Türkiye’de Dijital Gelecek

Türkiye’de Dijital Gelecek
19 Mar 2022
Paylaş:

Genç Müsiad tarafından düzenlenen Young Business Akademi’de Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç gençlerle bir araya geldi. Türkiye’de Dijital Gelecek konu başlığı altında hızla gelişen teknolojiler ve dijitalleşme sürecinde atılması gereken adımlar konuşuldu.

Başkan Koç, her şeyin hızla dijitalleştiğine vurgu yaparak artık makinelerin yapay zekâ ile daha da zeki bir hal aldığına dikkat çekti: “Yapay zekâ, akıllı finans sistemlerinden akıllı ulaştırma sistemlerine, akıllı eğitimden akıllı sağlık uygulamalarına kadar birçok alanda kullanılmakla kalmıyor, her geçen gün daha da zeki hale geliyor.”

Bugün artık dijital teknolojilerde köklü değişimlerin yaşandığını dile getiren Başkan Koç, yapay zekâ ile birlikte hayatı kolaylaştıran otonom araçların yollarda yer aldığını ancak bu hususta etik ve hukuk kuralların çok büyük özenle hazırlanması gerektiğini dile getirdi.

Bir zamanların popüler dizisi Star Trek’te yer alan geleceğin teknolojilerinin bugün hayatımıza girdiğini ve kullanıldığını söyleyen Başkan Koç, hayatımıza yeni giren metaverse ve NFT kavramlarına ise şu sözleriyle açıklık getirdi: “NFT’ler, metaverse’deki tekil olan varlıkları nitelendirmektedirler. NFT, çok oyunculu çevrim içi oyunda sizin karakteriniz yani kimliğiniz olabilir veya oyunda kullandığınız bir eşya olabilir. Oyunlardan farklı olarak, dijital ortamlarda oluşturmuş olduğunuz sanat eserlerinden bir NFT koleksiyonu yapabilirsiniz ve bunu oluşturduğunuz veya var olan bir metaverse ortamında sunabilirsiniz. NFT’ler sayesinde metaverse ortamındaki eserlerinizin size ait olduğunu kolaylıkla ispat edebilirsiniz.” 

İlk sanayi devrimleri arasında yaklaşık 100’er yıllık bir süreç olduğunu ancak günümüzde bu sürenin 30’lu yıllara indiğine dikkat çeken Başkan Koç, geleceğin sanayi devriminin yapay zekâ çağı olacağını dile getirdi: “Muhtemelen; nesnelerin internetinden 5G’ye, blockzincirden bulut bilişime, yapay zekâdan 6G ile hayatımıza girmesi beklenen duyuların internetine kadar yeni ve yenilikçi teknolojilerle geleceğin yeni sanayi devrimi 'Yapay Zekâ Çağı’ olacaktır.”

Başkan Koç, yapay zekânın hala gelişme aşamasında olduğunu vurgulayarak yeni kurulacak bir start-up’ın on yıl içinde pazarda lider konuma yükselebileceğini belirtti: “Bazı pazarlar ve sektörler diğerlerinden daha gelişmiş olsa da yapay zekâ genel olarak hala gelişiminin çok erken bir aşamasında. Makroekonomik bakış açısıyla, gelişmekte olan piyasaların daha gelişmiş emsallerinin önüne geçme fırsatları var. Bugünün start-up'larından biri veya henüz kurulmamış bir işletme, on yıl içinde pazar lideri olabilir.”

Değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi olduğunu, teknolojik gelişmelerin kitlesel işsizliğe yol açmadığın söyleyen Başkan Koç, gelecekte yeni mesleklerin oluşacağını şu sözleriyle ifade etti: “Otomasyon ve dijitalleşmeden kaynaklı bazı işlerin kaybolma potansiyeli olsa da verimlilik kazanımları, yatırım artışı ve hizmet ekonomisinin büyümesi ile birlikte yeni iş alanlarının oluşacağı belirtilmektedir. Öngörülen yetenek dönüşümü gerçekleştiği takdirde, en büyük yetkinlik gelişiminin 2030 yılında %63 oranı ile teknoloji yetkinliklerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Dolayısıyla çalışanların teknoloji yetkinlikleri ile sosyal yetkinliklerini geliştirmeleri büyük önem taşımaktadır. Veri bilimcisinden, yapay zekâ ve robotik mühendisliğine, blokzincir gelişticisinden insan-bilgisayar etkileşimi tasarımcısına kadar birçok meslek hayatımıza girmiş olacak.”

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yapay zekâ, siber güvenlik ve e-Devlet Kapısı ile ilgili yapılan çalışmaları detaylıca anlatan Başkan Koç, bu süreçte gençlere yönelik pek çok çalışmanın da yürütüldüğünü dile getirdi. Sn. Koç, konuşmasının sonunda geleceğin dijital teknolojilerde olduğunu vurgulayarak, uluslararası arenada başarılı olmanın ancak gençler ile başarılabileceğini dile getirdi: “Unutmayınız ki, gelecek dijital teknolojiler ve bu teknolojilerin getireceği dönüşümde. Dijital Dönüşüm Ofisi olarak temel hedefimiz, bu dönüşümü sürdürülebilir kılarak, dijital teknolojilerin kullanımı yoluyla ülkemizin dünya sahnesinde rekabet gücünü artırmaktır. Bunu da siz değerli gençlerimizle başaracağız.”


Önceki Sonraki