
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi özellikle sağlık konusunda hassas olunan bu dönemde vatandaşlarımızı oltalama saldırılarına karşı dikkatli olmaya davet ediyor. Ofis Başkanı Dr. Ali Taha Koç yaptığı açıklamada COVID-19 pandemisinin tüm dünyayı derinden etkilediğini ve aşılama çalışmalarının tüm dünya ile aynı zamanda ülkemizde de başladığını vurgulayarak, bu süre içerisinde özellikle sosyal medya ve kısa mesaj yoluyla vatandaşlarımızı tuzağa düşürmeye yönelik içeriklerin yer almaya başladığını dile getirdi.
Oltalama saldırısının hedefinde siz olabilirsiniz.
Başkan Koç, “Yüzde 97 koruyucu aşı çalışması için seçildiniz.”, “Aşıda öncelik hakkı kazandınız.” gibi içeriklerle gelen kısa mesajlara vatandaşlarımızın özellikle dikkat etmesi gerektiğini; bu mesajlara asla itibar etmemeleri gerektiğini şu sözleriyle ifade etti: “Dolandırıcılar oltalama saldırılarında hassas kişisel verileri elde etmek üzere hediye/indirim/kazanç vadeden, merak/heyecan/korku/panik uyandıran, ikna edici bir durum oluşturuyorlar, amaçları anlık bir panik oluşturup sizden gerekli bilgileri almak. Genellikle e-Posta, kısa mesaj veya sesli arama ile oltalama saldırılarını gerçekleştiriliyorlar ve bu mesajlar ile kişinin kredi kartı ya da kimlik bilgisi gibi hassas verilerini ele geçirmeye çalışıyorlar. Vatandaşlarımız aşılama konusunda en doğru ve güncel bilgi için e-Devlet Kapısı üzerinden Sağlık Bakanlığı’nın Merkezi Hekim Randevu Sistemine (MHRS) giriş yaparak; Aile Hekimi Randevusu Al kısmından öncelikli grupta olup olmadıklarını öğrenebilirler.”
Oltalama Saldırısı ile Gerçeği Ayırt Etmek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Başkan Koç, oltalama saldırısı ile gerçeği ayırt etmek için öncelikle dikkatli ve sakin olunması gerektiğini dile getirerek 4 altın kural olarak alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:
• Güvenilir bir kaynak tarafından mı iletildi?
• Mesaj size özel mi hazırlanmış?
• Mesajda yazım hatası ya da anlatım bozukluğu var mı?
• Paylaşılan bağlantılar doğru adrese yönlendiriyor mu?
“Eğer size iletilen mesaj güvenilir bir kaynak tarafından gelmediyse, mesajda yazım ya da anlatım bozukluğu varsa ve paylaşılan bağlantılar doğru adrese yönlenmiyorsa verilerinizi çaldırıyor olabilirsiniz. Bu konuda en doğru bilgiyi ilgili kurumun resmî web sayfası ya da resmî sosyal medya hesaplarından edinebileceğinizi unutmayın. Gelen bilgiyi mutlaka ilgi sayfalardan teyit edin, eğer bilgi buralarda yer almıyorsa gelen mesajlara itimat etmeyin.”
Sn. Koç konuşmasının sonunda; temelinde bireyleri ikna ederek kişisel bilgilerini ele geçirmek olan sosyal mühendislik saldırısı oltalama saldırılarına karşı tüm vatandaşlarımızı dikkatli ve bilinçli olmaya davet etti.