15. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nda “Sanal Evrende Siber Güvenlik” Konuşuldu

15. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nda “Sanal Evrende Siber Güvenlik” Konuşuldu
19 Eki 2022
Paylaş:

15. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı (ISC Türkiye) Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde gerçekleşti. Ana teması bu yıl "Sanal Evrende Siber Güvenlik” olarak belirlenen konferansın açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, gelecekte fiziksel ve dijital ortamın bütünleşeceğine vurgu yaparak metaverse dünyasını geliştirecek ve yönetecek insan kaynağını yetiştirmek için yapılan çalışmalara değindi.

Başkan Koç konuşmasının başında, pandemi sürecinin on yıllar sürecek bir dijital dönüşümün birkaç yıla sığmasına neden olduğunu belirterek, artık sadece kişilerin değil nesnelerin de birbirleriyle konuşabildiğini söyledi: “İçinde bulunduğumuz çağda teknoloji dalgaları birbirine çok yaklaştı ve bir ‘Dijital Tsunami’ ye dönüştü. Artık sadece kişiler değil, nesneler de birbiriyle haberleşebiliyor. Akıllı nesneler durmaksızın veri üreten birer fabrikaya dönüşmüş durumda. Kablosuz haberleşme teknolojilerinde olağanüstü gelişmeler yaşanıyor. Karasal olmayan şebekelerle uzaydan dünyanın her yerine yüksek hızlarda internet ve haberleşme hizmetinin kesintisiz sunulması mümkün hale geliyor.”

Fiziksel ortamda deneyimlenen pek çok şeyin artık sanal ortama da taşındığını söyleyen Başkan Koç, gerçek ile sanalın iç içe geçtiğini söyledi: “Duyuların interneti ile birlikte, gerçeklik, sanal gerçeklikle birleşerek karma gerçeklik şeklinde karşımıza çıkacak. Ana fikir ise fiziksel ve dijital ortamın bütünleşmesi, bu durumda beynimizin her iki ortam arasındaki geçişlere adapte olması gerekiyor. Örneğin, fiziksel olandan sanal olana geçişte beynimiz gerçeklik kaybına maruz kalacak. Sanal olandan fiziksel olana geçişte ise performans beklentisi yüksek olacak. Fiziksel ortamda deneyimlediğimiz birçok şey dijital evrene taşınmaya başladı bile. İnternetin bir sonraki evrimi olarak adlandırılan metaverse, dijital ikizlerden ve karma gerçeklikten oluşan bir platform olarak görülüyor. Sadece izlenen değil, içinde yer alıp tüm duyularla etkileşimde bulunulabilen yeni bir internet konsepti. Gerçek ile sanal olanın iç içe geçtiği, tüm duyuların taklit edildiği bir öte-evren.”

Siber tehditlerden korunması gereken en kritik sistemin insan olduğu ve güven duygusunun en kritik siber güvenlik açığı olduğu gerçeğinin bu yeni evrende de değişmeyeceğini belirten Başkan Koç, sosyal mühendislik ve kimlik avı saldırılarının burada da olacağını dile getirdi: “Halihazırda gerçekleşen siber saldırıların %85’inin oltalama saldırısı olduğu düşünüldüğünde, sosyal mühendislik ve özellikle de kimlik avı saldırılarıyla bu ortamda daha sık karşılaşılacağını söylemek mümkün. Çözüm güvenlik temelli bir tasarım modelinin benimsenmesi, kullanıcıların dijital okuryazarlığının ve farkındalığının artırılması ve hepsinden önemlisi sanal evrende, insani değerlerin de dijital ikizinin oluşturulmasıdır.”

Metaverse’deki en temel siber tehditin “gizlilik ve mahremiyet” olarak karşımıza çıkacağını ifade eden Başkan Koç, metaverse’ün gelecek için oyun değiştirici olma vaadinin büyük ölçüde güvenlik endişelerinin giderilmesine bağlı olduğunu söyledi: “Elbette, dijital evrende %100 güvenli bir ortam mümkün değil. Ancak henüz kurgu aşamasında benimsenecek güvenlik temelli bir tasarım yaklaşımı, metaverse’i metaworse’a dönüşmekten kurtarabilir.” 

Başkan Koç konuşmasının sonunda, teknolojik altyapıları geliştirecek ve yönetecek gençliğe ihtiyaç olduğunun altını çizerek, nitelikli insan kaynağı yetiştirecek Türkiye’nin ilk siber güvenlik lisesinden bahsetti: “Teknolojik altyapı ne kadar güçlü olursa olsun, bunları üretecek, geliştirecek ve yönetecek nitelikli insan kaynağını yetiştirmek işin en önemli parçası. Gençlerimiz arasında siber güvenliğe duyulan ilgi her geçen gün artıyor. 3 yıl önce Millî Eğitim Bakanlığımız ile yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde Türkiye’nin ilk siber güvenlik meslek lisesi açıldı. Henüz 2. yılında fen lisesi düzeyindeki öğrenciler tarafından tercih edilmeye başladı. Bu gençlerimiz şu an aramızdalar.”

Fotoğraf Galerisi



Önceki Sonraki