OECD Dijital Ekonomi Politikaları Komitesi Bakanlar Toplantısı Gerçekleşti

OECD Dijital Ekonomi Politikaları Komitesi Bakanlar Toplantısı Gerçekleşti
14 Ara 2022
Paylaş:

Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından düzenlenen Dijital Ekonomi Politikaları Komitesi Bakanlar Toplantısı bu sene İspanya’nın ev sahipliğinde Kanarya Adaları’nda gerçekleşti. Toplantıda ülkemizi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç temsil etti. OECD üyesi ve davetli ülkelerden üst düzey katılımın gerçekleştiği toplantıda; güvenilir, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir dijital gelecek inşa ederek uzun vadeli kalkınma ve ekonomik büyümeyi sağlamak için uygulanabilecek stratejiler ele alındı.

Başkan Koç, OECD Dijital Ekonomi Politikaları Komitesi Bakanlar Toplantısı'nda düzenlenen Yapay Zekâ ve Gelişen Teknolojilerin Gücünden Yararlanma temalı çalıştayda yaptığı konuşmasında dijital deneyimler ve hizmetlerin; yer ve zamandan bağımsız olarak giderek daha fazla talep gördüğüne dikkat çekerek, ülkemizde dijital dönüşümü desteklemek için yapılan çalışmalardan ve sanal teknolojilerden bahsetti.

Türkiye'de yapılan araştırmalara göre, sanal teknolojinin Türkiye'de savunma, eğitim, eğlence, sağlık, üretim ve pazarlama gibi sektörlerde kolayca yer bulduğunu ifade eden Başkan Koç; gençlerin teknolojiyi çabuk benimsediklerini, yaratıcıklarının ise bu sektörde aktif rol oynadığını dile getirdi.

Son 5 yılda, sektörel alanlara özgü uzmanlığı ilerletmek için eğitim sistemlerinin daha donanımlı platformlara dönüştüğünü belirten Başkan Koç, artık pilotların eğitimlerinde kullanabildikleri üstün özelliklere sahip teknolojilerin olduğunu, tıp öğrencilerinin branşlarında uzmanlaşma sağlayabilecekleri pek çok platformun oluşturulduğunu bu sayede ise özellikle uçak gibi ulaşılması zor ya da cerrahi gibi hayati önem taşıyan alanlarda teknolojilerin büyük fayda sağladığını ifade etti.

Önceden üretimde yer alan sanal teknoloji ürünlerinin test aşamasında kullanıldığını, günümüzde ise fiziksel dünyada aktif olarak çalışan bir sistemin dijital ikizinin oluşturulmaya başlandığını söyleyen Başkan Koç, sanal teknolojiler ile büyük kazanımlar sağlanabileceğini Türkiye’nin otomobili Togg örneği üzerinden anlattı:  “Türkiye, geçtiğimiz ay ilk yerli elektrikli otomobili Togg'u büyük bir gururla görücüye çıkardı. Üretimi sırasında kullanılan sanal teknolojiler, tasarım ve geliştirme süreçlerinde harcanan zamanı azaltarak büyük kazanımlar sağladı. Ancak dijital ikizi ile Togg deneyimini üretim sonrasında da benzersiz kılmak istiyoruz.”

Dijital devletin, dijital dönüşümün önemli bir ayağını oluşturduğunun altını çizen Başkan Koç, Türkiye'de tüm vatandaşların, şirketlerin, araçların, gayrimenkullerin ve devlet dairelerinin benzersiz bir dijital kimliğe sahip olduğunu belirtti. Başkan Koç, gerçekleştirilen bu tekilleştirme sayesinde kamu kurum ve hizmetlerinin dijital ikizini oluşturma yolunda çalışmaların olduğunu da ifade etti.

Konuşmasında sanal teknolojilerin kullanım örneklerine yer veren Başkan Koç, artırılmış gerçeklik teknolojisinin eğitime destek unsuru olarak oyun sektöründe de kullanıldığına dikkat çekti. Başkan Koç sanal teknolojilerin artık pek çok yerde konuşulduğuna vurgu yaparak bu sene ikincisi gerçekleşen Antalya Diplomasi Forumu’nda yer alan “metaverse” oturumunun sanal ortamda VR gözlükler ile gerçekleştiğini belirtti.

Sanal teknolojilerin hızla günlük rutinin bir parçası haline geldiğini dile getiren Başkan Koç, bu hususta önemli bir nokta olan etik ve mahremiyet gibi konuların, güvene ilişkin birtakım endişeleri de beraberinde getirdiğini vurguladı. Başkan Koç, Türkiye’de yapay zekâ çalışmalarına büyük önem verildiğinin altını çizerek yayımlanan Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’nin önceliklerinden bahsetti: “Geçen yıl Ulusal Yapay Zekâ Stratejimizi yayımladık. Strateji; OECD, G20, AB ve UNESCO tarafından belirlenen insan odaklı yapay zekâ ilkelerinin güvenilir ve sorumlu yapay zekâ değerlerini ve ilkelerini benimsiyor. Stratejimizin önceliklerinden biri, sosyoekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemelere odaklanmak. Bu stratejik öncelik kapsamında etik ve yasal senaryoların test edilmesi, yapay zekâ sistemlerinin tarafsızlığı, veri gizliliği ve etik değerlerinin kontrolünü kolaylaştıracak yönetişim mekanizmaları gibi birçok konuyu ele alıyoruz. Bu süreçte kendi özgün çalışma modellerimizi yaratmanın yanı sıra uluslararası çalışmalarla da uyumlu hareket etmeye çalışıyoruz.”

Başkan Koç, gelişen teknolojilerin büyük fayda sağlayacağını, doğuracağı risklerin ise ancak doğru bir yönetişim anlayışı ile çözülebileceğini şu sözleriyle ifade etti: “Gelişen teknolojinin türü ne olursa olsun hem düzenleyici hem de uygulamalı alanlarda yapılacak tüm çalışmaların doğrudan fayda sağlayacağına ve birbirini tamamlayacağına inanıyorum. Bu teknolojilerin yarattığı risklerin ancak doğru yönetişim mekanizmalarıyla yönetilebileceği asla göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle Türkiye olarak her zaman insan merkezli, çok disiplinli ve bütüncül bir bakış açısıyla konuya odaklanıyoruz.”

Konuşmasının sonunda gelişmekte olan tüm teknolojilerde özelikle veri hakları konusunda önemli boşluklar olduğunu söyleyen Başkan Koç; teknoloji odaklı politika döngüsünde uluslararası iş birliğinin kaçınılmaz olduğunu, bu hususta da OECD’nin önemli bir uluslararası örgüt olduğunu söyledi.

Fotoğraf Galerisi



Önceki Sonraki