
Tuzla Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve vatandaşların kullanımına açılan Açık Veri Portali’nin tanıtım lansmanı Tuzla Belediyesi Teknoloji Merkezi'nde gerçekleşti. Lansmanın açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Tuzla Belediyesi’nin açık veri konusunda ilçe belediyeleri arasında Türkiye'de bir ilki gerçekleştirildiğini belirterek, açık veri alanında yapılan ve yapılması gereken çalışmaları anlattı.
Konuşmasında sivil toplum kuruluşları ile kurulan güçlü iletişimin meyvelerini verdiğini vurgulayan Başkan Koç, yürütülen çalışmaların Türkiye’de bir ilçe belediyesinde gerçekleşen ilk açık veri portali çalışması olduğunu söyledi: “Sivil toplum kuruluşlarımız ile kurmuş olduğumuz güçlü iletişimin de meyvelerini alıyoruz. Bugün burada Tuzla’da bunun en güzel örneklerinden birine şahit oluyoruz. Açık Veri ve Teknoloji Derneği ile İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle yürütülen çalışmalar sonucu Tuzla Belediyesi Açık Veri Portali’nin lansmanını gerçekleştiriyoruz.”
Trafik sorunundan, hava kirliği çözümüne birçok alanda veriler kullanılarak uygulamalar ve hizmetler geliştirilebildiğini ifade eden Başkan Koç, bu alanda daha fazla çalışma yapılabilmesi için açık veriye erişimin sağlanması gerektiğini söyledi: “Veri paylaşımı bu denli önemliyken, burada temel nokta veri bilimcilerin, araştırmacıların, vatandaşların bu verilere açık veri olarak erişilebilmesinin sağlanmasıdır. Bugün özellikle kamu kurumlarının verisinden daha fazla değer üretmeyi konuşmalıyız. Açık veri olarak sunulabilecek olan devlet verileri sayesinde sosyal ve ekonomik alanlarda yeni hizmetler üretilebilir.”
Devlet verilerinin paylaşımının önem kazandığını Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından geliştirilen Türk Beyin Projesi örneği üzerinden anlatan Başkan Koç, yerel yönetimlerin sunacağı verilerin değerinin bu anlamda ön plana çıktığını ifade etti: “Açık veriler, özellikle akıllı şehirler konsepti çerçevesinde gündeme gelmektedir. 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanmış ve Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Akıllı şehirlerin temelini oluşturan verinin en uygun şekilde analiz edilmesi; şehri yönetenlerin, şehir sakinleri ile doğrudan etkileşim kurmasına imkân tanımakta ve karar alma süreçlerini kolaylaştırmaktadır. Açık veri, akıllı şehirler konseptinin omurgasıdır.”
Kamu verilerinin açık devlet verisi olarak kamuyla paylaşılabilmesi için Açık Veri Portali üzerinde çalışmaların sürdüğünü dile getiren Başkan Koç, Türkiye’nin Açık Devlet Veri Portali olan veri.gov.tr’yi en yakın zamanda hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi: “Açık devlet verisine yönelik veri yönetimi prosedürleri, yasal ve idari düzenleme altyapıları ve rehberlik dokümanlarının hazırlanması çalışmaları devam etmektedir. Bu süreçte hem yasal düzenleme hem de verinin paylaşımına yönelik güvenlik ile ilgili önlemleri alarak hareket ettiğimizin ve kamu kurumlarımızla koordineli bir yol izlediğimizin altını çizmek isteriz. Büyüyen verileri değere dönüştürmek, bizlerin elindedir.”
Başkan Koç konuşmasının sonunda Tuzla Belediyesi Açık Veri Portali’nin önemli bir adım olduğunu, birçok alanda açık verinin faydalarının ve olumlu çıktılarının görüleceğini söyledi: “Bugün Tuzla Belediyesi bünyesinde hayata geçen Açık Veri Portali, tüm bu saydığımız başlıklarda önemli bir adım ve güzel bir örnek olacaktır. 70’den fazla veri seti, 21 organizasyon, 10 kategori, 242’den fazla etiketin bulunduğu Açık Veri Portali’nde şehircilikten sosyal hizmetlere, çevreden eğitime kadar birçok alanda açık verinin faydalarını ve olumlu çıktılarını göreceğiz. Portal, vatandaşlarımızla kurulan diyalogun artmasına vesile olacak, yerel yönetimde şeffaf belediyecilik anlayışını perçinleyecektir.”