6G Çalışmaları Turkcell 6G ve Yapay Zekâ Laboratuvarında Başlıyor

6G Çalışmaları Turkcell 6G ve Yapay Zekâ Laboratuvarında Başlıyor
21 Ara 2022
Paylaş:

TÜBİTAK 1515 Öncül AR-GE Laboratuvarları Destekleme Programı, Turkcell 6G ve Yapay Zekâ Laboratuvarı Tanıtım Töreni İstanbul’da gerçekleşti. Törende konuşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, 6G ile yaşanacak değişikliklere yer verdiği konuşmasında, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın koymuş olduğu hedefler doğrultusunda Türkiye’nin Yüzyılı’nı dijitalin yüzyılı yapmak için çalıştıklarını ve bu süreçte yapılan çalışmaların da destekçisi olduklarını belirtti. 

Kablosuz iletişimde yaşanan büyük değişimlere değinen Başkan Koç, 1980 yılında 1G ile başlayan serüvene, 1990’da 2G, 2000’lerde 3G, 2010’da 4G, 2020’lerde ise 5G ile devam edildiğini belirterek 2030’larda 6G’nin kullanılacağını söyledi.

Bütün kablosuz iletişim nesillerinin bir hikayesi olduğunu ifade eden Başkan Koç, analog ile başlayan serüvenin, dijitale akabinde mobile ve son olarak insanlar için üretilen teknolojiden nesneler için üretilen teknolojilere doğru dönüştüğünü belirtti. Başkan Koç 6G’nin hikâyesini şu sözleriyle özetledi: “Her şeyin interneti konseptine doğru gidiyoruz. Her şeyin interneti olduğu zaman en önemli şeylerden birisi bunların nasıl orkestra edileceği. Tabi burada yapay zekâ olmazsa olmazımız oluyor. İnsanların olduğu, araçların olduğu, nesnelerin olduğu bunların arasında verilerin paylaşıldığı ve bu paylaşımların arasında iş süreçlerinin yönetildiği koca bir evren, bu bağlamda 6G projelerinin çok değerli olduğunu düşünüyorum.”

6G teknolojileri ile karasal yayından uzaya doğru bir çıkışın olduğunun altını çizen Başkan Koç, 5G’de bunun emarelerinin göründüğünü ancak 6G ile kapsam alanının karasal dışında bir boyuta taşınacağını dile getirdi.

Başkan Koç, 6G ile servis kalitesinden çok deneyim kalitesine doğru dönüşen bir beklentinin oluştuğunu söyleyerek herkese eşit deneyimin sunulması gerektiğini şu sözleriyle ifade etti: “Deneyim anlamında kimsenin sinyal seviyesini bilmesine gerek yok, insanlara aynı deneyimi yaşatmamız gerekiyor, ister en kötü yerde ister şehir merkezinde olsun. Bundan sonraki sistemlerde de herkese eşit deneyimi yaşatma konusunda araştırmalar yapılması gerekiyor. Burada da yine yapay zekânın çok büyük önemi olduğunu düşünüyorum.”

Konuşmasının sonunda Başkan Koç 6G öncesi teknolojilerin evrimsel olduğunu ancak 6G teknolojisinin bir devrim olduğunu dile getirdi: “6G teknolojisi bir devrim, bu devrimi gerçekleştirebilecek mühendislerimiz var. Şunu unutmamamız gerekiyor; nasıl savunma sanayinde sürekli geliştirilerek 6 kiloluk insansız hava araçlarından 6 tonluk araçlara gidildiyse, burada da mühendislerimizin tarafından başarıyla yürütülen 4G ve 5G için yapılan araştırmaların, 6G için de yapılabileceğini görüyoruz. Bu sayede burada çok güzel teknolojilerin üretilebileceğine eminim.”


Önceki Sonraki