Siber Savaş ve Güvenlikte Yeni Nesil Teknolojiler Savaşların Seyrini Değiştirebilir

Siber Savaş ve Güvenlikte Yeni Nesil Teknolojiler Savaşların Seyrini Değiştirebilir
21 Kas 2019
Paylaş:

T.C. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sn. Dr. Ali Taha Koç “4. Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı”na katıldı. Konuşmasının başında verinin önemine dikkat çekerek, dijitalleşen dünyada devletlerin gücünün artık elde ettikleri veri ve bu veriden anlamlı çıkarımlar yapabilmeleri ölçüsünde olduğuna değindi.

Toplumların hayatına yön verebilme potansiyeli bulunan verilerin dijital ortama taşınması,  siber tehdit ve saldırıların doğasını değiştirdiğinin altını çizen Koç, artık savaşları başlatacak ilk merminin dijital ortamdan atılmasının kuvvetle muhtemel olacağını, söyledi.

Koç, geçmişte daha sade yöntemler ile basit amaçlar ve düşük yetkinlikte kişiler tarafından gerçekleştirilen siber saldırıların, artık devletler düzeyinde, otomatize edildiğini, bunun nedenin ise bir ülkeye karşı stratejik koz elde etmekle doğrudan ilişkisi olduğunu ifade etti.  

Ülkelerin sınırları gibi verilerinin de korunması gerektiğini, sınır güvenliğinin yabancı askerlere emanet edilmesi örneği üzerinden anlatan Koç, siber güvenliğin ulusal güvenlik için ayrılmaz ve en önemli bileşeni olduğunu söyledi.
Siber savaşların geleneksel savaşlara kıyasla mekandan bağımsız olduğuna dikkat çeken Koç, çalınan ve değiştirilen verilerin sosyal mühendislik teknikleri ile kaos ortamı oluşturmak için kullanıldığını, bu şekilde toplumsal düzenin bozulmasının hedeflendiğini belirtti.

Koç geleceğin savaşlarının, yapay zekâ ile çalışan sistemlerin kontrolünde nesneler arasında geçebileceğini şu sözleriyle tamamladı. “Belki yakın bir gelecekte savaşan nesnelerin interneti kavramından bahsediyor olacağız. Çok yakın bir tarihte, büyük orduların birkaç bilgisayar veya birkaç kişi karşısında yenilgiye uğraması kaçınılmaz hale gelecektir.”

T.C. Dijital Dönüşüm Ofisi olarak küresel çapta kullanılan siber güvenlik ürünlerinin yerini alabilecek kaliteli, rekabetçi, yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesi çok önemli olduğunu, bunun için de nitelikli eleman işgücüne ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Koç, T.C. Dijital Dönüşüm Ofisi olarak yaptıkları projelerden bahsetti.

“Dijital Dönüşüm Ofisi, 81 İlde 81 Siber Kahraman projesi kapsamında “Siber Güvenlikte Millî Ruh” sloganıyla yola çıkarak, Türkiye genelinde siber güvenlik alanında düzenlenen etkinliklerle, yetenekli gençlerimizi ülkemizin yarınlarına hazırlamak amacıyla çalışmalar yürütmektedir. Yine, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi himayelerinde ulusal siber güvenlik farkındalığını geliştirmek ve yeni yetenekleri sektöre kazandırmak amacıyla dünya çapında binlerce hacker’a kapılarını açan bir yarışma olan HackIstanbul CTF yarışmaları düzenlenmektedir.”

Konuşmasının sonunda akıllı saldırıları püskürtmek için daha akıllı yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Koç, yeni nesil teknolojilerin savaşların seyrini değiştirebileceğini şu sözleri ile vurguladı. “Yapay zekâlı akıllı İHA'lar ve robotik sistemler başta olmak üzere yenilikçi teknolojilerle yürütülen istihbarat faaliyetleri, yeni nesil savaşların seyrini değiştirecek kabiliyete sahiptir.”  

Fotoğraf Galerisi



Önceki Sonraki