
Başkanımız Sn. Dr. Ali Taha KOÇ bu yıl 5. si düzenlenen Kamu Bilişim Dijital Zirvesi’nde yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye ve diğer ülkelerin COVID-19 sürecindeki çalışmalarını değerlendirdi.
KOÇ, dijital teknolojiler sayesinde salgının kontrol altına alınması için sürekli olarak e-Devlet Kapısı’na katma değeri yüksek yeni hizmetlerin eklendiğini ve e-Devlet Kapısı'nda 47.5 milyon kullanıcı, 660 kuruma ait 5059 hizmet sayısına ulaşıldığını belirtti. Konuşmasında, COVID-19 salgınıyla mücadelede e-Devlet Kapısı’nın rolüne kullanım sayılarındaki artış ile dikkat çekti. "2020 yılının ilk dört ayında e-Devlet Kapısı’nın kullanımı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %60 oranında, kullanıcı sayısı ise 2 milyondan fazla artış gösterdi." Konuşmasının devamında KOÇ, bu dönemde ücretsiz maske başvuruları, seyahat izin belgesi, pandemi sosyal destek ön başvuru formu, Tüketici Hakem Heyeti başvurusu, Nüfus Müdürlüklerine gitmeden adres değişikliği gibi birçok hizmetin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabildiğini dile getirdi.
Dijital Dönüşüm Ofisi’nin pandemi sürecinde yaptığı çalışmalara da değinen KOÇ, yaşanılan COVID-19 sürecinden halkı doğru bilgilendirebilmek için Türkiye ve dünyanın nasıl etkilendiğine dair verileri güvenilir bir Türkçe siteden takip ve analiz edebilmek amacıyla http://corona.cbddo.gov.tr sitesinin hizmete sunulduğunu aktardı.
KOÇ, konuşmasında ülkemizin verisinin ülkemizde kalmasının öncelik olduğuna değinerek, bu kapsamda yerli konferans yazılım çalışmalarının başlatıldığını ve Ofis tarafından desteklenerek dünyada markalaşacak ürünlere dönüştürülmesinin hedeflendiğini belirtti.
Yapılan yapay zekâ çalışmalarına konuşmasında yer veren KOÇ, Dijital Dönüşüm Ofisi olarak, pandeminin etkisinin azaltılması, virüsün tedavisi ve toplumun konu üzerinde bilgilendirilmesi amacıyla, sağlık çalışanları ve üniversitelerle yapay zekâ destekli yenilikçi çözümler üzerinde çalışıldığını söyledi.
Ülkemizin verisinin ülkemizde kalması ve veri mahremiyeti konularında da konuşan KOÇ, bu alanda ilk referans doküman olan ve Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı koordinasyonunda hazırlanan “Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi”nin yayımlanma aşamasında olduğunu açıkladı.
Konuşmasının sonunda KOÇ, güçlü ekonomiler için güçlü teknolojilerin önem kazandığı bir çağın başladığını vurgulayarak, teknolojiye yön veren bir Türkiye için dijital geleceğin inşasında tüm paydaşlarla işbirliği içerisinde çalışma arzusunda olduğunu belirtti.