Türk Beyin Projesi ile Erken Teşhis 

Türk Beyin Projesi ile Erken Teşhis 
24 Eki 2022
Paylaş:

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Gazi Üniversitesi Hastanesi iş birliği ile yürütülen “Türk Beyin Projesi” kapsamında geliştirilen karar destek ve önceliklendirme sistemi erken teşhis ile bir kez daha doktorlarımıza yardımcı oldu. T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi altyapısı kullanarak geliştirilen farklı yapay zekâ modelleri, MR görüntüleri üzerinde tümör olabilecek anomalileri saniyeler içinde tespit etti.

Hasta MR’dan Çıkmadan Sistem Uyarı Verdi
Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde geçtiğimiz günlerde beyin MR’ı çekilen bir hastanın beynindeki anomali, Türk Beyin Projesi kapsamında geliştirilen sistem ile tespit edildi. Normal şartlarda MR çekildikten sonra yaklaşık 2 hafta sonuçlanma süresi olduğunu belirten Uzman Dr. Emrah Çeltikçi, geliştirilen sistem sayesinde daha hasta MR’dan çıkmadan yapay zekâ tarafından anomali tespitini gerçekleştirildiğini söyledi: “Bu hasta normal şartlar altında MR'ını çektirdikten sonra evine gidip MR raporunun çıkmasını bekleyecekti. Halbuki hasta evine gitmeyi bırakın MR cihazından çıkmadan bize gelen bilgi sayesinde bilgilendirildi.”

Yapay Zekâ Tedavi Sürecini Hızlandırdı
Sistemin verdiği uyarıyı hızla dikkate alan Uzman Dr. Emrah Çeltikçi hastanın hızlı bir şekilde bilgilendirilerek biyopsi için hazırlıklara başlandığını ifade etti. MR’ı çekilen Özden Ören Hanım ise acil biyopsiye giriş sürecini şöyle anlattı: “MR'a girdikten kısa bir süre sonra sistem uyarı vermiş, oğlumla görüşülmüş. MR bittikten sonra, Emrah Hocanın yanına gittim. O da böyle bir sistem olduğunu, uyarı verdiğini, kitlenin büyüdüğünü ve acil biyopsi yapmamız gerektiğini söyledi. Böyle bir sistem olduğundan haberimiz de yoktu."

Veri Mahremiyeti için Tüm Önlemler Alındı
Geliştirilen sistemin doktorlarımız için karar destek mekanizması olarak kullanıldığını ve başarılı sonuçlar verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç veri mahremiyeti ve gizliliği konusunda da tüm önlemlerin alındığının altını çizdi: “Bu sistemlerin hepsi tamamen hastane lokalinde çalışıyor. Veri hiçbir şekilde hastane dışına çıkmadan hastanede kurduğumuz yapay zekâ modülü sayesinde tamamen otomatik olarak şekilde değerlendiriliyor ve hocalarımızın önüne uyarı olarak düşüyor.”

İnsan hayatının çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Koç, yapılan çalışmaların doktorlarımıza destek aşamasında önemli katkıları olacağını şu sözleriyle ifade etti: “Biz Türk Beyin Projesi’ni doktorlarımıza destek olabilmek adına başlattık. Bugün bu projenin güzel sonuçlarını alıyoruz. Biliyoruz ki erken teşhis bu aşamada çok önemli bu yüzden karar destek sistemi olarak geliştirdiğimiz ürünlerle her zaman doktorlarımızın yanında olacağız.”


Önceki Sonraki