
Başkanımız Dr. Ali Taha Koç Erzincan ve Tunceli’de bir araya geldiği üniversite öğrencileriyle Türkiye’nin dijitalleşme sürecini konuştu. Programına Erzincan’dan başlayan Başkan Koç’un ilk ziyareti Erzincan Valisi Sn. Mehmet Makas oldu. Programının ikinci gününde Tunceli’ye geçen Başkan Koç, Tunceli Valisi Sn. Mehmet Ali Özkan’ı da makamında ziyaret etti.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde ve Tunceli Munzur Üniversitesinde öğrencilerle biraya gelen Başkan Koç, düzenlenen söyleşide e-Devlet Kapısı, siber güvenlik, yapay zekâ ve Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi hakkındaki çalışmalardan bahsetti.
Günümüzde artık dijital devletten bahsedildiğini belirten Başkan Koç, bu dönüşümü mümkün kılan şeyin; Dijital Dönüşüm Ofisinin de görev alanına giren, dijital teknolojiler, büyük veri, yapay zekâ ve siber güvenlik temelindeki teknolojik gelişmeler olduğunu dile getirdi. Ofis’in yenilikçi teknolojilerin üretimi ve ilgili alt yapının oluşturulması sürecinde birçok çalışmayı sürdürdüğünü dile getiren Başkan Koç temel hedefi şu sözleriyle ifade etti: “Temel hedefimiz, bu dönüşümü sürdürülebilir kılarak, dijital teknolojilerin kullanımı yoluyla ülkemizin rekabet gücünü artırmaktır.”
Başkan Koç; Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile kamu sektöründe yapay zekânın kilidinin açıldığını belirterek, alınacak tedbirler sayesinde gerçekleşecek kazanımları şöyle sıraladı: “2025 yılına geldiğimizde hayata geçirilecek tedbirler sayesinde; yapay zekâ alanının GSYH’ye katkısını %5’e çıkarmayı, yapay zekâ alanında 50 bin yeni istihdam oluşturmayı, bu alanda lisansüstü mezun sayımızı 10 bine çıkarmayı ve uluslararası yapay zekâ endekslerinde ilk 20 ülke arasına girmeyi hedefliyoruz.”
Yapay zekâ, siber güvenlik ve e-Devlet Kapısı çalışmaları hakkında detaylı bilgiler paylaşan Başkan Koç, çalışma şekillerinde köklü değişimlerin yaşandığını söyleyerek, bunun gençlerle beraber başarılabileceğini söyledi.
Başkan Koç, Erzincan programı sırasında Rabia Hanım’a e-Devlet Kapısı şifresini evinde teslim etti. 65 yaş üzeri vatandaşların şifre taleplerini e-Devlet kapısı üzerinden kolaylıkla yapabileceklerini hatırlatan Başkan Koç, Adrese Teslim Şifre Başvurusu hizmeti ile şifrelerinin evlerine kadar ulaştırıldığını söyledi.