
Kazakistan'da uluslararası boyutta gerçekleştirilen 2022 Digital Bridge Forumu, Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) üye ülkelerin dijital dönüşümden sorumlu pek çok üst düzey temsilcisinin yanı sıra birçok ülkenin yoğun katılımı ile Astana şehrinde geçekleşti. Forum kapsamında düzenlenen “Dijital Devlet Sürdürülebilirliği” konulu panelde konuşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç Türkiye'nin dijitalleşme yolculuğuna dikkat çekti.
Türkiye'de dijital yönetime giden yolun 2008 yılında sadece 22 hizmetle başladığını ifade eden Başkan Koç, Eylül 2022 itibarıyla Türkiye'nin dijital devletinin, 60 milyondan fazla kullanıcıyla 6.800'den fazla hizmete sahip olduğunu ve 900 kuruluşu bir araya getirdiğini söyledi.
Türkiye'nin dijital devletinin pandemi gibi zorlu zamanlarda sürdürülebilirlik konusunda kendini kanıtladığını belirten Başkan Koç, gerçekleşen dijital dönüşümde hükümetlere büyük bir rol düştüğünü dile getirdi: “Dijital dönüşüm, günümüz hükümetlerinin toplumu birbirine bağlayan en önemli araçlarından biridir. Hükümetler, toplumların yeni taleplerine cevap vermek için dijital teknolojiyi kullanmalıdır.”
Sağlık, gıda güvenliği, kriz azaltma gibi pek çok alanda yapay zekâ uygulamaları oluşturmaya başlandığını dile getiren Başkan Koç, veriye dayalı dijital teknoloji, ürün ve hizmetler geliştirerek küresel ölçekte rekabetçi bir ülke olunmasının hedeflendiğini söyledi: “Hizmet sunumumuzu ve tasarımımızı daha da geliştirmek için gözlerimizi gelişen teknolojilere çevirdik. 2021 yılında Türkiye Ulusal Yapay Zekâ Stratejisini yayımlayarak yapay zekâ stratejisine sahip ülkeler arasında yerimizi aldık. “Dijital Türkiye” vizyonu doğrultusunda, veriye dayalı dijital teknoloji, ürün ve hizmetler geliştirerek küresel ölçekte rekabetçi bir ülke olmayı hedefliyoruz.”
Artık dünya nüfusunun yarısının şehirlerde yaşadığını, 2050 yılında ise bu oranın %88 olacağının tahmin edildiğini söyleyen Başkan Koç, Türkiye’nin akıllı şehirler için strateji ve eylem planı yayımlayan dünyada 4. ülke olduğunun altını çizdi. Akıllı şehir konseptinin tam merkezinde dijital devletin bulunduğunu dile getiren Başkan Koç, akıllı şehirlerin “akıllı insanlar”, “akıllı yaşam”, “akıllı ortam”, “akıllı ekonomi”, “akıllı hareketlilik” ve “akıllı yönetim” olarak 6 temel boyutunun olduğunu ifade etti.
Başkan Koç, akıllı şehir uygulamaları bir bedendeki organlar olacaksa, yeni nesil dijital yönetimin beyin olacağını söyledi: “Yeni nesil dijital yönetimin beyni; büyük veriyi yöneten, entegre eden ve görselleştiren platformlar ve ağlar olacaktır. Veri toplamak, bunları yapay zekâ ile analiz etmek, 5G ile iletişim kurmak ve hatta 6G ile algılamak için IoT cihazlarını kullanacaktır. Dolayısıyla beyin olmadan uzun vadede sürdürülebilirliği sağlayamazsınız.”
Başkan Koç konuşmasının sonunda, hükümetlerin kullandıkları ve geliştirdikleri teknolojilerin temelinde saygı unsurunun olmasını bu bağlamda; güvenilir, etik, güvenli, koruyucu, çevreye duyarlı, yaratıcı, adil, kullanıcı merkezli ve sorumlu olunması gerektiğinin altını çizdi.