NFT’nin Türkçe Karşılığı Belli Oldu

NFT’nin Türkçe Karşılığı Belli Oldu
22 Nis 2022
Paylaş:

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türk Dil Kurumu ile koordineli çalışmaları sonucunda NFT’nin Türkçe karşılığına öneri getirdi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, artık NFT’nin Türkçe karşılığını “Nitelikli Fikrî Tapu” olarak kullanmayı düşündüklerini açıkladı.

Öncesinde NFT kavramına ait temel açılamalarda bulunan Başkan Koç, NFT kavramının normal şartlarda koleksiyon değerine sahip olabilecek varlıkların dijital dünyadaki yansımaları olarak tanımlanabileceğini dile getirdi. Başkan Koç, NFT’nin dijital para birimlerinden farkını şöyle açıkladı: “NFT’nin dijital para birimlerinden farkı, tüm NFT’ler eşsizdir birbirlerine benzemezler. NFT’ler; en kısa tanımıyla başka bir eşi daha bulunmayan dijital varlıklardır. Koleksiyoner ürünlerinden sanal oyun içeriklerine ve dijital mülklere kadar eşsiz olan birçok dijital varlığı temsil etmektedir.”

Son yıllarda NFT gibi yeni dijital kavramların hayatın içine büyük bir hızla nüfuz edip yer aldığının altını çizen Başkan Koç, yabancı kelimelerin Türkçe literatüre kazandırılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Başkan Koç, bu hususta olabildiğince hassas davranarak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, kullanımın yaygın olabilmesi için özellikle gençlerin düşüncelerine önem verdiklerini söyledi.

Ankara Üniversitesi’nin NFT’ye Giriş dersi sonrasında sosyal medya hesaplarında “NFT yani non-fungible token teriminin Türkçe karşılığı sizce ne olmalı?” sorusu ile bir anket başlatan Başkan Koç, gelen tüm yanıtların titizlikle incelendiğini dile getirdi. Başkan Koç değerlendirmelerin Türk Dil Kurumu ile paylaşıldığını ve akabinde ortak bir çalışma başlatıldığını söyledi: “Anket sonucunda gelen seçenekleri önce 80’e sonrasında 10’a düşürdük. Nihai kararımızı Sn. TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’in de katkılarıyla “Nitelikli Fikrî Tapu”dan yana kullandık. Seçenekleri değerlendirirken hem anlam bütünlüğüne hem de kısaltmanın küresel anlamda yer bulması için arama motorlarında yine NFT’ye karşılık gelmesine özen gösterdik.”

Başkan Koç, yenilikçi teknolojilerle birlikte hayatın içinde yer alan terimlerin tanımlarının ana dilde yapılmasının ve Türkçe literatüre kazandırılmasının büyük önem arz ettiğini şu sözleriyle dile getirdi: “Yenilikçi teknolojilerin toplumda geniş çapta ve sistematik olarak anlaşılmasını sağlamak adına kamu ve akademi iş birliğinde yaptığımız dijital farkındalık çalışmalarımızdan birini de böylece sonlandırmış bulunuyoruz: Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak bundan sonra yaptığımız çalışmalarda ve paylaşımlarda NFT’nin açılımı için “Nitelikli Fikrî Tapu” terimini kullanacağız.” 

Başkan Koç, kısaltmayı seslendirirken de “eN eF Ti” değil “Ne Fe Te”yi kullanmanın daha doğru olacağını belirtti.


Önceki Sonraki