Dijital İşlemlerde Büyük Artış

Dijital İşlemlerde Büyük Artış
31 Mar 2020
Paylaş:

Son dönemde yaşadığımız KOVID-19 virüs salgını nedeniyle birçok vatandaşımız evinde kalarak virüsün yayılımına engel olmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sn. Dr. Ali Taha KOÇ tarafından yapılan açıklamaya göre vatandaşlarımızın evde kalmaları dijital hizmetlerin kullanımını artırdı. e-Devlet Kapısından sunulan 5000’den fazla hizmet ile birçok işlem evden yapılmaya başlandı.

e-Devlet Kullanımında Rekor

Koç, dijital kamu hizmetlerinin en büyük platformu durumundaki e-Devlet Kapısı kullanımında rekor artışlar yaşandığını vurguladı. Yapılan açıklamada e-Devlet Kapısı’nda yapılan işlemlerle ilgili son iki ayın verileri karşılaştırılarak en çok kullanılan hizmetler sıralandı.

Buna göre öğrencilerin derslerine dijital ortamda devam etmesini sağlayan, öğretmen ve velinin buluşabildiği platform Eğitim Bilişim Ağı için e-Devlet Kapısı üzerinden (EBA) Şubat 2019’da 25.186 sorgulama yapılırken Mart 2020’de bu sayı 30 kat artarak 766.491 sorgulamaya yükseldi.

Diğer taraftan geçtiğimiz iki ayın (Şubat-Mart) karşılaştırmasına göre vatandaşlarımız tarafından e-Devlet Kapısı üzerinden en çok sorgulanan hizmetler şu şekilde;

-    TÜRKSAT Şebeke Sorgulama Hizmeti Şubat ayında vatandaşlarımız tarafından 2229 kez sorgulanırken Mart ayında artış göstererek 37.684 kez sorgulandı.
-    Şubat ayında 132.368 kez sorgulanan Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi ise Mart ayında 598.565 kez vatandaşlarımız tarafından sorgulandı.
-    Tapu bilgisi Şubat ayında 20.669 kez sorgulanırken Mart ayında 64.298 kez sorgulandı.
-    Doğal gaz abonelik sözleşmesi ise Şubat ayında 5069 kez sorgulanırken Mart ayında üç kat artarak 15.368 kez sorgulandı. 

Sosyal Destek Başvurusu üçe katladı

Koç, vatandaşlarımızın sosyal destek için başvuru ve takiplerini e-Devlet Kapısı üzerinden yapmaya başladığını ifade etti. Konuşmasının devamında Şubat ayında 87.789 kez sorgulanan Alo 183 Sosyal Destek Başvuru ve Takibi Hizmetinin Mart ayında artış göstererek 245.861 kez sorgulandığını ve yaklaşık üç kat arttığını belirtti.

Reçete ve Rapor Sorgulama iki kat arttı

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç; rapor geçerlilik sürelerinin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca ikinci bir duyuruya kadar uzatıldığını belirterek, vatandaşlarımızın reçete, ilaç ve rapor bilgilerine e-Devlet’ten ulaşabileceklerini vurguladı. Vatandaşların sosyal mesafelerini koruyarak ve evde kalarak bu hizmetten dijital ortamda yararlanmayı tercih ettiğini dile getiren Koç, e-Devlet Kapısı üzerinden Şubat ayında 1.182.775 kez sorgulanan İlaç Kullanım Süresi hizmetinin Mart ayında 2.002.972 kez sorgulandığını açıkladı.

Küresel salgın nedeniyle evde kalan vatandaşlarımıza teşekkür eden Koç, gençlere de seslenerek aile ferdi yaşlı bireylerin e-Devlet kapısı kullanmaları sırasında onlara yardımcı olmaları tavsiyesinde bulundu. 

Koç, konuşmasında pandemiden özellikle yaşlıların, şeker, kalp ya da kronik hastalığı olanların daha çok etkilendiğine dikkat çekerek, evde kalmanın, sosyal ortamlardan uzak durmanın ve dijital hizmetlerden yararlanmanın önemine değindi. 

Geçen bu zorlu süreçte Dijital Dönüşüm Ofisi olarak e-Devlet Kapısı üzerinden verilen hizmetlerin daha çok kullanılmasını tavsiye ettiklerini belirten Koç sözlerine şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızın işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmesi için var gücümüzle çalışıyor ve ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hizmetleri e-Devlet Kapısı’na ekliyoruz. Bu süreçten milletçe dayanışma halinde olup, sosyal mesafelerimizi koruyarak ve daha çok dijitalleşerek çıkacağız.”
 


Önceki Sonraki