Dijitalleşme Sürecinde Basında Telif Haklarının Korunması Sempozyumu

Dijitalleşme Sürecinde Basında Telif Haklarının Korunması Sempozyumu
14 Eki 2022
Paylaş:

Anadolu Ajansı tarafından medyanın telif sorunlarının gündeme taşındığı Dijitalleşme Sürecinde Basında Telif Haklarının Korunması Sempozyumu’nun açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkanımız Dr. Ali Taha Koç, yeni medyada telif hakkının önemine vurgu yaptı.

Başkan Koç konuşmasının başında, sempozyumun basında telif sorunları olmak üzere birçok konuda önemli çıktıları olacağına inandığını söyledi. Sn. Koç, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak ülkemizin, kurumlarımızın, özel sektörün dijital dönüşüm sürecine en iyi şekilde adapte olabilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Dijital dönüşüm sürecinin medya üzerinde birçok olumlu etki yaratmakla birlikte aynı zamanda belli başlı sorunları da beraberinde getirdiğini belirten Başkan Koç, bu sorunların başında dijital korsancılığın geldiğini, dijital ortamlarda çoğaltılıp sosyal ağlarda paylaşılan bu eserlerin sektöre büyük zararı olduğunu şu sözleriyle ifade etti: “Eser sahiplerinin yeni eserler ortaya koyma motivasyonunu etkileyen korsancılık faaliyetleri sadece medya sektörünü değil ilim, edebiyat, müzik, sinema ve diğer sektörlerin de gelişimine olumsuz etkiler bırakmıştır. Yani, dijital korsancılık faaliyetlerinin ortadan kaldırılması sayesinde sadece medya alanında değil saydığım diğer alanlarda da nitelik artacaktır. Bizler, dijital korsancılık konusunu sadece eser sahiplerinin münferit bir sorunu olarak değil, ülkemizin millî menfaatlerini doğrudan etkileyen kolektif bir sorun olarak görüyoruz.”

Başkan Koç, Avrupa Birliği’nin dijital çağa ayak uydurma hedefiyle hazırladığı, Dijital Tek Pazar Direktifi’ni hatırlatarak ülkemizde de mevzuat çalışmalarının sürdüğünü ve çalışmalar sonunda Avrupa Birliği’ndeki basın yayıncılarının sahip olduğu hakları ülkemizdeki basın yayıncıların da sahip olacağını söyledi: “İnternet ve özellikle sosyal ağlar üzerinden içerik paylaşımı, telif haklarının yeni bir vizyon ile düzenlenmesini gerektiren hukuki bir boşluğu ortaya koymuştur. Bu bakımdan, Avrupa Birliği Dijital Tek Pazar Direktifi ile aynı doğrultuda ulusal mevzuatımızı güncellemek adına Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak Telif Hakları Genel Müdürlüğümüz ile birlikte gerekli çalışmaları yürüttüğümüzü belirtmek isterim. İnşallah bu çalışmalar sonucunda Avrupa Birliği’ndeki basın yayıncılarının sahip olduğu hakları ülkemizdeki basın yayıncılarına da sağlayacağız.”

Dijital platformlarda telif haklarının düzenlenmesini zorlaştıran tüm faktörlere rağmen Türkiye'de bu sorunları esaslıca ele alan ve hem eser sahiplerinin hem de bağlantılı hak sahiplerinin haklarını gözeten normların ortaya konulması gerektiğini ifade eden Başkan Koç, Web 3 teknolojisinin bu alanda büyük katkısı olacağını vurguladı: “Web 3 ile beraber veri üreten son kullanıcı, veri üzerindeki hakların da sahibi oluyor. Aradaki platformlar çıkartılarak doğrudan üretici ve tüketici arasında bir bağ olacak. Bunun oluşması belli bir zaman gerektiriyor ama Web 3 bu teknolojiyi sağlayacak. Bunları anlatabilmek için bu sempozyumların en önemli noktası bir farkındalık oluşturabilmek. Bu tür farkındalık oluşturacak ve telif haklarını koruyacak teknolojiler de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.”

Konuşmasının sonunda telif hakları ile doğrudan ilgili olan NFT teknolojisine değinen Başkan Koç, Türk Dil Kurumu ile birlikte yapılan çalışma sonucunda NFT açılımı “Non-fungible token” olan terimin “Nitelikli Fikrî Tapu” olarak dilimize kazandırıldığını söyledi.

Fotoğraf Galerisi



Önceki Sonraki