
Cumhurbaşkanlığı tarafından yurt dışında ve merkez teşkilatında görevli büyükelçilerin katılımıyla düzenlenen 12. Büyükelçiler Konferansı'nda Türkiye’nin Dijitalleşme Vizyonu anlatıldı. Etkinlik, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin koordinasyonuyla bu yıl çevrimiçi ortamda gerçekleşti. 149 ülkede görev yapan Büyükelçilerimizin bir araya geldiği toplantıya, yerli operatör video konferans çözümü ile dijital ev sahipliği yapıldı. Başkan Koç, konuşmasında dünyada teknolojik gelişmelerin çok süratle ilerlediğini ve her ülkeden bu gelişmeleri Büyükelçilerimizin desteğiyle takip etmenin önemine değindi.
Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, konuşmasının başında yaptığı açıklamada yerli bir operatörün uygulaması olan BİP Meet gibi video konferans uygulamalarının özellikle COVID-19 salgını nedeniyle ihtiyaca dönüştüğünü, bu alanda da alternatif olmadığı için vatandaşların yabancı menşeli uygulamalara yöneldiklerini dile getirdi. Sn. Koç, açık kaynak kodlar kullanılarak Türk mühendisler tarafından geliştirilen BİP Meet uygulaması ile ihtiyacın artık yerli çözümler ile karşılanacağını böylece Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalacağının altını çizdi. Hem internet tarayıcısı hem de masaüstü uygulaması üzerinden erişilebilecek olan video konferans uygulaması BİP Meet için Sn. Koç, uygulamanın rakiplerine üstünlük sağlayacak fark yaratan özellikleri olduğunu da belirtti. “BİP Meet ile tüm kullanıcılar ayda ücretsiz 50 adet 1’er saatlik toplantı yapabilirler. Yine benzer uygulamalar 100 kişiye kadar katılım sunabilirken BİP Meet ile 160 kişilik toplantılar düzenlenebilmekte.”
Başkan Koç verinin Türkiye’de kalmasının önemine değinerek, Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Savunma Bakanlığı gibi ülkemizin kritik verilerini tutan kurumlara özel ayrıştırarak ve/veya uygun görülmesi durumunda kurumlara ait veri merkezleri ve sunucularında tutulmasını sağlayarak, kuruma özel BiP Meet hizmeti de verileceğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin koordinasyonuyla bu yıl ilk kez karma bir yapıda gerçekleştirilen Dışişleri Bakanlığı Büyükelçiler Konferansı’nda Türkiye’nin Dijitalleşme Vizyonu paylaşıldı. Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında yurt dışındaki büyükelçiler yerli operatör video konferans uygulaması üzerinden, merkezdeki büyükelçiler ise Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden konferansa katılım gösterdi. Etkinlikte Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, teknolojiyi sadece tüketen değil üreten bir Türkiye olmak için atılan adımlar ve milli teknoloji hamlesiyle hayata geçirilen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Sn. Koç konuşmasının başında Dijital Dönüşüm Ofisi’nin temel amacının dijital teknolojilerin kullanımı ve geliştirilmesi yoluyla, ekonomik ve sosyal refahın artırılmasına yönelik, insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında bütüncül bir dönüşümü gerçekleştirmek olduğunu belirtti. Sn. Koç sözlerinin devamında iş birliği içerisinde olmanın önemine vurgu yaptı. “Dijital Dönüşüm alanında ülkemizdeki koordinasyon birimi olarak, sizlerle yakın işbirliği içerisinde çalışmamız büyük önem arz etmektedir.”
Başkan Koç, COVID-19 salgınının, dijital teknolojilerin kullanımının, telekomünikasyon altyapısının ve e-Devlet Kapısının ne denli önemli olduğunu bize bir kez daha hatırlattığının altını çizdi. Koç, “Bu süreçte iş sürekliği ve esnekliğinin sağlanması amacıyla dijital hizmetlerin sunumu ve kullanımı her zamankinden daha fazla önem kazanmıştır. Vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu işlemlerin birçoğunu e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilmeleri, COVID-19 ile mücadelede sosyal izolasyonun sağlanmasında çok önemli bir rol oynamıştır. Artık dijital hizmet sunumu denilince aklımıza gelen ilk şey e-Devlet Kapısı oluyor.” Başkan Koç e-Devlet Kapısı’yla ilgili yaptığı açıklamada, Dijital Dönüşüm Ofisi olarak sadece e-Devlet Kapısı'nda sunulan hizmetlerin sayısının artırılmasına yönelik çalışmalara değil, aynı zamanda hizmet kapsamının genişletilmesi, bütünleşik hizmetlerin dijital ortama aktarılmasına da hız verildiğini dile getirdi.
Ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz!
Sn. Koç, ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz diyerek Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonunda sürdürülen çalışmalar neticesinde ülkemizin uluslararası endeks çalışmalarında çok büyük başarılara imza attığını dile getirdi. “Ülkemiz Temmuz ayı sonunda yayımlanan Birleşmiş Milletler 2020 yılı e-Devlet Gelişmişlik Endeksinde 193 ülke arasında, Çevrim İçi Hizmet Endeksinde 22., e-Katılım Endeksinde ise 23. sıraya yükselmiştir. Benzer şekilde, 23 Eylül tarihinde yayımlanan “AB 2020 Yılı e-Devlet Endeks Çalışmaları”nda, Kullanıcı Odaklılık başlığında ülkemiz çok büyük bir başarı kaydederek, 36 ülke arasından 4. olmuştur.”
COVID-19 salgını ile birlikte hız kazanan dijitalleşme sürecine bağlı olarak veri üretiminin ve kullanımının her geçen gün arttığına değinen Sn. Koç, Kamu sektöründe veriye dayalı bir kültür oluşturmak amacıyla, kamu kurumlarımızın tüm verilerine ilişkin standart ve tanımlamaların yer alacağı Ulusal Veri Sözlüğü (UVS) çalışmalarının başlatıldığının altını çizdi.
Verinin değere dönüşmesi ancak yerli ve milli bir anlayışla mümkündür.
Verinin değere dönüşmesinde kullanılan önemli araçlardan birisinin de yapay zekâ olduğuna değinen Sn. Koç, bu dönüşümün ancak yerli ve milli bir anlayışla mümkün olabileceğini dile getirdi. Sn. Koç, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi hazırlık çalışmalarına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte devam etmekte olduğunu söyledi ve geliştirilen projeleri anlattı. “Gazi Üniversitesi ile birlikte yapay zekâ algoritmaları ile MR görüntülerinin saniyeler içinde değerlendirilmesine imkân sağlayan Türk Beyin Projesi’ni geliştirdik. Yapılan çalışma Gazi Hastanesi sistemine entegre edilerek doktorlara destek vermesi sağlanmıştır. Yapay Zekâ sistemimiz artık gerçek hastaların tanılarında kullanılabilmektedir. Bu yönüyle hayata geçmiş ülkemizdeki ilk proje olup; doktorların yerini almak yerine, doktorların işlerini kolaylaştırmak adına hizmete sunulmuş bir karar destek sistemi vazifesi görmesi planlanmıştır. Yapay zekâ konusunda da uluslararası kurumsal işbirliklerine hazır olduğumuzu belirtmek isterim.”
Verinin güvenliği bizim için sınırlarımızın güvenliği kadar önemli ve önceliklidir.
Başkan Koç, verinin artık dünya ekonomisine yön verdiğini ve veri güvenliğinin sınırların güvenliği kadar önemli olduğunu, bu konuyla ilgili de Dijital Dönüşüm Ofisi’nin yapmış olduğu çalışmalara değindi. “Ancak, siber güvenlikte yeterli olgunluğa erişmenin en önemli bileşenleri olan insan, teknoloji, organizasyonel yapı ve yasal düzenleme, boyutlarının her birinde atılacak doğru adımlarla dijital çağın yıkıcı etkilerinden uzak durmak mümkündür. Bu çerçevede, kamu kurumları ve kritik altyapı hizmeti veren işletmelerce uyulması gereken “Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi”ni 27 Temmuz 2020 tarihinde yayımladık.” Sn. Koç, siber güvenliğin en zayıf halkasının insan olduğuna dikkat çekerek en zayıf halkayı güçlendirmeden, siber güvenlik alanında başarılı olunamayacağına şu sözleriyle vurgu yaptı. “Bu halkayı güçlendirmenin yolu da, siber güvenlik bilincine sahip bireyler yetiştirmekten geçiyor. Bu alanda 81 İl’de 81 Siber Kahraman Projesi, siber güvenlik eğitimleri, Hack İstanbul ve Hack Zeugma gibi yarışmaları, Dijital Tayfa çizgi filmi, kamu spotları ve sosyal medya paylaşımları ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte düzenlediğimiz Siber Zekâ Bilgi Yarışması ile de ilkokul, ortaokul ve lise kademesindeki öğrencilerimizin siber farkındalık düzeylerini artırmayı hedefliyoruz.”
Konuşmasında Türkiye’nin dijital dönüşümü için atılan adımlara da dikkat çeken Dr. Ali Taha Koç, “Hedefimiz Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından belirlenen amaç, politika ve stratejilere uygun olarak Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etmek. Başlattığımız milli teknoloji hamlesi ile bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz. Bugün burada bu etkinliğimizi Türk mühendislerinin geliştirdiği bir uygulama üzerinden çevrimiçi izleyebiliyor olmamız bile dijitalleşen Türkiye vizyonuyla geldiğimiz noktaları açıkça ortaya koyuyor. Bilginin ve teknolojinin sunduğu imkanları, ülkemizin ve milletimizin hedefleriyle harmanlayarak, özel ve kamu ayrımı yapmadan tüm kurumlarımızı bu büyük dönüşüme hazır hale getirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Bu toplantının gerçekleşmesinde sundukları teknolojik destek ile katkı sağlayan yerli operatörümüze ve yöneticilerine teşekkür ederiz” diye konuştu.