SAHA MBA Programı İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te Gerçekleşti

SAHA MBA Programı İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te Gerçekleşti
23 Kas 2020
Paylaş:

Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sn. Dr. Ali Taha Koç, SAHA MBA programında eğitim verdi. TÜBİTAK TÜSSİDE ve SAHA İstanbul birliğiyle düzenlenen eğitim programı üç ilde gerçekleşti. İlki İstanbul’da gerçekleşen eğitim Ankara ve Gaziantep’te de tekrarlandı. Başkan Koç’un verdiği "Türkiye'nin Dijital Dönüşüm Serüveni ve Dünyadaki Konumu" konulu eğitime birçok profesyonel katıldı.

Sn. Koç, konuşmasının başında katılımcılarla 1980’li yıllarda başlayan e-Dönüşümün ilk aşamalarından başlayarak günümüze olan sürecini detaylarıyla paylaştı. Başkan Koç, ülkemizde 2018 yılında kurulan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığında ofis başkanının kamu dijital dönüşüm lideri olarak tanımlandığını, kamu dijital dönüşüm liderinin ise kamu kurumlarının performans ve hizmetlerinin verimliliğini artırmak ve kamunun dijital dönüşümüne öncülük etmekten sorumlu olduğunu belirterek bu açıdan bakıldığında kamu dijital dönüşüm liderinin bir pozisyon değil bir fonksiyon olduğunun altını çizdi.

Başkan Koç, Dijital Dönüşüm Ofisi’nin en önemli sorumluluğunun başta kamu olmak üzere özel sektör ve toplumsal hayatın her aşamasında dijitalleşmenin sağlanması olduğunu dile getirdi.

Başkan Koç, 2008 de 22 hizmetle açılışı yapılan e-Devlet Kapısı’nda bugün 5000’in üzerinde hizmetin yer aldığını belirterek 51,5 milyon vatandaşın bu hizmetlerden yararlandığını söyledi. Bugün gelinen noktada tüm kurumların özverili çalışmasının ve koordinasyonun öneminin büyük olduğunu belirten Sn. Koç, e-Devlet Kapısı hizmetlerinin gelişimini anlatarak e-Devlet gelişmişlik endeksindeki başarıları dile getirdi: “Ülkemiz Temmuz ayı sonunda yayınlanan Birleşmiş Milletler 2020 yılı e-Devlet Gelişmişlik Endeksi’nde 193 ülke arasında, Çevrim İçi Hizmet Endeksinde 22., e-Katılım Endeksinde ise 23. sıraya yükselmiştir. Benzer şekilde, 23 Eylül tarihinde yayınlanan AB 2020 Yılı e-Devlet Endeks Çalışmaları’nda, Kullanıcı Odaklılık başlığında ülkemiz çok büyük bir başarı kaydederek 36 ülke arasından 4. sıraya yükselmiştir. Bir önceki değerlendirmede kullanıcı odaklılık başlığında 24. sırada yer alıyorduk. Endeksin genelinde 26. sıradan 13. sıraya yükselmiş bulunmaktayız.” 


Başkan Koç, konuşmasında yapay zekâ sistemlerinin gelişimine ve önemine de değindi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Büyük Veri ve Yapay Zekâ Uygulamaları Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilen beyin MR görüntüsü üzerinden tümör teşhisine ilişkin karar destek sistemi çalışmasını anlatan Sn. Koç, bu konuda verinin büyük öneme sahip olduğunun altını çizdi ve yapay zekâ alanında olmazsa olmazın Türkiye’nin verisinden değer üretebilmek, yerli ve milli yazılımlar geliştirerek topluma ve ekonomiye katkı sağlamak olduğunu dile getirdi. 

Veri güvenliği üzerine detaylı bilgiler paylaşan Sn. Koç, yerli ve milli teknolojilerin kullanımını önemsediklerini şu sözleriyle dile getirdi: “Sıfır riskli bir dijital ortam elde edilemez olsa da daha güvenli bir dijital ortam için gerekli koşulları oluşturmak, riskleri tanıtmak ve yönetmek için doğru dijital beceri ve araçları sağlamaya çalışıyoruz. Her alanda olduğu gibi, siber güvenlik alanında da yerli ve milli teknolojilerin kullanımını önemsiyor ve önceliklendiriyoruz.”

Fotoğraf Galerisi



Önceki Sonraki