
Dijital Türkiye ve Bürokrasinin Azaltılması 2020 yılının ilk toplantısı 24 Şubat’ta gerçekleşti. Toplantıda Başkanımız Sn. Dr. Ali Taha Koç yapılan ve süre giden çalışmaları detaylarıyla anlattı.
Konuşmasının başında Birleşmiş Milletler tarafından üye ülkelerin e-Devlet gelişmişlik düzeyini belirlemek için yapılan çalışmadan bahseden Koç, ülkemizin sıralamadaki yükselişine dikkat çekti. “Ülkemiz, 2018 yılı değerlendirmesinde, 193 ülke arasında 68. sıradan 53. sıraya yükselmiştir.”
Koç, toplantıda yaptığı konuşmasında Dijital Türkiye Versiyon 1.1’in tamamlanması ile beraber yapılan gelişmelere yer verdi. Buna göre;
● Dijital Türkiye Versiyon 1.1 ile vatandaşa 399, iş dünyasına 465 ve kamuya 334 olmak üzere ilave 1.198 hizmetin Dijital Türkiye Portalinden sunuldu.
● 2019 yılsonu itibarıyla Dijital Türkiye Portalinden sunulan hizmet sayısı toplam 5.170’e; bunları sunan kurum sayısı 640’a; kullanıcı sayısı ise 45 milyona ulaştı.
● Dijital Türkiye Portali 1 milyar giriş hedefini aştı. 2019 yılsonu itibarıyla toplamda 1 milyar 180 milyon kez giriş yapıldı.
● Dijital Türkiye kapsamında belge değil beyanı esas alan sıfır belge politikası doğrultusunda, Dijital Türkiye Portalinden sunulan hizmet başına ortalama 3,8 belge sayısı, 2019 yılsonu itibarıyla 0,31’e düşürüldü.
● 81 ilimizdeki elektrik ve doğalgaz aboneliklerinde başvuru ve fesih işlemleri 2019 yılsonu itibarıyla Dijital Türkiye Portalinden yapılır hale getirildi. Su abonelik işlemleri 19 il için Dijital Türkiye Portalinden sunuldu. 2020 yılı sonunda 81 ilde sunulması hedefleniyor.
● Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) entegrasyonu devreye alınıp, özel sektörün ihtiyaçlarına yönelik 30 hizmet iş dünyasının kullanımına açıldı.
● Veri mimarisi çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor.
Ulusal Veri Sözlüğü Sisteminin kurulmasıyla birlikte kamuda mükerrerlik arz eden verilerde veri sahipliğinin belirlenmesi ve verinin standartlaştırılması çalışması başlatıldı.
● Kasım 2019 itibarıyla kurum çalışanlarına veri sözlüğü eğitimleri verildi, Dijital Dönüşüm Ofisi bünyesinde oluşturulan Ulusal Veri Sözlüğü yardım masası kuruldu.
● Dijital Türkiye Portali üzerinden tüm bilgilere tek bir sayfadan ulaşılabilen ve herhangi bir yeni bilgi ve belge ibrazını gerektirmeyen bütünleşik hizmetlerden katma değeri yüksek olanların vatandaşların kullanımına sunulması hedefler arasına alındı.
● Portaldeki “Araçlarım” sayfası, bu anlamda yakın bir zamanda kullanıma alınacak hizmetlerin ilki olacak olup, vatandaşlar araçlarına ait vergi borcu, trafik cezası, muayene, OGS, HGS ve sigorta bilgileri gibi farklı kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm bilgilerine tek bir sayfa üzerinden erişilebilecek.
Toplantıda Dijital Türkiye üzerinden Bakanlıklara ait 2019 yılında en çok kullanılan hizmetler de paylaşıldı. Listeye göre;
● Milli Savunma Bakanlığının “MSB Kurum Ortak Servis Paylaşımı”,
● Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının “Dolu Konteyner Brüt Ağırlık Bilgi Sistemi Servis Paylaşımı”,
● Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “4A Hizmet Dökümü Sorgulama”,
● Adalet Bakanlığı’nın “Dava Dosyası Hizmeti”,
● Hazine ve Maliye Bakanlığının “Vergi Borcu Sorgulama”,
● İçişleri Bakanlığının “Araç Plakasına Yazılan Ceza Bilgileri”,
● Tarım ve Orman Bakanlığının “Çiftçi Kayıt Sistemi”,
● Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Tapu Bilgileri Sorgulama”,
● Milli Eğitim Bakanlığının “Ücretli Öğretmenlik Başvurusu”,
● Ticaret Bakanlığının “Sahibi/Ortağı Olduğum Ticari İşletme veya Şirketler”,
● Gençlik ve Spor Bakanlığının “Burs / Öğrenim Kredisi Başvurusu”,
● Sağlık Bakanlığının “e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”,
● Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının “e-Maden”,
● Kültür ve Turizm Bakanlığının “Yüksek Lisans Burs Başvurusu ve Sonuç Takibi”,
● Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılımcı Başvurusu”,
● Dışişleri Bakanlığının “Turna Proje Başvuru Takip Sistemi”, en çok kullanılan hizmetler oldu.
2020 yılı çalışmalarına da değinen Koç, 2020 yılında Dijital Türkiye çalışmalarının başında, karar vericilerin veriye dayalı olarak karar almasını sağlayacak 7/24 verilere erişebileceği raporlama sisteminin hayata geçeceğini belirtti.
Koç, Dijital Türkiye hizmetlerinin ve bunları sunan kurumların performanslarını ölçmek ve raporlamak amacıyla, veriye dayalı performans takip sistemi olarak “Dijital Türkiye Performans Sisteminin” geliştirildiğini ve pilot çalışmalarının başlatıldığını dile getirdi. Koç ayrıca, sistem sayesinde, Bakanlıklar ile ilgili tüm kurum ve kuruluşların Dijital Türkiye Portali üzerinde sunulan hizmetlerinin, kurumları tarafından taahhüt edilen sürelerde tamamlanıp tamamlanmadığının takibi, Bakanlık/Kurum/Birim bazında yapılabilir hale geleceğinin bilgisini verdi.
“Tek Durak Hizmet Noktası” çalışmasının da önümüzdeki günlerde pilot çalışmalarına başlayacağını dile getiren Koç, bu hizmet ile vatandaşların kamu hizmetlerini şahsen fiziki mekânlarına giderek tek bir noktadan alabileceklerini dile getirdi. “Bu sayede vatandaşlarımız, farklı işleri için onlarca kuruma gitmek zorunda kalmayacak, tüm iş ve işlemlerini tek bir noktada ve tek bir kişi ile daha rahat halledebilecektir. Bu, Türkiye’de kamu hizmetlerinin vatandaşa sunumunda yeni bir devrimdir. Uygulamaya aldığımızda, bürokrasinin nasıl azaldığına vatandaşlarımız da bizzat şahit olacaklardır.”