Vizyoner’19 da Dijital Gelecek Konuşuldu

Vizyoner’19 da Dijital Gelecek Konuşuldu
27 Kas 2019
Paylaş:

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Vizyoner’19 Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN’ın da katılımıyla bugün başladı. Zirvenin bu yılki konusu “Dijital Gelecek” olarak belirlendi. Türkiye’nin önde gelen iş insanları, akademisyenleri ve uzmanlarının katılımıyla gerçekleşen zirvede güncel teknolojik çalışmalar ile birlikte gelişen teknolojinin sosyal ve ekonomik değişimleri ele alınıyor. Bu kapsamda T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sn. Dr. Ali Taha Koç Türkiye’nin teknoloji hamlelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Teknolojik söz sahipliğinin önemini açısından toplumsal düzeyde bir farkındalık oluşturmak için zirvede; ”Dijital Ekonomi ve Paranın Geleceği”, “Küresel Pazarda Milli Sanayi ve Üretim” ,“Ticaretin Dijital Ekosistemi”, “Geleceğin Şehirleri ve Kaynakları”, “Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye” ile ‘’Dijital Gelecekte Değerlerimiz’’ konuları 6 farklı oturumda gündeme taşınıyor.
Koç konuşmasının başında MÜSİAD’ın insan odaklı, katma değeri yüksek ve milli üretim vizyonuyla Dijital Dönüşüm Ofisimizin vizyonunun benzerlik gösterdiğine değindi. Bu doğrultuda ülkemizde dijital teknolojilerin kullanımı ve geliştirilmesi yoluyla ekonomik ve sosyal refahın artırılmasına yönelik insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında bütüncül bir dönüşüm gerçekleştirmeye çalışıldığını söyledi.

Dünya Bankası verileri kullanılarak yapılan ülkeler arası karşılaştırmalarda dijital teknolojilerin yaygınlaşması ile ekonomik büyüme arasında pozitif bir ilişki olduğunu söyleyen Koç, 2018 yılının en değerli 100 markasının ilk 10 sırasında, neredeyse hepsinin teknoloji odaklı şirketler olduğuna dikkat çekti.

İnternet veri akışının her geçen gün arttığını ifade eden Koç, 2019 Yılı Dijital Ekonomi Raporu verilerini üzerinden değerlendirmede bulundu. Global Internet Protocol (IP) üzerinden, 1992 yılında saniyede kişi başına yaklaşık 100 GB veri taşınırken, 2017 yılında 46.600 GB'a yükseldiğini ve 2022 yılında ise saniyede 150.700 GB olması beklendiğini dile getirdi.
Koç, büyük veri ve analitik alanındaki yatırımların artması, veri mimarisinin önemini ortaya çıkardığını söyledi. Bu bağlamda Ulusal Veri Sözlüğünün önemine değinerek, kurumsal veri mimarisi çalışmalarının başlatıldığını, kamunun sahip olduğu verinin Yapay Zekâ algoritmaları ile işlendiğini dile getirdi.

Geleceğin, teknolojileri en iyi kullanan, anlayan ve geliştirenler ile kurulacağını söyleyen Koç, içinde bulunduğumuz çağda güçlü ekonomi için güçlü teknolojilere sahip olmamız gerektiğini belitti. 

Fotoğraf Galerisi



Önceki Sonraki