
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından gerçekleştirilen 3. Sektör Zirvesi Antalya’da gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Sanayi Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliği ile gerçekleşen zirveye sektöre yön veren isimler katıldı.
Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç konuşmasında geleceğin teknolojilerinin güvenliğe dair bakış açısını kökten değiştirdiğine değinerek yapay zekânın gelişimine vurgu yaptı.
Başkan Koç, geçmişte siber saldırıların oldukça sade yöntemler kullanılarak yapıldığını amacının ise çoğunlukla kendini ispatlamak ya da propaganda yapmak gibi basit olduğunu belirterek, günümüzde bu saldırıların devletler düzeyinde gerçekleştiğinin ve daha yıkıcı etki yaratmak için tasarlandığının altını çizdi.
Başkan Koç konuşmasında, gelişen teknolojilere dikkat çekerek “Yapay zekâ, siber güvenlik alanında kariyer yapmaya ve bir hacker olmaya karar verirse neler olur? Beyaz şapka mı takar yoksa siyah şapka mı?” sorusunu dinleyicilere yöneltti. Beyaz veya siyah şapka takma kararının tamamen algoritmasına bağlı olarak değişeceğini söyleyen Başkan Koç, gelecekte olabileceklere dair şöyle konuştu: “Son dönemdeki otomatize botlar dışında bilgisayar saldırıları bugüne kadar genellikle insan gücüyle ve insan zihninin sınırlarıyla gerçekleşmiştir. Yapay zekâ hacklemeye başladığında ise insanlarla aynı sınırlara sahip olmayacak ve hackleme hızını, ölçeğini ve kapsamını tamamen değiştirecek. Aylar veya yıllar sürebilen bir insan süreci belki de günlere, saatlere hatta saniyelere sığacak. Bulduğu bir zafiyeti dünya genelindeki benzer tüm sistemlerde de arayacak.”
Açık bulmak üzere kodlanmış bir yapay zekânın çok büyük bir tehlike olabileceğine değinen Başkan Koç, böyle bir saldırının sonuçlarının şu an için tahmin edilemediğini şu sözleriyle açıkladı: “Bu durumda kurala dayalı bütün sistemler yapay zekânın kapsamına girecek ve açık bulmak üzere kodlanmış bir algoritma, teknolojik olup olmadığına bakmaksızın sporda, ekonomide ve birçok sosyal sistemde bütün boşlukları ve tutarsızlıkları çok kısa sürede açığa çıkaracak. Yapay zekânın hackleme konusunda ne tür yıkıcı etkiler oluşturacağı ise şu an için büyük bir soru işareti.”
Başkan Koç, yapay zekânın siber güvenlik alanında geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, bu alanda daha önceden gerçekleştirilen çalışmaların insan hacker davranış modellerine göre dizayn edildiğini söyledi: “Siber saldırılara karşı geliştirdiğimiz birçok farklı sistemimiz var ama bunlar hackerların insan olduğu zamanlarda geliştirildi ve insan hackerların davranış modeline göre dizayn edildi. Yeni nesil güvenlik tehditleriyle baş edebilmek için bu sistemleri yeni nesil teknolojilerin potansiyeliyle donatmamız gerekiyor. Yapay zekâ sistemleri, otomatik tehdit algılama, anormal davranışları belirleme, saldırıları modelleme, saldırı davranışını öğrenme, yeni saldırı oluşturma gibi pek çok alanda kullanılmaya başlamış durumda. Bunun yanında saldırılara otomatik karşı koyma, zafiyetleri belirleme ve önleme gibi alanlarda yapay zekânın katkısını daha sık göreceğiz.”
Konuşmasının sonunda Başkan Koç, yapay zekâ, makine öğrenmesi ve benzeri teknikler kullanarak geliştirilecek yeni nesil akıllı siber güvenlik çözümleri ile Türkiye’yi bu konuda bir dünya markası yapmanın önünde hiçbir engel olmadığını dile getirdi.