Yapay Zekâ Uzmanları TR AI WEEK’te Buluştu

Yapay Zekâ Uzmanları TR AI WEEK’te Buluştu
24 Eki 2022
Paylaş:

Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi tarafından üçüncüsü düzenlenen TR AI WEEK, bu yıl çevrim içi olarak gerçekleşti. Yapay zekâ tabanlı işlerin farklı sektörlerde ürettiği somut katma değerin ele alındığı Türkiye’nin en kapsamlı yapay zekâ etkinlikleri arasında yer alan TR AI WEEK’in  açılış konuşmasını Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç gerçekleştirdi

Başta yapay zekâ olmak üzere yeni nesil teknolojilerin Türkiye için sosyoekonomik gelişme adına büyük bir fırsat olduğunu konuşmasının başında belirten Başkan Koç, bu teknolojiler sayesinde mevcut küresel zincirin yeniden şekilleneceğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Toplumsal ekonomide uluslararası düzenin işleyiş kuralları baştan yazılıyor. Bizde bu fırsatların farkında olarak daha çevik bir yönetim anlayışı ile dijital dönüşümü içselleştirmiş bir Türkiye için çalışıyoruz. Buradaki mottomuz ‘Dijital Türkiye’dir.”

Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile 2025 yılı sonunda ulaşılması öngörülen iddialı hedeflerin olduğunu söyleyen Başkan Koç, strateji ile birlikte gerçekleşecek değişimleri şöyle ifade etti: “Stratejinin uygulanmasıyla yapay zekâ alanında istihdamın kamuda, akademide ve özel sektörde belirgin şekilde arttığını göreceksiniz. Böylece bu alandaki Ar-Ge ve girişimcilik faaliyetleri daha da kolaylaşıyor olacak. Toplumsal farkındalığı artırmaya ve sosyoekonomik uyumu temin etmeye yönelik içerik ve araştırmalar artacak. Kamu verisinin paylaşımı ve etkin kullanımına yönelik altyapılar hayata geçirilecek. Sektörel verinin de aynı şekilde güvenli ve sürekli paylaşımı için platformlar kuruluyor olacak. Yapay zekâ ürün ve hizmetlerinde etik ilkelerin uygulanmasına yönelik ‘Güvenilir Yapay Zekâ Damgası’ modelini de hayata geçireceğiz.”

Ağustos 2021’de Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’nin yayımlandığını hatırlatan Başkan Koç, strateji kapsamında 6 ana önceliğin yer aldığını, 24 amacın ve 119 tedbirin bulunduğunu belirterek, buradaki mottonun “Küresel Ölçekte Yapay Zekâ” olduğunu vurguladı.  Başkan Koç, yayımlanan Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile elde edilecek kazanımları şöyle ifade etti: “Yapay zekanın 2025 yılında tek başına GSMH’ya katkısının %5’e yükselmesini bekliyoruz. İnsan kaynağı çok önemli ve 2025 yılına kadar 50.000 istihdam sağlanacağını umuyoruz. Yapay zekâ alanında lisansüstü mevcut program sayımızı ise 11’e çıkarmayı hedefliyoruz.”
 
Konuşmasının sonunda yapay zekânın sürekli gelişen, yeni fırsatların ve zorlukların ortaya çıktığı bir alan olduğunu söyleyen Başkan Koç, ortak sorunlara çözüm oluşturacak sinerjileri yaratmak için diğer ülkelerle ve uluslararası örgütlerle iş birliği yapmanın ve bu alandaki güncel tartışmaları takip etmenin son derece önemli olduğunu vurguladı.


Önceki Sonraki