TÜRKSAT-5B’nin Uzay Yolculuğu Başladı

TÜRKSAT-5B’nin Uzay Yolculuğu Başladı
19 Ara 2021
Paylaş:

TÜRKSAT-5B’nin uzay yolculuğunun başladığı Uydu Teknolojileri Haftası’nda alanında uzman pek çok bilim insanı, mühendis ve öğrenci bir araya geldi. Programın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, TÜRKSAT ve TÜRKSAT uydularının Türkiye’nin uzaydaki özgürlüğünün teminatı olduğunu belirtti.

Başkan Koç, veri trafiğine yönelik artan talepten dolayı daha fazla bant genişliğinin yaşandığına dikkat çekerek, “Türkiye’nin uydu veri iletişim kapasitesini 15 kattan fazla artıracak olan TÜRKSAT-5B uydusunun sağlayacağı yüksek veri kapasitesiyle, ülkemizde karasal altyapıyla erişilemeyen yerlere ulaşılabilecek ve internet altyapısı kurulabilecektir.” dedi.

Uzay Yolu Dijital Teknolojilere İlham Kaynağı Oldu
Ar-Ge ve inovasyona büyük önem verilmesi gerektiğini Paul Fisher tarafından geliştirilen kalem üzerinden anlatan Başkan Koç, günümüzde kullanılan pek çok teknolojinin ipuçlarını geçmişteki televizyon serilerinde görmenin mümkün olduğunu dile getirdi: “Uzay Yolu, gelecekte uzay uçuşlarının nasıl olacağına dair ipuçları sunmakla kalmadı, birçok dijital teknolojinin  hayatımıza girmesine de katkı sağladı. NASA 1970’lerde ilk uzay mekiğine Enterprise- Atılgan adını verdi. Dizide kullanılan ancak yıllar sonra hayatımıza girecek olan cep telefonları veya ilk plazma ekran televizyonlar, karakterlerden Uhura’nın kulağında takılı bluetooth cihaz bu teknolojilere örnek gösterilebilir.”

Başkan Koç; konuşmasında NASA’nın veri kullanımını yapay zekâ ile daha değerli hale getirmek için çalışmalar yaptığını ifade ederek, gelişen dijital teknolojileri yakalamanın önemine değindi: “Dijitalleşmeye her zaman önem veren NASA, veri kullanımını dijital olarak dönüştürmek ve yapay zekâ ile daha değerli hale getirmek için 2019 yılı sonunda dijital dönüşüm girişimini başlattı. NASA'nın dijital dönüşüm vizyonu; verimliliği artırmak ve inovasyon kültürünü teşvik etmek amacıyla dönüşüm yolculuğunda gelişen dijital teknolojilerden tam olarak yararlanmak şeklinde tanımlanmıştır.”

Başkan Koç; MRI cihazı, GPS, yapay kalp pompası, kızılötesi termometreler, su arıtma sistemleri, şarjlı el süpürgesi ve yapay uzuvlar gibi hayatımızı kolaylaştıran cihazların hayatımıza uzay araştırmaları sayesinde girmiş olduğunu belirterek, bu alanda yapılacak çalışmaların çok kıymetli olduğunu vurguladı.

82 Şanslı Öğrencinin Resmi NFT’ye Dönüştürüldü
Konuşmasında TÜRKSAT-5A’nın uzay yolculuğu sırasında çocukların gönderdiği resimlerden bir sergi açıldığını hatırlatan Başkan Koç, daha sonra bu resimlerinin yapay zekâ ile İbrahim Çallı, Vincent Van Gogh gibi ünlü ressamların gözünden yeniden yorumlandığını dile getirdi. Başkan Koç, ilgiyi canlı tutmak ve artırmak için TÜRKSAT-5B’yi ise NFT ile uğurladıklarını şu sözleriyle ifade etti: “Bu ilgiyi canlı tutmak ve artırmak için de gelişen dijital teknolojiler doğrultusunda farklı çalışmalara da imza atmaktayız. TÜRKSAT-5A’nın Yolculuğu Dijital Resim Sergimizdeki resimlerden oluşan NFT eser, TÜRKSAT-5B’yi uğurlamak için hazır. Sergideki tüm resimlerin kolajı ile bir TÜRKSAT-5B NFT’si oluşturduk. 81 ilimiz ve Azerbaycan’dan seçilen 82 şanslı öğrencimizin resimlerini de NFT’ye çevirdik.”

Konuşmasının sonunda Başkan Koç; Türkiye’nin dijital teknolojiler alanında, uzay liginde ne denli güçlü bir şekilde var olacağının ispatının her şeyden önce gençler olduğunu belirterek, hedeflerinin aynı uzay gibi limitsiz olması gerektiğini dile getirdi.

TÜRKSAT-5B ile Tarihçe Kazanacak
Başkan Koç konuşması sonrasında basına yaptığı açıklamalarda, TÜRKSAT-5B’nin teknik özelliklerine yer verirken, ilk defa ASELSAN tarafından geliştirilen bir alıcı - verici sisteminin TÜRKSAT-5B’de kullanıldığını ve bu ürünlerin tarihçe kazanacağını söyledi: "Türkiye'nin yerli bir ürünü ilk defa uzayda zaman kazanmaya başlayacak. ASELSAN tarafından yapılan bir alıcı verici sistemi uzayda kullanılmaya başlanacak. Bizim şu ana kadar gönderdiğimiz uyduların çoğu alçak yörünge uydularıydı. Ama yüksek yörünge yani 36 bin kilometre uzaklıkta ilk defa yerli bir ürün test edildi, bütün kriterleri geçti ve şu anda TÜRKSAT-5B'nin üzerinde. İnşallah sağ salim uzaya gidecek ve 30 yıl boyunca ülkemize hizmet edecek. Hiç kimse uzayda zaman geçirmemiş bir ürünü satın almaz. ASELSAN tarafından üretilen bu ürünler de artık tarihçe kazanacak ve diğer ülkelerin uydularında da kullanılabilir duruma gelecek. Daha önceden bu ürünler hiçbir yerde kullanılmamıştı, TÜRKSAT-5B’de biz yerli ve milli üretimi desteklemek adına bu riski aldık. Bu riskin karşılığı ise TÜRKSAT’a tarihçe olarak geri dönecek. Bu süreç ASELSAN’ın bu ürünlerini tüm dünyaya ihraç etmesine ve ekonomimize büyük katkı sağlayacak.”

Fotoğraf Galerisi



Önceki Sonraki