
Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde bu yıl ikincisi düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu diplomasinin yanı sıra teknoloji oturumlarıyla da gündemin nabzını tuttu. Başkanımız Dr. Ali Taha Koç’un da katılım gösterdiği “Yapay Zekâ, Metaverse ve Diğer Her Şey” konulu panelde, metaverse ve yapay zekâya dair pek çok konu başlığı konuşuldu.
Metaverse Tanımı Henüz Net Değil
Başkan Koç, artık ortalama 7 saatin internette geçirildiğini ve bundan sonra dünya nüfusunun %25’inin günde en az 1 saatini metaverse’de geçireceğini söyleyerek bunun ciddi bir tüketim ortamı oluşturacağını ve büyük şirketlerin buna dahil olmaya çalıştığını dile getirdi. Metaverse’ün henüz net olarak tanımlanamadığını belirten Başkan Koç sözlerine söyle devam etti: “Şu an net bir şekilde metaverse’ü tanımlayamıyoruz, ‘evren ötesi’ diyoruz ama gerçekten evrenin ötesinde miyiz? Öncelikle bir evrenden bahsediliyorsa bunun hissedilmesi gerekir. Örneğin dağlarda yürüyüş yapmak istediğim zaman o yağmur tanelerini cildimde hissetmek isterim ama şu anda metaverse’de bunu nasıl hissedeceğim ya da bir eğlence parkında hız trenine bindiğimde o adrenalini nasıl yaşayacağım? Yani şu an var olan şey sadece görsel bir referans, aynı deneyimi yansıtmaya yetecek mi?”
Metaverse İnternetin İlk Günleri Gibi
Başkan Koç, metaverse’ün şu anki durumunu internetin ilk zamanlarına benzetti: “Bu yeni dünyada herkes mağazalar açmaya, konserler vermeye, toplantılar gerçekleştirmeye çalışıyor ama metaverse’ün anlamı bence henüz net tanımlanmış değil. Avatarlarımızla diyaloglar çokça olacaktır ama bu internetin ilk zamanlarına benziyor. Hatırlayın 64K’ları, internete bağlanınca çıkan sesleri, işte onlar internetin ilk günleriydi. Bu teknolojiler de şu anda erken dönemdeler.”
Metaverse için tek bir şirkete bağlı kalmanın doğru olmadığını dile getiren Başkan Koç, bu konuda eğitim görülmesi gerektiğinin altını çizdi: “Metaverse ortamında eksikliklerin giderilmesi için yeni becerilerin kazandırılması lazım. Bu yüzden eğitimler vermek gerekli.”
Yapay Zekâ Kullanımında Sorumluluk Netleşmeli
Konuşmasında yapay zekânın etik yönünün önemine dikkat çeken Başkan Koç, bu alanda hala boşluklar olduğuna da dikkat çekti: "Türkiye için geçen sene 2021-2025 yıllarını kapsayan kendi yapay zekâ stratejimizi ortaya koyduk. Bu stratejide daha çok yapay zekânın etik yönüne odaklandık. Çünkü burada sorun çıktığında ne olacak? Örneğin otonom sürüşte kaza olursa kim sorumlu olacak? Sürücü mü yoksa sistemi inşa eden verileri toplayan mühendis mi? Ayrıca bu kaza Türkiye'de olursa ve algoritma ABD'de yazıldıysa hangi kanun uygulanacak? Bu tür sorular sorulmalı ve cevaplar da verilmeli. Bu yüzden yapay zekâ veya sistemleri üreten firmalar bunun ne kadar iyi veya kötü çalıştığını teyit etmeli."