
12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası İstanbul Atatürk Havaalanında gerçekleşti. Şûranın son oturumu olan “Dijital Çağda Ulaştırmanın Geleceği Oturumu”nun açılış konuşmasını Başkanımız Dr. Ali Taha Koç gerçekleştirdi. Sn. Koç, ulaşımda yaşanan gelişmeler ve kullanılan yenilikçi teknolojiler üzerine gerçekleştirdiği konuşmasında yapay zekâ ve siber güvenliğin önemine değindi.
Gücün Belirleyicisi Veri
Başkan Koç konuşmasında gücün belirleyicisinin veri olduğunu ve artık bütün nesnelerin konuşabildiği bir döneme doğru gidildiğini belirterek, gelişmiş bir ulaşım ağına sahip olmanın yanı sıra yoğun talebi karşılayabilmek için yenilikçi dijital teknolojilerin bu yapıya entegre edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Temel Amaç Küresel Alanda Rekabet Gücünü Artırmak
Sn. Koç, 11. Kalkınma Planı’nda bilgi ve iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi yoluyla verimliliğin ve rekabet gücünün artırılmasının temel amaç olarak belirlendiğini hatırlatarak, 2020 Yılı Pazar Verileri raporuna göre bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe büyümenin beklendiğini dile getirdi: "2020 Yılı Pazar Verileri raporuna göre, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün bir önceki yıla kıyasla %22 büyümesi bekleniyor. Temel hedefimiz dijital teknolojilerin kullanımı yoluyla ülkemizin küresel alanda rekabet gücünü artırmaktır.”
Haberleşme Sektörleri Yapay Zekâ Teknolojileri ile Dönüşüme Uğrayacak
Dijital teknolojilerin getirmiş olduğu köklü değişimlerin ulaştırma ve haberleşme sektörlerini de yapay zekâ teknolojileri ile dönüşüme uğratacağını dile getiren Başkan Koç, yapay zekânın tüm ulaşım modlarının otomasyonu için günümüzde temel gereksinim haline geldiğini vurguladı. Başkan Koç, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile ülkemizde yürütülen yapay zekâ alanındaki çalışmaların ortak bir zemine oturtulmasının hedeflendiğini, yenilikçi ve sürdürülebilir teknolojiler ile ulaştırma sektöründe dijitalleşmenin önünün açılacağını belirterek sözlerine devam etti.
Yapay Zekâ teknolojisine günümüzde otonom araçlarda sıklıkla rastlandığına değinen Başkan Koç, tam anlamıyla bir otonom sürüş deneyimi için yapay zekâ teknolojilerinin çok iyi eğitilmesi gerektiğini söyledi: “Yapay zekâ gibi hayatın her alanını etkileyecek yenilikçi teknolojilerin, bugünkü modern yaşamımıza adapte olabilmesi için kontrollü bir geçişe ihtiyaç duymaktayız. Adına “Dijital Dönüşüm” dediğimiz bu geçiş, ülkelerin gelişmişlik düzeyinde büyük sıçramalara vesile olabilecek fırsatları da beraberinde getirmektedir.”
Siber Güvenlik Daima En Yüksek Öncelikli Konularımızın Başında Yer Alacak
Sn. Koç, konuşmasının sonunda dünya üzerinde siber saldırıya uğramayan veya hacklenmeyen büyük bir üreticinin bulunmadığının altını çizerek, akıllı ulaşım sistemlerinde siber güvenliğin önemini şu sözleriyle dile getirdi: “Akıllı ulaşım sistemlerinin hayatımıza hızla girmeye başladığı günümüzde, siber güvenlik daima en yüksek öncelikli konularımızın başında yer alacaktır. Kritik altyapıların korunmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktayız. Nasıl barajlarımızın, nükleer santrallerimizin korunması hayati öneme sahipse yeni yapacağımız akıllı otoyollarımızın, köprü ve tünellerimizin de korunması büyük öneme sahiptir. Bu altyapıların olası siber saldırılara karşı korunması ve bu saldırılardan doğacak olan zararın en aza indirilmesi temel amaçlarımızdan biridir. Bu sebeple çıkardığımız Siber Güvenlik Eylem Planı’nda stratejik amaçlarımızın başında, “Kritik Altyapıların Korunması ve Mukavemetinin Artırılması” gelmektedir.”