Politika Yapıcılar Pandemi Sonrası Yeni Stratejileri Konuştu

Politika Yapıcılar Pandemi Sonrası Yeni Stratejileri Konuştu
17 Kas 2021
Paylaş:

Bu yıl 5'incisi düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nin "Politika Yapıcılar Pandemi Sonrası Yeni Stratejileri Konuşuyor" panelinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sn. Dr. Ali Taha Koç, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Sn. Doç. Dr. Salim Atay ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Sn. Burak Dağlıoğlu, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Yönetim Kurulu Başkanı Sn. İbrahim Özto’nun sorularını yanıtladı.

Başkan Koç, konuşmasında COVID-19 sürecinde artık dijital teknolojilerin kullanımının yoğun bir şekilde arttığını belirterek verinin önemine ve veriyi değere dönüştüren en önemli teknolojik unsur olan yapay zekânın önemine değindi: “Şu anda veriyi değere dönüştüren en önemli teknolojik unsur yapay zekâ.”

Yapay zekânın hayatın her alanına sirayet ettiğini söyleyen Başkan Koç, bu alanda Türkiye’nin var olabilmesi için yapay zekâ stratejisini oluşturduklarını şu sözleriyle ifade etti: “Yapay zekâ hayatımızın her yerinde var aslında. Telefonumuzun arama motorundan tutunda, akıllı rehberimize kadar her yerde yapay zekâ teknolojisi var. Biz de ekonomik boyutu çok büyük olan bu sektörde Türkiye’nin var olabilmesi için bir yapay zekâ stratejisi oluşturduk.”

Yapay Zekâ İçin 3 Sac Ayağı; Beceri, Veri ve Altyapı
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’nin 11. Kalkınma Planına uygun olarak hazırlandığını, temelinde “Dijital Türkiye” vizyonu ve “Millî Teknoloji Hamlesi” ruhunun olduğunu dile getiren Başkan Koç, dijital oyun alanında oluğu gibi yapay zekâ alanında da milyar dolarlık şirketler çıkarmak istediklerini dile getirdi. Başkan Koç bunu yapabilmek için 3 tane sac ayağına gereksinim duyulduğunu söyledi: “Bu sac ayaklarından birincisi beceri, insan olmadan bir yapay zekâ olmaz. Sizin eğittiğiniz yapay zekâ mühendisinin aklı kadar bir yapay zekâ ürünü ortaya çıkıyor. Biz bu anlamda insan yetiştirmek zorundayız. İkinci ayak ise veri; yapay zekâ teknolojilerinin can suyu veridir. Veri olmadığı takdirde çıkacak sonuçların hiçbiri doğru olmaz. Ancak verinin de çok farklı şekilde ve değişik yerlerden alınmış olması gerekiyor. Çünkü bir müddet sonra yapay zekâ, verisini ezberlemeye başlıyor. Son olarak da altyapı; çok kuvvetli bilgisayarlarda ve grafik kartlarında çalıştığı için altyapının beraber kullanılması çok elzem. Biz altı tane stratejik öncelik belirledik, 24 tane amacımız 119 tane tedbirimiz var. Bu tedbirlerin hepsinin ana teması beceri, veri ve altyapı bunları iyileştirmek amacındayız.”

Başkan Koç 2021-2025 yıllı hedefleri olarak yapay zekâ alanında 50 bin kişiye, kamuda da bin kişiye istihdam sağlanacağını, lisansüstü mezun sayısının 10 bine çıkarmak istendiğini ve bu doğrultuda üniversitelerle beraber çalışmalar yapıldığını belirtti. 

Mesleklerin de yapay zekâ teknolojisiyle form değiştirdiğine, bu yüzden yeni beceriler kazanılması gerektiğine değinen Başkan Koç; bunun bir süreç olduğunu, eski teknolojilerin bir anda bırakılmayacağını, bir geçiş döneminin olacağını dile getirdi. 


Önceki Sonraki