Gelecek Yapay Zekâ ile Şekillenecek 

Gelecek Yapay Zekâ ile Şekillenecek 
11 Mar 2022
Paylaş:

Yapay Zekâ Politikaları Derneği (AIPA) tarafından bu yıl ilk kez çevrim içi olarak düzenlenen AI Tomorrow Summit alanında uzman kişilerin katılımı ve değerli katkılarıyla gerçekleşti. Bu sene “Geleceğe Geç Kalma” temasıyla düzenlenen zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, yapay zekâ ile gelişen ve hayatın her alanında izlerinin görüldüğü teknolojik gelişmeleri ve bu gelişmelerin yansımalarını değerlendirdi.

Yapay zekâ uygulamalarının pek çok alanda kullanıldığını ve her geçen gün daha zeki hale geldiğini söyleyen Başkan Koç, ülkemizde yapay zekâ çalışmalarının temelini atan Cahit Arf’ın sözlerine, üniversiteli gençlerin yaptığı deepfake vdeosu ile dikkat çekti. Herkesin Cahit Arf’tan iham alıp işini tutkuyla yapması gerektiğini söyleyen Koç, yapay zekâ alanının bir tercih meselesi olmayıp, Dijital Türkiye vizyonu ve Millî Teknoloji Hamlesi doğrultusunda kalkınma hedeflerinin başında olduğunu vurguladı. 

Sürücüsüz araçların artık yollara çıktığını dile getiren Başkan Koç, bu araçlarda bulunan yüzlerce sensör sayesinde çok daha güvenli bir sürüş deneyimin sağlanabileceğinin altını çizerken, bu konuda etik ve hukuksal altyapının ise çok iyi tasarlanması gerektiğinin vurguladı.

Uluslararası raporlarda 2030 yılına gelindiğinde yapay zekâ teknolojilerinin tek başına küresel ekonomiye yaklaşık 16 trilyon Dolar ilave büyüme sağlayacağının öngörüldüğünü söyleyen Başkan Koç, bu değerin farkında olan firmaların ortak noktalarını şöyle açıkladı: “Trilyon Dolarlık kulübe dâhil olan şirketlerin ortak noktaları arasında; teknoloji ve veri odaklı şirketler olmaları, iş süreçlerine yapay zekâ temelli yenilikçi teknolojileri entegre etmiş olmaları sayılabilir.”

Başkan Koç, Startup.watch’un 2021 Yılı Değerlendirme Raporu’na göre Türkiye’nin ilk defa süper lige yükseldiğini belirtti. Koç: “Tüm Avrupa ülkeleri arasında en çok yatırım çeken 10'uncu ülke konumuna geldik. Bu gelişmeler sonucunda sektöre ciddi ölçüde yabancı yatırım girişi olduğunu da gördük. Bunun bir sonucu olarak, ülkemiz 2021 yılında bir önceki yıla göre %11 büyüdü. GSYH’yı oluşturan faaliyetler incelendiğinde, bilgi ve iletişim faaliyetleri %20,2 artarak, ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan sektörler arasında yerini aldı.”

Başkan Koç, haberleşme yeteneği kazandırılmış tıbbi cihazların vücudumuzun içine yerleştirildiğinde artık bizi de nesnelerin internetinin bir parçası haline getirdiğini söyleyerek oluşabilecek güvenlik açıklarına dikkat çekti: “Sürekli sağlığımızı izleyip dış dünya ile etkileşim halinde olan bu cihazlar, sağladıkları avantajların yanında barındırdıkları güvenlik açıklarıyla insan vücudunu bir siber saldırı yüzeyi haline getiriyor. Artık ‘İnsan hacklenebilir mi?’ sorusu bir ütopya olmaktan çıkmış durumda.”

Konuşmasının sonunda Başkan Koç, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yüksek teknolojiye dayalı ürünleri tasarlayan, geliştiren, üreten ve tüm dünyaya satan bir Türkiye için hep birlikte daha çok çalışmamız gerekmektedir.” sözlerini hatırlatarak geleceğin dijital dönüşümde olduğunu söyledi. 
 


Önceki Sonraki