Bürokrasinin Azaltılması ve Dijital Türkiye Toplantısı Gerçekleşti

Bürokrasinin Azaltılması ve Dijital Türkiye Toplantısı Gerçekleşti
17 Kas 2020
Paylaş:

Bürokrasinin Azaltılması ve Dijital Türkiye Toplantısı bugün gerçekleşti. Toplantıda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sn. Dr. Ali Taha Koç Dijital Türkiye Portali hakkında yapılan ve süregiden çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

Başkan Koç, konuşmasının başında 2008 yılında kurulan Portalin ilk günden bu yana hizmet ve kullanıcı sayılarındaki gelişmeyi değerlendirdi: “2008 yılında 22 hizmetle başlayan Dijital Türkiye Portali bugün %23.672 büyüyerek 5230 hizmeti vatandaşlarımızla buluşturuyor. Yine 2008 yılında 6990 kullanıcıya sahip olan portal yaklaşık 7300 kat büyüyerek bugün Türkiye’nin dijital kapısı haline geldi ve 51.013.801 vatandaşımız bu kapıdan hizmet alıyor.” 

Dijital Türkiye Portalinde sunulan hizmetlerin %53,5’inin “Belediyelere” %30,8’inin “Kamu Kurumlarına” %15,7’sinin ise “Özel Kuruluşlara” ait olduğunu dile getiren Başkan Koç, vatandaşların işlemlerini kolaylaştırmak için her geçen gün yeni hizmetler ekleneceğini dile getirdi. 

Sn. Koç konuşmasında Dijital Türkiye Portali üzerinden yapılan abonelik ve fesih başvuru işlemleri hakkında yürütülen çalışmaları anlattı: “Tüm Türkiye’de elektrik ve doğalgaz abonelik ve fesih işlemlerini Dijital Türkiye Portaline taşımıştık. Su abonelik sorgulama, borç sorgulama ya da fatura sorgulama hizmetleri ise 23 ilimizde kullanıma sunuldu. Yine bu yıl içerisinde 12 farklı operatör için elektronik haberleşme ve fesih işlemlerini de Dijital Türkiye Portalinde vatandaşların kullanımına sunduk.”

Başkan Koç, konuşmasında mevcut ve planlanan bütünleşik hizmetlere ait açılamalarda bulundu: “Bütünleşik hizmetler konsepti Dijital Türkiye Portalin’de “Araçlarım” ile başladı ve yoğun ilgi gördü. 9 Haziran 2020’de hizmete açılan ve kullanıcının araçlarına ait sigorta, ceza, muayene, otoyol geçişi ve borç durumu bilgilerinin görüntülenip ödeme işlemlerinin yapılmasına olanak sağlayan “Araçlarım” bütünleşik hizmeti 1 Kasım 2020 tarihine kadar 55.903.450 kez kullanıldı. Çalışma hayatını oluşturan birçok iş ve işlemin  bütünleşik bir yapıda sunulması için “Çalışma Hayatım” bütünleşik hizmetinin ve adrese dayalı tüm iş ve işlemlerin bütünleşik bir yapıda sunulması için “İkametgahım” bütünleşik hizmetinin çalışmaları da bu kapsamda devam etmektedir.”

Sn. Koç, Mart 2021’de tüm kamu kurumlarında uygulamaya alınacak olan Elektronik Yazışma Projesi 2.0 (EYP 2.0) ile kamu kurumları arasındaki resmi yazışmaların elektronik ortamda çok daha güvenli ve etkin şekilde gerçekleşeceğini söyledi.  

Başkan Koç, kamunun ortak bir dilde konuşabilmesi için gerekli olan ve çalışmaları devam eden Ulusal Veri Sözlüğü Projesinde veri sözlüğünü oluşturma aşamasına yani 3. Faza geçildiğini şu sözleriyle dile getirdi: “Kamu, kurum ve kuruluşlarının bilgi sistemlerindeki entegrasyon zorlukları, mükerrer ve çelişen verilerin olması, bilişim sistemlerinde dil birliğinin sağlanamaması ve veri sahipliğinin belli olmaması gibi birçok sorunu çözmek amacıyla Ulusal Veri Sözlüğü çalışmalarında 3.Faz’a (Kurum Bilgi Sistemlerinin Tamamının Veri Sözlüğünün Oluşturulması) geçilmiştir.”

Sn. Koç konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli sistemin, beyin MR’ından anomali tespitinde karar destek mekanizması olarak kullanıldığına değindi. Konuyla ilgili yapılan çalışmaya ait detaylı bilgiyi Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Youtube kanalında bulabilirsiniz.

Fotoğraf Galerisi



Önceki Sonraki