
Bu yıl pandemi sebebiyle sanal ortamda gerçekleşen TRT World Forum 2020, birçok ülkeden çok sayıda uluslararası isme ev sahipliği yaptı. "Pandemi Sonrası Dünya’da Uluslararası Düzen ve Değişen Dinamikler" başlığı altında düzenlenen forumda pandemi dışında da birçok güncel konu ele alındı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sn. Dr. Ali Taha Koç, TRT World Forum 2020’de yaptığı konuşmasında dijital dönüşüm ekonomisinde yaşanan değişimleri ve beraber çalışmanın önemini vurguladı.
Konuşmasının başında COVID-19 salgınının dijital dönüşüm ekonomisi üzerinde doğal ve doğrudan bir etkisi olduğunu açıkça gösterdiğini belirten Sn. Koç, salgın gibi öngörülemez krizler karşısında daha küresel, yaratıcı ve insan dostu sosyal inovasyon temelinde çalışarak; öngörülemez olaylar için hazır bulunulması gerektiğini vurguladı.
Başkan Koç, tüm güvenlik kriterleri ve düzenlemelerin dikkate alındığı ülkeler arası veri akışına dayanan küresel birlikte çalışabilirlik olarak açıkladığı “entegrasyonun”, birlikte çalışabilirlik ekosisteminin sürdürülebilir başarı açısından büyük önem teşkil ettiğini vurguladı. Sn. Koç dijital dönüşüm için olmazsa olmazları şu sözleriyle ifade etti: “Dijital dönüşüm; yapı taşları güvenlik, hesap verebilirlik, şeffaflık, adalet ve etik olan güvene dayalı dijital platformlar olmadan başarılı olamaz.”
Sınırlar arası veri akışları ve birlikte çalışabilirliğe destek olacak tek anahtarın açıklık olduğunu vurgulayan Sn. Koç, açık inovasyon için veri mahremiyetinin büyük önem teşkil ettiğine ve açık veride temel önceliğin verilerin ve veri kaynağının güvenilirliğinin sağlanması olduğuna değindi.
Hükümetlerin; kullanıcı verisini toplayan, depolayan ve metalaştıran dijital şirketlere bağlılıklarını azaltmak için korumacı politikaları yürürlüğe koyması için çalışmalar yapması gerektiğine değinen Başkan Koç Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri Genelgesi ile alına bazı tedbirleri ise şu şekilde sıraladı:
• Sosyal medya ve haberleşme uygulamalarına ait yerli uygulamaların kullanımı tercih edilecektir,
• Haberleşme hizmeti vermeye yetkili operatörler Türkiye'de internet değişim noktası kurmakla yükümlüdür,
• Yurtiçinde yönlendirilmesi gereken yurtiçi haberleşme trafiğinin yurt dışına yönlendirilmemesi için önlemler alınacaktır.
Sn. Koç sözlerine beraber çalışmanın önemini vurgulayarak son verdi: “Yaşam, iş dünyası ve toplumu kökten değiştiren dijital dönüşüm süreçlerini yönetmek için sürdürülebilirliğe giden yolda ortak bir vizyon tasavvur etmemiz gerekecektir.”