
Ülkemizin ilk Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi, teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde bugün tanıtıldı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan strateji belgesi; kaliteli veri, ileri beceriler ve teknik altyapıdan oluşan yetkinlik alanları ile stratejik uyum halinde uçtan uca yönetişime odaklanıyor.
Açılış ve Hologram Gösterisi Lansmana Damgasını Vurdu
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi Lansmanı muhteşem bir açılış gösterisi ile başladı. Yapay zekâ teknolojisi ile desteklenmiş 3D hologram gösterisinde Başkan Dr. Ali Taha Koç ve Bakan Mustafa Varank’ın dijital ikizleri sahnede yer aldı. Dijital ikizleri ve yapay zekâ ile yaratılmış Bilgin ve Bilge karakterleriyle konuşan Başkan Koç ve Bakan Varank, gelişen yapay zekâ teknolojisine ait sorular sorup bilgilendirmelerde bulundu.
Başkan Koç ve Bakan Varank Sahnede Dijital İkizleri İle Buluştu
Başkan Koç konuşması sonrasında, sanal dinleyicilerden Bilge ve Bilgini sahneye davet etti. Yapay zekâ teknolojisi ile üretilen sesli asistanlar Bilge ve Bilgin hologram teknolojisi ile sahneye gelip Başkan Koç ve Bakan Varank’ın dijital ikizlerini oluşturdu. Hologram gösterisinde yapay zekâ teknolojisine dair bilgiler veren Bilge ve Bilgin Bakan Varank’ın yerli ve milli misiniz sorusuna, yerli ve milli olduklarını söyleyerek, “Yapay zekâ teknolojisiyle daha fazla yerli ve milli ürünün hayata geçirilmesine katkıda bulunacağız.” yanıtını verdi.
Başkan Koç, Strateji’nin Vizyonunu Açıkladı
Lansmanın açılış konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sn. Dr. Ali Taha Koç Ulusal Yapay Zekâ Stratejisinin “Müreffeh bir Türkiye için çevik ve sürdürülebilir yapay zekâ ekosistemiyle küresel ölçekte değer üretmek.” vizyonuyla hazırlandığını belirtti.
Günümüzde Gücün Belirleyicisi Sahip Olunan Veri
Geçtiğimiz yüzyılın belirleyicisinin üretim gücü ve buradan elde edilen katma değer iken; bugün artık gücün belirleyicisinin sahip olunan veri ve bunları işleyerek değer üretme kabiliyeti olduğuna dikkat çeken Başkan Koç, bugünden atılacak adımların önemini Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın şu sözleri ile dile getirdi: “Veri üretiminden güvenliğine, savunma, sağlık, eğitim, bilişim teknolojilerinden yapay zekâya kadar her alanda kendi ayaklarımız üzerinde durmak mecburiyetindeyiz.”
Başkan Koç, teknik altyapı ve verinin önemine şu sözleriyle değindi: “Günümüz dünyasında küresel veri hacmi 55 ZB’tır. Bu değerin 2024 yılında kümülatif olarak 143 ZB düzeyine ulaşması bekleniyor. Bu da önümüzdeki 3 yılda üretilecek verinin son 30 yılda üretilenden fazla olması demek. İşte bu yüzyılın kazananı, çığ gibi büyümekte olan bu veriyi değere dönüştürebilenler olacak.”
Yapay Zekâ Küresel Büyümenin %14’ünü Karşılayacak
Yapay zekâ alanının 2030 yılına kadar küresel büyümenin %14’ünü tek başına sağlayacağının öngörüldüğünü dile getiren Başkan Koç, yarının rekabetçi ekonomisinde bir güç olarak var olabilmenin ancak yenilikçi teknolojilerle çözüm üretebilme kapasitesi ile mümkün olacağını dile getirdi.
Başkan Koç, Yapay zekâ stratejisinin “Dijital Türkiye” vizyonu ve “Millî Teknoloji Hamlesi” doğrultusunda kalkınma hedeflerimizin en büyük taşıyıcılarından birisi olduğunun altını çizerek stratejinin; Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu bünyesinde hazırlanmakta olan “Yapay Zekâ Teknoloji Yol Haritası” ile de ilişkilendirildiğini belirtti.
Yapay Zekâ Teknoloji Yol Haritası Stratejimizin Ana Hattı
Kalkınma hedeflerimizin temel taşlarından biri olacak bu dokümanın üst düzey yapay zekâ politika ve stratejileriyle eş güdüm içerisinde hazırlandığını dile getiren Başkan Koç, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu’nun bu süreçte hazırladığı yapay zekâ teknoloji yol haritasının stratejimizin ana hatlarını oluşturduğunu belirtti.
Stratejinin Odağında Kurumsal Yetkinlik, Yönetişim ve Stratejik Uyum
Sağlıklı bir yapay zekâ ekosistemi geliştirmek için kaliteli veri, teknik altyapının ve ileri becerilerin doğru kullanılması gerektiğini söyleyen Sn. Koç sözlerine şöyle devam etti: “Böyle bir stratejiyi başarılı şekilde hayata geçirebilmek için kurumsal kapasite, koordinasyon ve iş birliğinin öneminin farkındayız. Bu nedenle de stratejimizi; kurumsal yetkinlik, yönetişim ve stratejik uyum boyutları etrafında tasarladık.”
Temelde Güvenilir ve Sorumlu Yapay Zekâ Anlayışı
Başkan Koç; OECD, AB, G20 ve UNESCO tarafından yapay zekâ çalışmalarına yön verebilmek üzere etik ilkeler geliştirildiğini, Türkiye’nin bu kuruluşların hazırladığı “Güvenilir ve Sorumlu Yapay Zekâ” değer ve ilkelerinin paydaşı olduğunu, stratejinin temelinde de bu anlayış yattığını vurguladı.
İddialı Makro Hedefler Açıklandı
Başkan Koç, 6 stratejik önceliğinin altında 24 amaç ve 119 tedbirin olduğunu dile getirerek ülkemizin politika öncelikleri doğrultusunda, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisinin iddialı makro hedeflerini şu sözleriyle ifade etti:
“2025 itibarıyla;
- Yapay Zekâ’nın Gayri Safi Yurt içi Hasılaya katkısını %5’e yükselteceğiz,
- Yapay Zekâ alanındaki istihdamımızı 50 bine çıkaracağız,
- Bu alandaki lisansüstü mezun sayımız en az 10 bin kişi olacak,
- Uluslararası Yapay Zekâ endekslerinde ilk 20 ülke arasına gireceğiz.”
Başkan Koç’un açılış konuşmasından sonra Bakan Varank sahneye davet edilerek yapay zekâ destekli hologram gösterisine katıldı. Gösterinin ardından konuşmasını yapan Sn. Varank, Strateji’nin sanayinin gelişimine olacak desteğini şu sözleriyle ifade etti: "Stratejimizde belirlenen tedbirlerle desteklerimizi daha da etkinleştireceğiz ve bu alanda da yeni unicorn'lar çıkaracağız"
TÜBİTAK’ta Yapay Zekâ Enstitüsü Proje Teklif Çağrılarını Başlatacak
Konuşmasında sanayinin ihtiyaç duyduğu yapay zekâ çözümlerine yer veren Bakan Varank, TÜBİTAK’ta kurulan yapay zekâ enstitüsünün yakın zamanda proje teklif çağrılarını başlatacağını dile getirdi: “Yapay Zekâ Enstitümüz bünyesinde uygulayacağımız yeni bir TEYDEB destek programından da bahsetmek istiyorum. Bu destekle öncelikli olarak belirlediğimiz alanlarda yani akıllı üretim sistemleri, akıllı tarım, akıllı finans ve iklim değişikliği alanlarında sanayinin ihtiyaç duyduğu yapay zekâ çözümlerinin ülkemizdeki teknoloji şirketleri ve üniversiteler tarafından geliştirilmesini sağlayacağız. Yakın zamanda proje teklif çağrısını ilan edeceğiz.”
Basın mensupları lansman sonrası Bakan Varank ve Başkan Koç ile özel röportajlar gerçekleştirdi. Program bitiminde basın mensupları için Bilişim Vadisi tanıtım turu yapıldı.