İnsan Sağlığını Tehdit Edecek Dijital Tehditler Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nda Konuşuldu

İnsan Sağlığını Tehdit Edecek Dijital Tehditler Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nda Konuşuldu
02 Ara 2021
Paylaş:

14. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı bu yıl Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde gerçekleşti. Konferansın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sn. Dr. Ali Taha Koç 14 yıldır aynı istikrarla bu konferansın başarılı bir şekilde düzenlenmiş olmasının büyük bir başarı olduğunu belirtip, nicelerinin yapılmasını dileyerek konuşmasına başladı.

Konuşmasına, pandemi döneminde sağlık uygulamalarına yapılan yatırımların artış oranlarını vererek başlayan Başkan Koç, büyük veri ve yapay zekâ algoritmaları ile birçok hastalığın tespitinin artık kolaylaştığını ancak bununla beraber de yeni tehlikelerin gündeme geldiğini şu sözleriyle ifade etti: “Teknolojinin insanlığa faydalı olan yüzünün yanında, suç örgütlerinin elinde etkili bir silaha dönüşen yüzü, mücadele edilmesi gereken ciddi bir tehdit olarak karşımıza çıkmakta. Dijital teknolojilerin sağlık alanında giderek daha fazla kullanılması siber saldırganların ilgisini de bu alana çekmiş durumda. Günümüzde siber saldırganlar için dijital sağlık hizmetleri önemli bir saldırı yüzeyi haline geldi.”

Parolanız Çalındığında Yenisiyle Değiştirebilirsiniz Ama Biyometrik Verilerinizi Değiştiremezsiniz

Kişiye özel sağlık verilerinin başkasının eline geçmesinin asla hafife alınmaması gerektiğinin altını çizen Başkan Koç, çok önemli olan bu verilerin tehlikeli ellerde ciddi tehditler doğuracağını söyledi: “Ele geçirilen bir verinin farklı suç örgütlerinin elinde farklı amaçlar için kullanılabileceğini söylemek mümkün. Kişiye özel sağlık verileri, kimlik hırsızları, online dolandırıcılar, dijital vandallar veya organ kaçakçılarının her birinin elinde farklı sonuçlar doğuracaktır. Parolanız çalındığında yenisiyle değiştirebilirsiniz ama biyometrik verilerinizi değiştiremezsiniz. Biyometrik verilerin suç örgütlerinin elinde nasıl bir tehlikeye dönüşebileceği ise çok bilinmeyenli bir denklem.”

İnsan Hacklenebilir mi?

Başkan Koç, günümüzde artık insan hacklenebilir mi? sorusunun ütopya olmaktan çıktığını ve giyilebilir teknolojilerle nesnelerin internetinin bir parçası haline gelindiğini dile getirdi: “Giyilebilir akıllı cihazların sayısı ve yeteneği gün geçtikçe artıyor. Haberleşme yeteneği de kazandırılmış tıbbi cihazlar vücudumuzun içine yerleştirildiğinde artık biz de nesnelerin internetinin bir parçası haline gelmiş oluyoruz.
Sürekli sağlığımızı izleyip dış dünya ile etkileşim halinde olan bu cihazlar, sağladıkları avantajların yanında barındırdıkları güvenlik açıklarıyla insan vücudunu bir siber saldırı yüzeyi haline getiriyor. Artık “İnsan hacklenebilir mi?” sorusu bir ütopya olmaktan çıkmış durumda. Bilgi teknolojilerini kendi biyolojimize dâhil ettikçe kötü amaçlarla vücudumuzun hacklenmesine ve cihazların kontrol altına alınmasına da imkân sağlamış oluyoruz.”

Bir Kalp Pilini Kim Neden Hackler?

Başkan Koç, sağlık cihazlarını hedef alacak saldırıların büyük sorunlar yaratacağına dikkat çekerek, bu tarz saldırıların ucunda bir namlu olmasa da suç örgütlerinin elinde bilgisayarların silahlardan hiçbir farkı olmadığının altını çizdi: “Bir kalp pilini kim neden hackler ki diye düşünmeyin, şu ana kadar bu yönde kayıtlara geçmiş bir saldırı olmasa da suç örgütlerinin dikkatini bu istikamete vereceğinden şüpheniz olmasın. Ucunda bir namlu olmasa da suç örgütlerinin elinde bilgisayarların silahlardan hiçbir farkı yok. CryptoLocker gibi fidye yazılımlarının bilgisayarınızı kitlemesi ve kullanılamaz hale getirmesi gibi, benzer bir fidye yönteminin tıbbi cihazlara uygulanması hiç de uzak bir senaryo değil.”

Başkan Koç, konuşmasının sonunda ülkemizin dijital geleceğinin şekillenmesinde hepimize ciddi görev ve sorumluluklar düştüğünü söyleyerek; her alanda olduğu gibi sağlık sektöründe üretilen tıbbi cihazlarda da güvenlik temelli tasarım yaklaşımıyla hareket edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Fotoğraf Galerisi



Önceki Sonraki