
Türk Eğitim Derneği tarafından düzenlenen V. Uluslararası Eğitim Forumu Dijital Obezite Oturumunda konuşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, dijitalleşmenin çağın gerekliliği olduğunu ancak hayatı olumsuz etkileyebilecek düzeyde tehlikeleri de beraberinde getirebileceğinin farkına varılması gerektiğini dile getirdi.
Ofis’in pek çok alanda çalışmalarının olduğunu söyleyen Başkan Koç, temel hedefin dijital teknolojilerin kullanımı yoluyla ülkemizin dünya sahnesinde rekabet gücünü artırmak olduğunu dile getirdi: “Yenilikçi teknolojileri üretmek kadar bu teknolojilerin kullanımına imkân veren dijital alt yapıların oluşturulmasından, verilerin kendi sınırlarımız içinde kalarak yapay zekâ ile yorumlanmasına ve her nesnenin internete bağlandığı günümüzde siber tehditlerden korunmaya kadar birçok alanda çalışmaktayız. Temel hedefimiz, bu dönüşümü sürdürülebilir kılarak, dijital teknolojilerin kullanımı yoluyla ülkemizin dünya sahnesinde rekabet gücünü artırmak.”
Başkan Koç, dijitalleşmenin çağın gerekliliği olduğunu şu sözleriyle vurguladı: “İşte bu gerçekliğin olumsuz etkilerinden sakınmak için her yararlı şeyin fazla ve düzensiz tüketildiğinde fayda sağlamaktan çıkıp, hayatımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde tehlikeleri de beraberinde getirebileceğinin farkına varmalıyız.”
Teknolojik cihazların dünyaya açılan kapı olduğunu söyleyen Başkan Koç, sorunun bu teknoloji kullanımında kontrolü kaybedip, teknolojinin ölçüsüz kullanılmaya başlandığında ortaya çıktığını dile getirdi. Başkan Koç, kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz kullanmasının çok ciddi zararlara neden olabildiğini söyledi: “Bu bağımlılık sadece internette vakit geçirmekten ziyade günümüzde teknolojik ürüne ulaşamadığında da ortaya çıkan bir yoksunluktur. Artık her geçen gün birçok örneğini gördüğümüz üzere bu teknolojileri düzensiz kullandığımızda mental sağlığımız, uyku düzenimiz, sosyal ilişkilerimiz ve hatta fiziksel sağlığımız farkında olmadan etkileniyor.”
Başkan Koç konuşmasının sonunda, obeziteyle mücadelede nasıl detoks önemliyse dijital obeziteyle mücadelede de dijital detoksun uygulanması gerektiğini belirterek, alınabilecek önlemlerden bahsetti: “Bu detoks, dijital obezitenin alt kolu olarak ifade edebileceğimiz çevrim içi olma bağımlılığı ile mücadele için oldukça önemli. Canınız sıkılınca sosyal medya aklınıza gelen ilk seçenek haline gelmemeli. Gerçek hayatınızın önüne geçirmemelisiniz. Spor yapın, hobi edinin. Film izlerken, yemek yerken ya da herhangi başka bir iş yaparken telefonunuzu kendinizden uzak bir yere bırakın. Teknoloji kullanımına zaman sınırlaması getirin, yeni sosyal beceriler kazanın.”