
Başkanımız Sn. Dr. Ali Taha Koç Tuzla Belediyesi Diji Aile programı sertifika töreninde gençlerle bir araya geldi. Koç, gençlerle yapay zekâ, 5G ve siber güvenliğin önemi hakkında bilgiler paylaştı.
Sözlerinin başında dijitalleşme ve teknolojinin günlük hayatımızdaki yerine değinerek, “Dijital Dönüşümün” sadece teknoloji olmadığını dijital teknolojilerin kullanımı ve geliştirilmesi yoluyla, ekonomik ve sosyal refahın artırılmasına yönelik, insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında gerçekleştirilen bütüncül dönüşümü ifade ettiğini dile getirdi.
Konuşmasında gençleri meslek seçimlerinde daha dikkatli olmaları yönünde uyaran Koç, önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde mevcut mesleklerin %14’ünün kaybolabileceğini %32’sinin ise radikal olarak değişebileceğini ve bu değişimde yapay zekanın öncü olacağı belirtti.
Her verinin konuştuğunu ve bir şeyler söylediğini, yapay zekâ için de en önemli şeyin veri olduğunu ifade eden Koç, doğru çıkarım yapabilmek için en önemli unsurun verinin doğru etiketlenmesi gerektiğini vurguladı. “Yapay zekâ için önemli olan verinin düzgün etiketlenmesi ve verinin doğruluğudur. Veriniz kömür olsa bile, doğru etiketlendiğinde elmasa dönüşür.”
Koç gençlere, yapay zekânın çıkarımlarının önem kazandığını, yapay zekânın manipüle edilmesinin de sorunlara yola açacağı örneklerle anlattı. Sorunları önlemek için ise daha güvenilir yapay zekâ sistemleri üzerine çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi.
Koç, siber saldırılar hakkında da gençleri uyardı. Siber alanın sürekli büyüdüğüne, saldırıların da artık eskisi gibi bilinçsiz olmadığına dikkat çekerek, devletlerin ve büyük organizasyonların işin içinde yer aldığını ve artık ülkelerin hedef alındığını dile getirdi.
Verinin günümüzde çok değerli olduğuna ve artık birçok verimizin cep telefonunda depolandığı için saldırganların hedefi haline geldiğine dikkat çeken Koç, hassas ve kıymetli bilgilerin internet üzerinden paylaşılmasının birçok riski beraberinde getirdiğini bunun için de ciddi önlemlerin alınması gerekliliğini vurguladı.
Bazı mobil oyunların fotoğraflarınıza, diğer dosyalarınıza, mikrofonunuza, tarayıcı geçmişinize ve bluetootha kadar birçok alanda erişim izni istediğini söyleyen Koç, legal market dışında indirilen uygulamaların kişisel verileri kolayca ele geçirebileceğini ve siber zorbalık faaliyeti olarak kullanılabileceğini dile getirdi.
Koç konuşmasında siber saldırıların her geçen gün çeşitlendiğini ve daha da kolaylaştığını da dile getirdi. Sıklıkla kullanılan bankacılık, sosyal medya, online alışveriş siteleri gibi birçok alanın siber saldırganların tehditleri altında olduğunu belirten Koç, birçok web sitesi ve mobil uygulamanın güvenlik zafiyeti içerdiğini ve en zayıf halka olan bireyin bu konuda daha da bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.
Siber güvenlik kültürünün kazanılması için çalışmaların devam ettiğine ve siber güvenlik uzmanlarının yetiştirilmesi konusunda önem gösterildiğini dile getiren Koç, bu konuda gençlere ihtiyacın olduğunu dile getirdi. “Siber güvenlik alanında yetişmiş eleman sayısının çok az olması hem kamu kurumlarının hem de özel sektördeki firmaların siber tehditlere karşı savunmasız kalmalarının altında yatan en temel sebeplerden biridir. Yalnızca siber zafiyetleri tespit edecek değil, siber güvenlik ürünlerinin geliştirilmesinde ve bu ürünleri yönetilmesinde rol alacak gençlere ülke olarak ihtiyacımız var.”
Koç, 2018 ve 2019 yıllarında dünya çapında birçok siber kahramana ev sahipliği yapan “Hack Istanbul” yarışmasında yeni yeteneklerin sektöre kazandırıldığını, bu sene Gaziantep’te yapılacak “Hack Zeugma” yarışmasının da hem sektöre hem de birçok gencimize faydalı olacağını dile getirdi.
4G teknolojisinin insanlar için, 5G teknolojisinin ise nesneler için yapılmış son teknoloji olduğunu belirten Koç, artık ameliyatların uzaktan yapılabildiği, her nesnenin birbiriyle bağlantı sağlayacağı, insansız karanlık fabrikaların olacağı bir döneme girdiğimizi söyledi. Sözlerinin sonunda gençleri, dijital geleceğimizi beraber inşa etmeye davet etti.