
Bu yıl 11’ncisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi Sapanca’da başladı. Türkiye’nin en önemli iş ve ekonomi buluşmaları arasında yer alan Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde bu sene de dünya ve Türkiye gündemine dair pek çok konu gündeme taşınıyor. Zirvenin açılışının ardından gerçekleşen ilk panel olan Türkiye’nin Yeni Gelecek Vizyonu Paneli’ne katılan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç; Türkiye'nin dijital dönüşümünü ve bu alanda yapılan çalışmaları değerlendirdi, e-Devlet Kapısı'nın gelişimini ve önümüzdeki dönem planlarını aktardı.
Panelin ilk soru cevap kısmında Türkiye’nin iş dünyası ve kamu hizmetleri açısından konumunu değerlendiren Başkan Koç, gelişimine odaklanılan dijital alanları aktardı. Pandemi sürecinde dijitalleşmeye olan ihtiyacın yadsınamayacağını ve bu alanda yatırımların çok daha fazla arttığını söyleyen Başkan Koç, metaverse gibi ilk başlarda çok büyük heyecan uyandıran kavramların artık gündelik hayat içinde sıradanlaştığını ifade ederek ihtiyatlı yaklaşılması gerektiğinin altını çizdi: “Metaverse’nin ilk heyecan uyandırdığı günlere nazaran şu anda sıradanlaştığını ve o büyüsüne artık sahip olamadığını gördük. Bizler de Metaverse’i işlediğimiz konularda ihtiyatlı olmamız gerektiğini hep vurguladık. Çünkü en başta Metaverse dünyası sadece görme ve işitme duyularımıza hitap edecek bir seviyedeydi. Henüz çevrim içi toplantıları daha da sanal hale getirmekten öteye gidemedi.”
NFT konusunda TDK ile birlikte gerçekleştirilen “Nitelikli Fikrî Tapu” Türkçeleştirme çalışmasını hatırlatan Başkan Koç, kapsayıcı blokzincir teknolojisine odaklanılması gerektiğinin altını çizerek Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak bu alanda başlatılan Dijital Türkiye Blokzincir Hackathonu’nun haberini verdi: “Blokzincir teknolojilerine ilişkin çalışmalarımızın yanında çok güzel bir yarışmayla geliyoruz. Dijital Türkiye Blokzincir Hackathon’umuz olan Digiathon’da e-Devlet Kapısı’nda bulunan hizmetlerimizin blokzincir altyapısı ile geliştirilmesi veya yeni bir fikir olarak sunulmasını amaçladık.”
Ofis olarak Teknofest yarışmalarının büyük destekçisi olduklarının belirten Başkan Koç, Tenkofest nesli ile yenilikçi teknolojiler ve dijital dönüşüm konusunda şu anda sahip olunan seviyenin de ötesine çıkılacağını ifade ederek, gerek kamunun gerekse iş dünyasının dijital dönüşümüne öncülük ettiklerini söyledi: “Bizler de Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak gerek kamunun gerekse de iş dünyamızın dijital dönüşümüne öncülük etmek için hem yönlendirmelerimizi yapıyor hem de gerekli koordinasyonu sağlıyoruz.”
Panelin ikinci soru cevap kısmında e-Devlet Kapısı çalışmalarını değerlendiren Başkan Koç, 22 hizmetle başlayan e-Devlet Kapısı’nın bugün 6.800’den fazla dijital hizmeti barındırdığını ve kullanıcı sayısının 60 milyonu geçtiğini belirtti. e-Devlet Kapısı memnuniyet oranının %95 olduğunun altını çizen Başkan Koç, e-Devlet Kapısı’nın bugün geldiği son noktada Dijital Türkiye’nin somut hali olduğunu ifade etti: “Bunların da ötesinde bizler artık e-Devlet Kapısı’nı yalnızca vatandaşlarımızın kamu kurumlarına gitmeden işlerini gerçekleştirdiği bir portal olarak görmüyoruz. Gerçekten Dijital Türkiye’nin somut hali olarak görüyoruz. Bakın bugün e-Devlet Kapısı öyle bir seviyeye geldi ki tüm hayat serüvenimiz boyunca bizlerle birlikte. Doğumumuzda hatta belki de daha biz doğmadan e-Devlet Kapısı ile alakalı bir işlemimiz ailemiz tarafından hallediliyor. Doğduğumuz anda nüfusa kayıt başvurumuz için işlemleri babamız e-Devlet Kapısı üzerinden hallediyor. Üniversitede okurken transkript dahil diplomamızı ve gerekli tüm evraklarımızı e-Devlet Kapısı üzerinden çıkartabiliyoruz. Yaşlı olsak ve bu kapıya erişim imkânımız olmasa dahi e-Devlet Kapısı geliyor, kapımızı çalıyor ve bizlere Dijital Türkiye’ye açılan kapının anahtarını teslim ediyor. İşte bizler e-Devlet Kapısı’nda sunduğumuz her yenilikte her yeni perspektifte Dijital Türkiye’nin gerekliliklerini ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düşünerek hareket ediyoruz. Hem karşılaştığımız yüksek memnuniyet hem de tüm dünyada örnek bir portal haline gelmesinde de bu sebebin yattığını düşünüyorum.”
Başkan Koç, konuşmasının sonunda; Türkiye’nin dijital dönüşümün farkında olarak vatandaş, kamu ve iş dünyası ayırt etmeksizin dijital dönüşümün getirdiklerine hızlı adapte olacağına ve gelecekte de çok daha iyi noktalara geleceğine inandığını söyledi.