Siber Güvenlik Haftası Başladı

Siber Güvenlik Haftası Başladı
21 Ara 2020
Paylaş:

Bu sene çevrim içi gerçekleşecek Siber Güvenlik Haftası yoğun katılımla başladı. Milli Siber Güvenlik Zirvesi ile başlayıp Sanal Siber Güvenlik Fuarı ile devam edecek olan Siber Güvenlik Haftası’nda 60’ın üzerinde etkinlik ve 100’ün üzerinde konuşmacı yer alacak. 
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sn. Dr. Ali Taha Koç, Milli Siber Güvenlik Zirvesi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada hızla dijitalleşen dünyada siber güvenliğin önemine değindi. 
Başkan Koç, hayatların evlere sığdığı COVID-19 döneminde dijital uygulamaların öneminin ne derece hissedilir olduğunu ve ihtiyaç duyulan hizmetler için ilk akla gelen yerin e-Devlet Kapısı olduğunu şu sözleriyle vurguladı: “Yeni normal dediğimiz bu süreçte dijital hizmetlerin sunumu ve kullanımı her zamankinden daha fazla önem kazanmıştır. Dijital hizmet sunumu denilince ilk aklımıza gelen e-Devlet Kapısı oluyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde, 18 Aralık 2008 tarihinde açılan e-Devlet Kapısı bugün 12 yaşında. 22 kamu hizmetiyle açılan e-Devlet Kapısı, bugün 700 kuruma ait 5 bin 300’ün üzerinde hizmet sunmaktadır.”
Pandeminin ilk evrelerinde Ocak - Mayıs 2020 tarihleri arasında 210.000’e yakın siber saldırının tespit edilmiş olduğunu dile getiren Sn. Koç, Dijital Dönüşüm Ofisi olarak pandemi döneminin başından itibaren bu konuda toplumu bilinçlendirmek ve farkındalığı artırmak amaçlı içerikler paylaşıldığını dile getirdi.
Bir ülkenin, kritik altyapılarının siber saldırılara karşı dayanıklılığı seviyesinde siber güç sahibi olduğunu konuşmasında vurgulayan Sn. Koç; siber ortamda sınırların olmadığını ve kamunun hassas bilgilerinin, kişisel / finansal verilerin ele geçirilmesinin ulusal güvenliğe yönelik büyük tehditler oluşturabileceğinin altını çizdi. 
Başkan Koç, hazırlanan Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’nin ana hedefinin; bilgi sistemlerinde karşılaşılan güvenlik risklerinin azaltılması yoluyla siber saldırılara karşı ulusal mukavemetin artırılması olduğunun altını çizdi.
Sn. Koç, özellikle COVID-19 pandemi döneminin ülkelerin iletişim ve bilişim altyapısı ile siber güvenliğini sağlayamama tehdidiyle karşı karşıya kalmasına neden olduğunu vurgulayarak yerli siber güvenlik ürünlerinin kullanımının yaygınlaşmasının önemli şu sözleriyle ifade etti: “Gerek pandemi süreci gerekse ülke olarak karşılaştığımız tek taraflı ve haksız yaptırımlar, milli siber güvenlik teknolojisi geliştirmenin önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır.”
Artık yerli ve milli yerine global ve milli ürünler denmesi gerektiğini dile getiren Sn. Koç; üretici, tüketici ve destekleyen konumundaki herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini şu sözleriyle ifade etti:  “Siber güvenlik alanında teknoloji üreten ve dünya ile rekabet edebilen Türkiye ana hedefinde; uluslararası işbirlikleri ve akabinde yerli ürünlerin globale taşınması konusunda artık üretici, tüketici ve destekleyen konumundaki herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor.”
Özellikle kritik altyapıların mukavemetini arttırmak amacıyla yapılan çalışmalar olduğunu belirten Başkan Koç, teknolojik gelişmelere ayak uydurulabildiği ölçüde güçlü olunabileceğini şu sözleriyle dile getirdi: “Teknolojik gelişmelere ayak uydurup, etrafınızdaki tehditlerden kendinizi izole edebildiğiniz ve caydırıcı bir unsur olabildiğiniz ölçüde güçlü sayılırsınız.”
Teknolojik gelişmelerin ileride şimdiye kadar görülmemiş servisleri de beraberinde getireceğinin altını çizerek kuantum teknolojilere yatırım yapılmasının zorunlu olduğunu belirten Sn. Koç; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak gelişen teknolojilerin ortaya çıkardığı siber güvenlik risklerinin yanında, bu teknolojilerin savunma amacıyla kullanılmasının oluşturacağı fırsatların da göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Başkan Koç konuşmasının sonunda; pozitif siber güvenlik yaklaşımı ile bugünden atılacak adımlar ve alınacak önlemlerin, yarının dünyasında teknolojiyi takip eden değil teknolojiye yön veren bir ülke olabilmemiz için oldukça önemli olduğunu dile getirdi.

Fotoğraf Galerisi



Önceki Sonraki