Başkan Koç, Türkiye’nin Dijital Dönüşümünü Anlattı

Başkan Koç, Türkiye’nin Dijital Dönüşümünü Anlattı
30 Haz 2020
Paylaş:

Başkanımız Sn. Dr. Ali Taha Koç, TUSAŞ “Yüksektekiler” söyleşisinde dijitalleşen dünyada Türkiye’nin dijital dönüşüm stratejisi üzerine yaptığı konuşmasında; hayatımızın her aşamasına dokunan dijital teknolojilerin, yaşamın yeniden şekillenmesinde ne tür bir etkiye sahip olduğunu ölçebilmenin ve yorumlayabilmenin önemini vurguladı. 

Başkan Koç, Dijital Dönüşüm Ofisi olarak uzun vadeli bir dijital dönüşüm stratejisi üzerinde çalışıldığını; çıkarılacak yol haritası ile dijitalleşmenin sağlık, güvenlik, istihdam, çevre gibi sosyal etkenler üzerindeki etkisini ölçmeyi hedeflediklerini dile getirdi. 

Dijital platformların artık birbirine bağlanarak ekosistemler oluşturduğuna değinen Koç, yeni çağ dijital teknolojilerinin önemine şu sözleriyle değindi: "Yeniçağ dijital teknolojilerinin, ekonomiyi büyütme ve toplumu daha refah ve iş birlikçi yapma potansiyeli vardır. Öyle görünüyor ki dijital dönüşümün en önemli yönlerinden biri, dijital platformlar ile birbirine bağlı ekosistemlerin oluşturulması olacaktır." 

Konuşmasında dijitalleşme ile yeni oyun ve oyuncuların pazara girdiğini, ürün ve hizmetlerin çeşitlendiğini ve yeni dijital pazar ekosistemlerinin oluştuğunu dile getiren Sn. Koç, platform ekonomisinde başarılı olmak için iş birliğine dayalı bir yaklaşımın önemli olduğunu vurguladı. Tüm bu iş birliklerinde verinin çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Sn. Koç, üzerinde çalışılan açık veri portalinin önemine şu sözleriyle değindi: “Açık verilerin kullanımını korumak ve teşvik etmek için devlet garantisinde açık veriye ihtiyacımız olduğunu biliyoruz, kamu tarafından üretilen verilerin herkes tarafından ücretsiz kullanılabilmesine yönelik ‘Ulusal Açık Veri Portalı’ yapım çalışmalarını sürdürüyoruz.” 

Başkan Koç, dijital dönüşüm yaşanırken diğer bir yandan da bu dönüşüm içerisinde güven, hesap verebilirlik, şeffaflık, denetlenebilirlik, adalet ve etik yapı taşlarını içeren dijital platformlarla hayat bulmasının önemini vurguladı. 

Özellikle e-Devlet Kapısı hizmetlerinin giderek artması ve pandemi döneminde yaşanan yoğun kullanımlarına değinen Sn. Koç; e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısının 48 milyonu aştığını, 2019 yılı giriş sayısı olan 1,2 milyara 2020 yılının ilk 6 ayında ulaşıldığını, bazı hizmetlerin kullanımının ise COVID-19 öncesine kıyasla 10 kat arttığını vurguladı. Yine pandemi sürecinde özellikle vaka sayıları hakkında yoğun bilgi kirliliğinin yaşandığına dikkat çeken Sn. Koç, bu süreçte Türkiye ve dünyada korona vakalarını anlık takip ve analiz etmek için Dijital Dönüşüm Ofisi iç kaynaklarıyla kısıtlı sürede corona.cbddo.gov.tr sitesinin tamamlandığını ve bugüne kadar 1,6 milyon tekil kullanıcı tarafından ziyaret edildiğini söyledi. 

Ülkemizin gelişmesi açısından verilerimizin korunmasının ve saklanmasının önemine değinen Başkan Koç, yerli ve milli üretimin önemini şu sözleriyle vurguladı: “Bizim için öncelik, ülkemizin verisinin ülkemizde kalmasıdır. Bu kapsamda yerli konferans yazılımlarının, Başkanlığımız tarafından desteklenerek dünyada markalaşacak ürünlere dönüştürülmesi hedeflenmektedir.” 

Konuşmasının sonunda güçlü ekonomiler için güçlü teknolojilerin önem kazandığı bir çağ başladığını belirten Sn. Koç; bugünden alacağımız önlemler ve atacağımız adımların, yarının dünyasında teknolojiyi takip eden değil teknolojiye yön veren bir ülke olabilmemiz için oldukça önemli olduğunu dile getirdi.


Önceki Sonraki