, e-Devlet Kapısı kullanıcılarının kullanımına sunmak istiyoruz. Tarafımızca sunulacak olan e-Cüzdan uygulaması ile vatandaşlarımız, dijital kimliklerini güvenli bir şekilde saklayabilecekler ve blokzincir ağında oluşturulmuş dijital kimliklerle e-Devlet Kapısı’na giriş yapabilecekler. Güncel teknolojiyi takip ederek en üst standartları sağlamak ve vatandaşlarımızın kullanımına sunmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
e-Devlet Kapısı’na çok faktörlü kimlik doğrulama kullanılarak yapılan girişlerin de giderek yaygınlaştığını söyleyen Başkan Koç, kullanıcılar tarafından güvenlik açısından alınabilecek tüm önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Başkan Koç güvenlik kadar verimlilik ve tasarrufun da önemli olduğunu belirterek kamuda tasarruf açısından Yeşil e-Devlet projesinin önemine değindi ve bu hususta da çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Dijital Türkiye çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten Başkan Koç, her geçen gün yenilenen ve gelişen e-Devlet Kapısı ile Türkiye Yüzyılı’nın Dijitalin Yüzyılı olacağını ifade etti.