Siber Güvenlik Haftası’nın Açılış Programı Gerçekleşti

Siber Güvenlik Haftası’nın Açılış Programı Gerçekleşti
30 Kas 2022
Paylaş:

Siber Güvenlik Haftası programı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleşti. Kamu, özel sektör ve akademiyi bir araya getirmeyi, yerli siber güvenlik ekosisteminin gelişimine katkı sağlamayı, siber güvenlik farkındalığını ve iş birliklerini artırmayı amaçlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, konuşmasında siber tehditlerde yaşanan değişime vurgu yaparak, bu alanda yapay zekâ çalışmalarının büyük önem taşıdığına dikkat çekti. 

Başkan Koç, fiziksel ve dijital ortamların giderek iç içe geçtiğini, dijital ortama aktarılan her hizmetle birlikte yaşamların da siber uzaya taşındığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Siber suç, siber casusluk ya da siber terör gibi kavramlarla hem siber alan hem de fiziksel ortam tehdit edilebiliyor. Başlangıçta sadece bağlantılı bilgisayarlardan ibaret olan siber uzay, mobil telefonlar ve akıllı cihazlardan sonra haberleşme yeteneği kazandırılmış milyarlarca nesneyi ve dijital ikizleriyle birlikte insan dâhil gerçek dünyadaki her şeyi içine alarak, tıpkı fiziksel uzay gibi genişlemeye devam ediyor.”

Günümüzde artık yüzlerce farklı siber saldırı aracının kolayca ulaşılabilir olduğuna dikkat çeken Başkan Koç, dijital dünyada güvende kalmak için dikkat edilmesi gereken çok fazla unsur olduğunu şu sözleriyle ifade etti: “Sosyal medyada gezinirken, e-postalarınızı kontrol ederken veya bir telefon görüşmesi yaparken dikkat etmeniz gereken düzinelerce hackleme türü var. Juice jacking olarak da bilinen USB şarj portlarını kullanarak cihazlara sızmaktan zararlı yazılım bulaştırmak için hiçbir şey yapmanıza gerek olmayan sıfır tıklama saldırılarına kadar oldukça geniş bir yelpaze bulunuyor.”

Hackleme kavramını doğru anlamak için ise önce kavramı doğru tanımlamak gerektiğinin altını çizen Başkan Koç, kavramın sadece bilişim sistemleri ile sınırlı tutulmaması gerektiğini belirtti: “Kavram sadece bilişim sistemleriyle sınırlı düşünülmemeli. Aslında, bir fiil olarak hack kelimesi bilgisayarlardan ve dijital sistemlerden daha eski. Kesmek, doğramak veya bozmak gibi anlamlar barındırıyor. Buradan hareketle bir sistemin açıklarını keşfedip doğal işleyişini değiştirmek gibi bir tanım yapabiliriz; bu tanımla ilerlediğimizde ise 1453’te gemilerin karadan yürütülmesini de bir hackleme olarak değerlendirmek mümkün. Hangi tanımla düşünürsek düşünelim her halükârda hackleme kavramı sıra dışı düşünme ve rutin dışı bir bakış açısına sahip olma yeteneği gerektiriyor. Geleceğin savaşları geçmiştekiler gibi olmayacak. İçinde bulunduğumuz dijital çağda siber geleceğimiz için bu sıra dışı yeteneklere fazlasıyla ihtiyaç duyacağız.”

Başkan Koç, yapay zekâ kullanımıyla siber tehditlerin şekil değiştirerek daha tehlikeli hale geleceğine dikkat çekerek siber uzayda söz sahibi olabilmek için olmazsa olmazın yapay zekâ kullanımı olduğunu söyledi: “Geleceğin savaşları belki de yapay zekâ algoritmaları arasında geçecek. Yapay zekâ, bizim düşündüğümüzden daha olası ve daha fazla çözüm türünü deneyerek hiç düşünmediğimiz yollardan geçebilir. Siz sistemin içinde kalarak bir hedefi ele geçirmekle uğraşırken; yapay zekâ, sorunu sistemin kendisini değiştirerek çözebilir. Siber uzayda bir çağı kapatıp yeni bir çağ açmanın yolu, yapay zekâyı kullanmaktan geçiyor.”

Birçok alanda çağı yakalamaya çalışan bir seviyeden, çağa yön veren bir konuma ulaşıldığını belirten Başkan Koç, Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı aynı zamanda dijitalin yüzyılıdır.” sözlerini hatırlatarak, dijital çağın en kritik unsurlarından birinin siber güvenlik olduğunu ifade etti. 

Konuşmasının sonunda kamu kurumlarıyla ülkede siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan yapısal düzenlemeleri değerlendirmek üzere bir çalıştay gerçekleştirileceği söyleyen Başkan Koç, küresel güç olmanın anahtarının dijital teknolojileri doğru kullanmaktan geçtiğini ifade etti: “Dijital teknolojilerin sağladığı fırsatları doğru politika ve stratejilerle kullanmak aynı zamanda küresel bir siber güç olmanın da anahtarı. Diyebiliriz ki Kızılelma idealini dijital ikiziyle siber uzaya taşıdığımızda dijitalin yüzyılı Türkiye’nin Yüzyılı olacaktır.”

Fotoğraf Galerisi



Önceki Sonraki