
İstanbul Medipol Üniversitesinde, 6. nesil kablosuz haberleşme teknolojisi çalışmaları kapsamında 6G Konferansı düzenledi. Konferansta 6G’de kullanılacak teknolojiler, ürünler ve altyapı çalışmaları hakkında değerlendirmeler yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç gerçekleştirdiği sunumda 6G ile gerçekleşecek kazanımlara dikkat çekti.
İlk nesilden beri telekomünikasyon teknolojilerinde kapasite, hız, gecikme, enerji verimliliği ve güvenliğin hızla geliştiğini ifade eden Başkan Koç, ülkemizin kendi 5G ekosistemini kurmaya çalıştığını, bu hususta yerli ve millî çözümler geliştirmek için çalışmalara devam edildiğini vurguladı.
6G’nin tahminen 2030 yılında kullanıma geçmesinin planlandığını dile getiren Başkan Koç, gelecekte hayata geçecek duyuların interneti kavramına dikkat çekti: “6G, fiziksel mekanlar ile dijital mekanların entegrasyonunu getirecek. Bu entegrasyonla birlikte duyuların interneti kavramı hayatımıza girecek. Duyuların interneti dediğimiz şey sadece görme ve işitme değil; dokunma, tatma, koku alma gibi deneyimleri de barındırıyor. Başka bir deyişle, insan beyninin dijital alanlara bir arayüz haline geleceğini söyleyebiliriz.”
Uzay tabanlı iletişim ağının gelişen ilk 10 teknoloji arasında yer aldığını söyleyen Başkan Koç, ileride büyük değişikliklerin olacağını belirtti: “Belki de bilim kurgunun bilimsel gerçeğe dönüşmesine tanık olacağız. Büyük değişikliklerin olacağı bir diğer alan karasal olmayan ağlardır. Kapsama alanı dediğimizde her zaman karasal alanları ve anten kulelerini kastediyoruz ama artık deniz altında, gökyüzünde ve uzayda da internet erişimine ihtiyacımız var. Drone ve İHA sayısı arttıkça, gökyüzü üzerindeki kapsama alanı daha fazla önem kazanmıştır. Bu sorunların üstesinden gelmek için mobil iletişim ile uydu iletişimini birleştiren çalışmalar yapılmaktadır.”
Başkan koç, 6G ile birlikte üretilen verinin de artacağına dikkat çekerek bu konuda yapay zekâya önemli görevler düşeceğini şu sözleriyle ifade etti: “Uydu bağlantısının normal telefonlarımıza ulaştığı bir çağdayız. Uzay veri merkezi ve uzay mobil ağları gibi kavramlar yakında gündemimizde olacak. Bu da üretilen ve iletilen veri hacminde üstel bir artışa yol açacaktır. Bu büyüklükteki veriler ancak büyük veri teknolojileri ile işlenebilmekte ve yapay zekâ ile analiz edilebilmektedir. 6G ile birlikte yapay zekâ kullanımının çok daha önemli hale geleceğini tahmin etmek zor değil.”
Dünyanın en iyi e-devlet sistemlerinden birinin Türkiye’de kullanıldığını dile getiren Başkan Koç, 60 milyon kullanıcı ile e-Devlet Kapısı’nın benimsenme oranının %91'e ulaştığını ifade etti. Koç, Türkiye nüfusunun %15'inin 15-24 yaş arası olduğunu, bu genç nüfusla birlikte dijital teknolojilerde büyük bir potansiyele sahip olunduğunu söyledi.
Başkan Koç konuşmasının sonunda Teknofest gençliğinin geleceğimizin anahtarı olduğunu şu sözleriyle ifade etti: “Bu nesil teknolojiyi tüketmek yerine üretecek ve geliştirecek. Gençlerimiz arasında pek çok gizli yetenek var, onlar bu çağda Mimar Sinan, Biruni, Ali Kuşçu, İbni Sina, Cezeri, Cahit Arf veya Aziz Sancar olmaya adaylar. Biz onlara Teknofest Kuşağı diyoruz. Teknofest neslinin geleceğin kapılarını açan anahtar olacağına inanıyor, onları bu vizyonla yetiştirmek için çok çalışıyoruz.”