
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, İstanbul Üniversitesinde düzenlenen Yapay Zekâ ve Dijital Ekonomi Konferansı’nın açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Başkan Koç konuşmasının başında ülkemizde yapay zekâ çalışmalarının ilk adımlarını atan Cahit Arf’ın deepfake teknolojisi ile üretilen bir videosunu paylaşarak, Cahit Arf’ın söylediklerinden ilham alınması gerektiğini ve geleceğin dijital dönüşümde olduğunu dile getirdi: “Şunu söyleyebilirim ki işte bu tutkuyla yapay zekâ alanı bir tercih meselesi olmayıp, Dijital Türkiye vizyonu ve Millî Teknoloji Hamlemiz doğrultusunda kalkınma hedeflerimizin en büyük taşıyıcılarından birisi olacaktır. Gelecek, dijital teknolojiler ve bu teknolojilerin getireceği dönüşümde yani gelecek dijital dönüşümde…”
Başkan Koç, OECD Dijital Ekonomi Çalışmalarında dijital devletin geliştirmesi hedefinin en üst sırada yer aldığını vurgulayarak bu doğrultuda dijital altyapıların oluşturulması, verilerin korunması ve yapay zekâ ile yorumlanması gibi pek çok çalışmanın yapıldığını ifade etti: “Temel hedefimiz, bu dönüşümü sürdürülebilir kılarak, dijital teknolojilerin kullanımı yoluyla ülkemizin dünya sahnesinde rekabet gücünü artırmaktır.”
Yapay Zekâ Start-up Sayımız 225
Yapay zekâ çalışmalarının genel olarak hala çok erken bir aşamada olduğunu buna rağmen bugünün strat-up’larının ya da henüz kurulmamış bir işletmenin 10 yıl sonra sektörün lideri olabileceğini dile getiren Başkan Koç, bu noktada ülkemiz tarafından oluşturulan kümelenme modelleri ile önemli bir yol katedildiğini söyledi: “Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifindeki start-up sayımız 225’e yükseldi, sürekli artış eğiliminde. Bu start-up’lar yapay zekâ alanında görüntü işleme, makine öğrenmesi, öngörü ve veri analitiği gibi alanlarda yeni teknolojiler geliştiriyor ve unicorn olma yolunda emin adımlarla ilerliyorlar.”
İş Gücü Verimliliği %40 Artacak
Yapay zekânın son sanayi devriminin önemli bir itici gücü olduğunu söyleyen Başkan Koç, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile kamuda da artık yapay zekânın kilidinin açıldığını söyledi: “Yapay zekânın, ekonomik büyüme oranlarını 2035 yılına kadar ikiye katlaması ve iş gücü verimliliğini ise yüzde 40 artırması beklenmektedir. Yapay zekâ ekonomik büyümeyi ve üretkenliği artırma konusunda önemli bir potansiyele sahip. Tabii ki burada kamu politikaları ön plana çıkmakta. Nitekim yayınladığımız Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile kamu sektöründe yapay zekânın kilidini açtık.”
Konuşmasının sonunda Başkan Koç, Türkiye’nin yüksek teknolojiye dayalı ürünleri tasarlayan, geliştiren, üreten bir ülke olma konusunda büyük bir potansiyel taşıdığını dile getirerek geleceğin dijital dönüşümde olduğunu söyledi.