
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’nin Siber Kulüpler Birliği ile birlikte organize ettiği “Gelecek Nesiller için Siber güvenlik Vizyonu Konferansı”, Boğaziçi Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi iş birliği ile Boğaziçi Üniversitesinde gerçekleşti. Konferansın açılış konuşması, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç tarafından gerçekleştirildi. Başkan Koç, konuşmasında hayatı kolaylaştıran yenilikçi teknolojilere örnekler vererek, bu teknolojilerin sağlıklı kullanılabilmesi için siber güvenlik alanında yapılan çalışmalardan bahsetti.
Başkan Koç konuşmasına başlarken, tarih boyunca bilimin birçok alanında öncülük eden bir medeniyetin mirasçıları olarak, bu mirası taşımak için çağı doğru anlamak gerektiğini dile getirerek geleceğe yön vermek için ihtiyaç duyulan idealist gençliğin TEKNOFEST’te olduğunu ifade etti: “Bu idealist nesle sahip olduğumuzu özellikle her sene gerçekleştirdiğimiz TEKNOFEST’lerde görüyoruz. TEKNOFEST kuşağının Diyarbakır’dan gelen parlak gençleri, siber güvenlik alanında düzenlenmiş en özgün yarışmalardan olan HackKaradeniz’i domine ediyor. TEKNOFEST kuşağının daha ilkokula giden Eyüp ve Serra gibi parlak çocukları, şimdiden bir ürün ortaya çıkartabileceklerini ve bunu en iyi şekilde sunabileceklerini bizlere gösterdiler.”
Bilginin sağladığı güce dijital teknolojilere sahip olarak ve bu teknolojileri üreterek ulaşılabileceğinin altını çizen Başkan Koç düşünme, davranma ve iş yapma şekillerinin de hızla dönüştüğünü, bu dönüşümle birlikte alışılagelinen her şeyin dijital evrene taşındığını dile getirdi. Metaverse, nesnelerin interneti, uydu teknolojileri ve yapay zekâ alanlarında gerçekleşen yeniliklere dikkat çeken Başkan Koç, geleceğe yön veren bu teknolojilerin hayat kalitesini artırırken aynı zamanda da siber tehditlerin çeşitlenmesine yol açtığının belirtti: “Yenilikçi teknolojilerle birlikte siber tehditlerin doğası da akıl almaz ölçüde değişiyor. Dolayısıyla güvenlik bakış açılarındaki normallerimizin de yerini yeni normallere bırakması gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak, TEKNOFEST’te her sene siber güvenlik alanında düzenlediğimiz yarışmalar kapsamında iki sene önce HackZeugma’da akıllı şehirlerin siber güvenliği temasını işledik. Oluşturduğumuz hayali şehrin scada sisteminin açıklarını arayan hackerlar şehrin enerji kaynaklarına saldırarak şehir içerisinde bir kaos oluşturdular. Bu scada sistemi, akıllı şehirlerde kullanılan gerçek scada sistemlerinin birebir aynısıydı. Yani yarışmamızda yaşadığımız tecrübe, gerçek hayatta da başımıza gelebilir. Bu sebeple, siber güvenliğin her alanında olduğu gibi akıllı şehirlerin siber savunması konusunda da farkındalığı artırıp, şehirlerimizin siber güvenliğinin de hayati olduğunu unutmamalıyız. Bizim yarışmamızda bu senaryo her ne kadar hayali olsa da gerçek hayatta da benzer olayları görmek mümkün.”
Artık siber saldırıların devletler düzeyinde, otomatize, karmaşık, yıkıcı ve hedef odaklı olduğunu söyleyen Başkan Koç, yeni nesil teknolojilerle birlikte siber saldırıların da akıllı hale geldiğini, yeni nesil güvenlik tehditleriyle baş edebilmek için de bu sistemlerin yeni nesil teknolojilerin potansiyeliyle donatılması gerektiğini dile getirdi. Dünyanın hiçbir yerinde yüzde yüz güvenlikten bahsetmenin mümkün olmadığını ifade eden Başkan Koç, insan unsurunun siber güvenliğin en zayıf halkası olduğuna vurgu yaptı.
Siber güvenlik teknolojilerinde de dünyaya yön veren konumda olunması için bir ekosistem oluşturulması gerektiğini belirten Başkan Koç yapılacak siber güvenlik çalışmalarını şu sözleriyle ifade etti: “Önümüzdeki süreçte ulusal siber güvenlik organizasyonunun, yeni bir yapıya kavuşturulması en önemli önceliğimiz olacak. Yeni organizasyon yapısı savunmanın yanında, ofansif güvenlik, kapasite geliştirme, denetim ve siber suçlarla mücadele ana başlıklarında geniş bir çerçevede ele alınacak. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak yerli ve millî siber güvenlik ürünlerinin olgunluklarını artırarak global ve millî hale getirmek de önemli önceliklerimiz arasında. Savunma Sanayii Başkanlığımız ile birlikte yürüttüğümüz Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi hem bu konuda hem de siber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesinde önemli aktörlerimizden bir tanesi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile birlikte oluşturduğumuz “Dijital Teknolojiler İş Konseyi" de siber güvenlik ekosistemimizin globale açılmasına öncülük edecek.”
Ofisin yaptığı çalışmaları detaylarıyla paylaşan Başkan Koç konuşmasının sonunda, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak, dijital dönüşümün en hayati unsurlarından biri olan siber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağının artırılmasından, ulusal strateji çalışmalarına kadar birçok konuda çalışmalara devam edileceğini söyledi.