e-Devlet Kapısı 2020’de Türkiye’nin Dijital Yüzü Oldu

e-Devlet Kapısı 2020’de Türkiye’nin Dijital Yüzü Oldu
06 Oca 2021
Paylaş:

Türkiye’nin dijital yüzü e-Devlet Kapısı 2020 yılında vatandaşlardan rekor ilgi gördü. Özellikle COVID-19 pandemi döneminde pek çok işlemin dijital yapılmasına olanak sağlayan e-Devlet Kapısı, vatandaşların işlemlerini hızlı ve güvenli yapabilecekleri bir alan oldu. Gerek hizmete ulaşımın kolaylığı gerekse ihtiyaç duyulan pek çok hizmetin yer alması bu dönemde e-Devlet Kapısı’na farkındalığı ve ilgiyi arttırdı. 

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç yaptığı açıklamada 2019 yılına oranla 2020 yılında e-Devlet Kapısı’na giriş sayısının iki kat arttığına dikkat çekti ve konuya ilişkin olarak; “2020 yılı tüm dünya için zorlu bir yıl oldu. COVID-19 pandemi sürecinde vatandaşımız pek çok işlemini evinden çıkmadan e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirdi. 2019 yılında giriş sayısı 1,1 milyar olan e-Devlet Kapısı’na 2020 yılında 2,3 milyarın üzerinde giriş yapıldı.” dedi.

Sn. Koç, 2008 yılında sadece 9 kamu kurumu ve 22 hizmetle başlayan e-Devlet Kapısı’nın bugün artık 112 özel kuruluş, 238 kamu kurumu, 372 belediye ile toplamda 722 kurumu barındırdığını ve bu kurumlara ait 5.456 hizmet ile Türkiye’nin dijital yüzü olduğunu dile getirdi.

Başkan Koç, destekleme hizmetlerinin önemine değinerek 2020 yılında pek çok kamu hizmetinin dijitalleştirildiğini, vatandaşların ise e-Devlet Kapısı’nı yoğun ve etkin bir şekilde kullandıklarını şu sözleriyle ifade etti: “2020 yılında vatandaşlarımızın kamu kurumları ile ilgili işlemlerini olabildiğince dijital yapması için çok çalıştık. Sosyal izolasyonun hayati önem taşıdığı salgın döneminde “Pandemi Sosyal Destek Ön Başvuru” hizmeti ile vatandaşlarımız sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gitmeden e-Devlet kapısı aracılığıyla destekleme başvurularını gerçekleştirdi. “SGK Borçlarının Yapılandırılması” “Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu” ve “Geçici İş Gücü Desteği Başvurusu” hizmetleri de e-Devlet Kapısında vatandaşlarımızın yoğun kullandığı hizmetlerden oldu. Yılın son günlerinde açılan “Esnaf ve Sanatkârlara Gelir Kaybı Desteği” ve “Kira Desteği” hizmetleri için vatandaşlarımız yine 
e-Devlet Kapısı’na yöneldi.

Başkan Koç, 2020 yılında vatandaşın kullanımına sunulan ve hayatı kolaylaştıran bazı önemli hizmetlere de şu sözleriyle dikkat çekti: “e-Devlet Kapısı’nı herkesin etkin bir şekilde kullanmasını istiyoruz. Özellikle 65 yaş üstü vatandaşlarımızın e-Devlet şifresi almakta zorluk çektiğini gördük ve hızlıca çalışmalara başlayıp şifre teslimini 65 yaş üstü vatandaşlarımız için evlerinde gerçekleştirdik. Şu anda Ankara’da pilot uygulamada olan hizmet çok yakında tüm Türkiye’de olacak. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak 2020 yılı, vatandaşlarımıza pek çok işlevsel hizmeti sunduğumuz bir yıl oldu bizim için. Bunlardan bazıları ise; vatandaşlarımız artık “Abonelik Fesih Başvurusu” hizmeti ile elektronik haberleşme aboneliklerinin fesih işlemlerini e-Devlet Kapısı üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar. T.C. Kimlik Kartı, sürücü belgesi ve pasaport başvuru randevuları artık e-Devlet Kapısı üzerinden alınıyor. Artık nüfus kayıt hatalarının düzeltilme talepleri, adres değişikliği bildirim talepleri hızlı ve güvenilir bir şekilde e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleşiyor. Bu hizmetlerin dışında bu sene bir yenilik daha yaptık. 2020 yılında bütünleşik hizmet “Araçlarım” vatandaşlarımızın kullanımına sunuldu; vatandaşlarımız artık tek bir sayfa üzerinden araçlarına ait sigorta, ceza, muayene, otoyol geçişi ve borç durumu bilgilerinin görüntülenip ödeme işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.”

Başkan Koç, 2020 yılının özellikle sağlığın ne denli önemli olduğunu hatırlatan bir yıl olduğunun altını çizerek e-Devlet Kapısı’nda sağlık konusunda önemli hizmetlerin yer aldığını dile getirdi. Sn. Koç konuya ilişkin önemli hizmetler hakkında şunları söyledi: “Özellikle COVID-19 pandemi sürecinde HES Kodu uygulaması kuşkusuz büyük öneme sahipti. Bu dönemde kurumlarla ve kişilerle, Koronavirüs (COVID-19) hastalığı açısından herhangi bir risk taşınıp taşınmadığını güvenli bir şekilde paylaşmanıza yarayan “HES Kodu Üretme ve Listeleme” hizmeti de e-Devlet Kapısı üzerinden en çok kullanılan hizmetler arasında yer aldı. Toplum sağlığı açısından 65 yaş üstü vatandaşlar için valilikten alınması gereken “Seyahat İzin Belgesi” başvurularını da e-Devlet Kapısı’na taşıdık.” 

Sözlerinin sonunda, e-Devlet Kapısı’nın Türkiye’nin dijital yüzü olduğunun altını çizen Başkan Koç; vatandaşla hizmeti bir araya getiren e-Devlet Kapısı’nın 2021 yılında daha da gelişmesi için çalışacaklarını dile getirdi.


Önceki Sonraki