
Geleceğin liderleri SAHA MBA Yönetici Gelişim Programında buluştu. Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği ve TÜBİTAK TÜSSİDE tarafından düzenlenen programda gençlerle bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Türkiye’nin dijital dönüşüm serüvenini ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinde yürütülen çalışmaları geleceğin liderlerine anlattı.
Konuşmasının başında ilk arabalardan örnek veren Başkan Koç, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan arabaların atsız taşıyıcı olarak adlandırıldığını, bunun insanlık için oldukça şaşırtıcı bir icat olduğunu dile getirerek, sürücüsüz arabaların çağına girilmek üzere olduğuna dikkat çekti.
Ofisin görevlerini detaylarıyla anlatan Başkan Koç, özel sektör ve toplumsal hayatın her aşamasında dijitalleşmenin sağlanması için çalıştıklarını dile getirdi. Koç temel hedefin, bu dönüşümü sürdürülebilir kılmak ve dijital teknolojilerin kullanımı yoluyla ülkemizin rekabet gücünü artırmak olduğunu söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte yayımlanan Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile kamu sektöründe yapay zekânın kilidinin açıldığını ifade eden Başkan Koç, Ofis tarafından yürütülen çalışmaları aktardı. Koç, yapay zekâ için olmazsa olmazın; Türkiye’nin verisinden değer üretebilmek, yerli ve millî yazılımlar geliştirerek topluma ve ekonomiye katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
Dijitalleşmenin hayat kalitesini arttırdığını ancak diğer taraftan da yeni siber tehditlere yol açtığını dile getiren Başkan Koç, zincirin en zayıf halkasının insan olduğuna dikkat çekti: “Kişisel ya da kurumsal bilgi güvenliği için ilk şart kullanıcıların farkındalık seviyesidir; çünkü insan siber saldırıların en büyük hedefi haline dönüşmüştür. Saldırganlar teknolojik önlemleri aşmaya çalışmak yerine daha kolay ve maliyetsiz olan sosyal mühendislik yöntemleriyle insan bileşenini zafiyete uğratmayı tercih ediyor.”
Başkan Koç, Ofisin kamu kurumları, vatandaşlar ve bilim insanlarının kullanımına sunulacak projeler üzerinde çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi. Bu projelere örnek olarak; kamu kurum ve kuruluşları arasındaki resmî yazışmaların elektronik ortamda güvenilir bir şekilde yapılması, tek dosya formatında yazışmaların saklanabilmesi ve kamuda dosya standardının sağlanabilmesi amacıyla e-Yazışma Paketini, Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemi olan DETSİS’i, mahremiyeti sağlanmış veriden değer üretilmesini sağlayacak veri paylaşım portali Açık Veri Projesi’ni gösterdi.
e-Devlet Kapısı’nın hizmet yapısından detaylarıyla bahseden Başkan Koç, 18 Aralık 2008 tarihinde 22 hizmet ile açılışı yapılan e-Devlet Kapısı diğer bir adıyla Dijital Türkiye Portalinden, bugün 870 kurumumun 6 bin 571 hizmetinin sunulduğunu belirtti. Başkan Koç gelişen yapısıyla e-Devlet Kapısında bütünleşik hizmetlerin sunulmaya başladığını dile getirerek “Araçlarım”, “İkametgahım” ve “Çalışma Hayatım” bütünleşik hizmetlerinden detaylı olarak bahsetti. e-Devlet Kapısı hizmetleri hakkında vatandaşlara memnuniyet anketi yapıldığını söyleyen Başkan Koç anketin sonucunun ise %95 olduğunu dile getirdi.
Başkan Koç konuşmasının sonunda gençlere, katıldıkları SAHA MBA programının ileride yönetici olma yolunda çok değerli katkılar sağlayacağını dile getirdi.