
Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) koordinatörlüğünde, Ankara Üniversitesi, OSTİM Teknik Üniversitesi ve Bahçeşehir Koleji iş birliğiyle Yapay Zekâ Eğitim Çalıştayı bugün gerçekleşti. Başkanımız Sn. Dr. Ali Taha Koç, açılış konuşmasını gerçekleştirdiği çalıştayda; değişen ve gelişen dünyada, eğitim sisteminde nasıl bir dönüşümün olabileceğine ait bilgiler paylaştı.
Başkan Koç; özellikle COVID-19 döneminde sokağa çıkma yasağı, okullar için uzaktan eğitim, sportif ve sanatsal etkinliklerin ertelenmesi gibi pek çok tedbirin hayatımıza girdiğine değinerek, bu süreçte telekomünikasyon altyapısının ne denli önemli olduğunun altını çizdi.
Sn. Koç; dijitalleşmenin günümüzde artık bir seçenek olmaktan çıkıp bir zorunluluk olduğunu belirterek, yapay zekâ gibi teknolojilerin eğitimde köklü değişikliklere sebep olduğunu vurguladı.
Son dönemde yapay zekâ ile ilgili çok daha fazla bilginin paylaşıldığını ve gündeme geldiğini dile getiren Başkan Koç, yapay zekâ destekli eğitimin faydalarını şu sözleriyle ifade etti: “Yapay zekâ, farklı seviyelerde ve birbirinden değişik yeteneklere sahip pek çok öğrenciden oluşan bir sınıfta; öğrenciye özel kişiselleştirilmiş yönerge ve geri bildirimler verebilir, hatta öğrenim zorluğu yaşayan öğrencileri tespit ederek mezuniyete dek gelişim kaydedebilir. Günümüzde aynı sınıftaki iki öğrencinin ortak tek yanı neredeyse sadece yaşları. Buna rağmen bir sınıf dolusu öğrenciye aynı içeriği, aynı hızda ve aynı sorularla sunuyoruz. Yapay zekânın desteklediği kişiselleştirilmiş eğitim araçlarının kullanılması neticesinde, geleceğin öğrencileri; öğretmenlerinin yanı sıra yapay zekâ uygulamalarına da sorular yönelterek, sorularına kendi algı düzeylerinde hazırlanmış video, animasyon ve artırılmış gerçeklik uygulamaları ile cevap bulabileceklerdir. Eğitim alanında, insanlar yapay zekânın yalnızca mevcut eğitim ve öğretimi daha verimli hale getirmekle kalmayıp aynı zamanda öğrenmenin gerçekleştiği ve sosyal olarak ilgili hale geldiği bağlamı da değiştirecektir.”
Yapay zekânın öğretmenlerin yerini almasının söz konusu olmadığını dile getiren Başkan Koç, yapay zekâ tabanlı öğrenme sistemlerinin; öğretmenlere öğrencilerinin öğrenme stilleri, yetenekleri ve ilerlemeleri hakkında yararlı bilgiler verebileceğinin ve öğretim yöntemlerini öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre nasıl özelleştirecekleri konusunda önerilerde bulunabileceğinin altını çizdi.
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’nin çok yakında yayımlanacağını dile getiren Başkan Koç, stratejinin ilk önceliğinin eğitim alanında olduğunu söyledi. Konuşmasına son verirken okulların, toplumlarımızın sosyal dokusunun bir parçası olduğunu belirterek; dijital teknolojilerin, 21. yüzyılda eğitim ve öğretim hayatının ayrılmaz bir parçası olduğu vurguladı.