
8. AR-GE ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi gerçekleşti. AR-GE ve tasarım merkezleri için 10 kategoride 30, teknoparklar için de 4 kategoride 12 olmak üzere toplamda 42 ödül sahiplerini buldu. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sn. Dr. Ali Taha Koç, ödül alacak AR-GE yıldızlarını tebrik ederek konuşmasına başladı.
Sadece Fikir Yeterli mi?
Ömrünü AR- GE ve inovasyona adamış bir mühendis olan Başkan Koç, konuşmasında ürün kadar pazarlamanın da önemli olduğuna iki isim üzerinden örnek vererek dikkat çekti: “Bu iki isimden birisi Steve Wozniak, birisi Steve Jobs. Birisi fikri oluşturan beyin, birisi de ürünleştiren ve pazarlayan. Peki bugün hepimizin cebinde olan bu ürünün başarılı olabilmesi için sadece fikir yeterli mi? Bunun en güzel örneklerinden biri olduğu için hem fikir üretmemiz gerekiyor hem de bu fikri doğru bir şekilde ürüne dönüştürmemiz gerekiyor.”
Başkan Koç, Türkiye’nin AR-GE ve inovasyonda çok büyük atılımlar yaptığını, bunun sürdürülebilir kılınması için ise farkındalık bilincinin oluşturulması gerektiğini şu sözleriyle ifade etti: “Türkiye AR-GE ve inovasyonda çok büyük atılımlar yaptı. Bunu sürdürülebilir kılmamız için ise hepimizin kılcal damarlarımıza kadar AR-GE ve inovasyon bilgisini, bilincini ve farkındalığını oluşturmamız gerekiyor. Kamu yönetiminden, şirket sahiplerine, oradaki mühendislere kadar bu AR-GE ve inovasyon bilincinin farkındalığının oluşması gerekiyor.”
Ürünler ve fikirler geliştirildikten sonra, bunları korumak için patent başvurusunun ortaya çıktığını dile getiren Sn. Koç; günümüzün rekabetçi dünyasında elimizi güçlendiren en önemli faktörlerden birisinin patent olduğunu dile getirdi.
Dijitalleşmeye Yatırım Yaparsanız Değeriniz Artar
Başkan Koç, COVID-19 pandemi döneminden geçildiğini ancak her krizin yeni fırsatlar doğurduğunu ifade ederek, dijitalleşmeye yatırımın önemini vurguladı: “Haziran 2021’de dünyanın en değerli 100 firması açıklandı. Ama şunu gördük COVID-19’dan dolayı ekonomik daralma olsa bile bu 100 değerli şirketin marka değeri %42 artarak 7 trilyon dolara ulaştı. Bu ne demek oluyor? Eğer siz ekonomik daralmaların olduğu zamanlarda bile yenilikçi teknolojilere, AR-GE’ye, inovasyona ve dijitalleşmeye yatırım yaparsanız değeriniz her zaman artabiliyor.”
Dijital dönüşümün kattığı en önemli özelliklerden birisinin de paradigma değişimi olduğunu vurgulayan Başkan Koç, bu değişimi şu sözleriyle ifade etti: “Eskiden gelişmiş ülkelerin teknolojiyi, gelişmekte olanların da ürünleri ürettiği bir uluslararası iş bölümü vardı. Ancak bunu kırdık. Dijital dönüşümle beraber artık gelişmekte olan ülkeler de teknolojiyi üretebilir hale geldiler. Türkiye’nin bir dijital ekosistemi oluşmaya başladı ve bu ekosistemde artık teknolojiyi sadece gelişmiş ülkeler değil, gelişmekte olan ülkeler de üretebilir hale geldi.”
Dijital Dönüşüm Dünyayı Yeniden Şekillendiriyor
Başkan Koç, artık yeni bir dönemin başladığına örnekler vererek, dijital dönüşümün dünyayı yeniden şekillendirdiğini şu sözleriyle dile getirdi: “Artık AR-GE ve inovasyondan bahsederken bu doğrultuda nesnelerin internetinden 5G’ye, blokzincirden bulut bilişime, yapay zekâdan 6G ile hayatımızın içine girecek olan duyuların internetine kadar yeni ve yenilikçi teknolojileri artık AR-GE ve inovasyon ekosistemimiz içine sokmamız gerekiyor.”
Başkan Koç konuşmasının sonunda Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini hatırlatarak; yüksek teknolojiye dayalı ürünleri tasarlayan, geliştiren, üreten ve tüm dünyaya satan bir Türkiye için hep birlikte daha çok çalışılması gerektiğini söyledi.